Ak sa vás opýtali na recept na perkelt z kuracích stehien, tu je:
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
Potrebujete:
- 1 kg kuracích stehien (časti s kostou a kožou)
- 1 veľkú cibuľu, jemne nasekanú
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky (voliteľné pre pikantnejší perkelt)
- 1 pohár paradajkového pretlaku
- 2 dl hovädzí vývar
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 2 lyžice oleja na smaženie
- 2 lyžice múky na prípadné zahustenie
Perkelt z kuracích stehien
Postup:
- Kuracie stehná očistite a osolte z oboch strán.
- Na strednom ohni rozohrejte olej vo veľkej hrnci. Vložte kuracie stehná a opražte ich z oboch strán, kým sa nezohnednú.
- Pridajte cibuľu a cesnak a dusite ich, až kým nezmäknú.
- Do hrnca pridajte sladkú papriku a mletú červenú papriku (ak ju použijete) a dobre premiešajte.
- Pridajte paradajkový pretlak a vývar. Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Pokryte hrniec a varite na miernom ohni asi 1 hodinu, až kým sa mäso neuvarte.
- Ak žiadate hustejšiu omáčku, môžete zahustiť múkou rozmiešanou v troche vody. Zarovnajte chuť soľou a korením, ak je to potrebné.
- Servírujte s knedľou alebo cestovinou a vychutnajte si chutný perkelt!
Ak máte ešte nejaké otázky, neváhajte sa spýtať!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg kuracích stehien (môžu byť aj vykostené)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 stredné paradajky (môžete použiť aj konzervované)
- 2-3 zemiaky (voliteľné)
- 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml kuracieho vývaru alebo vody
- 3 lyžice oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Papriky zbavíme semien a nakrájame na kocky. Paradajky môžete nakrájať na kocky alebo ich spariť a olúpať.
-
Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo v hrnci zohrejeme olej. Pridáme nasekanú cibuľu a na strednej teplote ju smažíme, kým nezmäkne a nezíska zlato-hnedú farbu.
-
Pridanie cesnaku a korenia: K cibuli pridáme nakrájaný cesnak, mletú papriku, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Miešame a smažíme ešte 1-2 minúty, aby sa koreniny rozvoňali.
-
Pridanie kuracieho mäsa: K cibuli s koreninami pridáme kuracie stehná a opekáme ich zo všetkých strán, kým nie sú zlatisté. Zvyčajne to trvá asi 5-7 minút.
-
Pridanie zeleniny: Pridáme nakrájané papriky a paradajky do hrnca. Miešame a necháme zmes dusiť asi 5 minút, aby sa zelenina trochu zmäkla.
-
Dusenie: Zalejeme kuracím vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso skoro ponorené. Privedieme k varu, potom znížime teplotu a prikryjeme. Dusíme asi 30-40 minút, kým nie je mäso mäkké.
-
Pridanie zemiakov (voliteľné): Ak pridávate zemiaky, môžete ich nakrájať na kocky a pridať do hrnca asi 15-20 minút pred koncom dusenia.
-
Podávanie: Keď je perkelt hotový, ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením. Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Perfektne sa hodí s knedľou, ryžou alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!