Česká sviečková na smotane

Tradičné české jedlo, ktorým nepohrdne hádam nikto. Česi vedia ako správne pripraviť ich národnú pochúťku. A my si dnes spolu ukážeme ako ju ja pripravujem, tak aby ju zvládol pripraviť, každý ako šéfkuchár. 

Česká sviečková na smotane

Čo hovorí Wikipédia o sviečkovej na smotane.

SVIEČKOVÁ NA SMOTANE - recept na domácu chutnú sviečkovú na smotane / beef sirloin with cream sauce

Česká sviečková na smotane je tradičné české jedlo, ktoré je považované za národné pokrm. Táto mäsová pochúťka sa zvykne podávať s knedľou a bylinkovou omáčkou.

Recept na českú sviečkovú je relatívne jednoduchý. Potrebné suroviny sú:

  • 600 g hovädzieho mäsa (sviečkovica)
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 korenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletá sladká paprika
  • 250 ml smotany na varenie

Postup:

  1. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na plátky hrúbky približne 1 cm.
  2. Na panvici rozpálte trochu oleja a opekajte mäso z oboch strán do zlatista. Opečené plátky mäsa presuňte bokom.
  3. Do rovnakej panvice pridajte jemne nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
  4. Pridajte nadrobno nakrájanú mrkvu a petržlen a orestujte spolu ešte niekoľko minút.
  5. Pridajte korenie, soľ, čierne korenie a mletú sladkú papriku. Premiešajte.
  6. Vráťte opečené mäso na panvicu a pridajte smotanu na varenie. Zakryte a duste na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nebude mäkké a omáčka zahustí.
  7. Po uvarení nechajte sviečkovú odpočinúť niekoľko minút a servírujte s knedľou a bylinkovou omáčkou.

Pre viac podrobností a vizuálny postup môžete pozrieť tento video recept na YouTube.

Česká sviečková na smotane je výborným jedlom pre rodinné večere a špeciálne príležitosti. Ale aj na obedný stôl či oslavy pre hostí a známych. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *