Tradičné české jedlo, ktorým nepohrdne hádam nikto. Česi vedia ako správne pripraviť ich národnú pochúťku. A my si dnes spolu ukážeme ako ju ja pripravujem, tak aby ju zvládol pripraviť, každý ako šéfkuchár.
Česká sviečková na smotane
Čo hovorí Wikipédia o sviečkovej na smotane.
Česká sviečková na smotane je tradičné české jedlo, ktoré je považované za národné pokrm. Táto mäsová pochúťka sa zvykne podávať s knedľou a bylinkovou omáčkou.
Recept na českú sviečkovú je relatívne jednoduchý. Potrebné suroviny sú:
- 600 g hovädzieho mäsa (sviečkovica)
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 korenie
- soľ
- čierne korenie
- mletá sladká paprika
- 250 ml smotany na varenie
Postup:
- Mäso umyte, osušte a nakrájajte na plátky hrúbky približne 1 cm.
- Na panvici rozpálte trochu oleja a opekajte mäso z oboch strán do zlatista. Opečené plátky mäsa presuňte bokom.
- Do rovnakej panvice pridajte jemne nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
- Pridajte nadrobno nakrájanú mrkvu a petržlen a orestujte spolu ešte niekoľko minút.
- Pridajte korenie, soľ, čierne korenie a mletú sladkú papriku. Premiešajte.
- Vráťte opečené mäso na panvicu a pridajte smotanu na varenie. Zakryte a duste na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nebude mäkké a omáčka zahustí.
- Po uvarení nechajte sviečkovú odpočinúť niekoľko minút a servírujte s knedľou a bylinkovou omáčkou.
Pre viac podrobností a vizuálny postup môžete pozrieť tento video recept na YouTube.
Česká sviečková na smotane je výborným jedlom pre rodinné večere a špeciálne príležitosti. Ale aj na obedný stôl či oslavy pre hostí a známych. Dobrú chuť!