Perkelt z kuracích stehien

Ak sa vás opýtali na recept na perkelt z kuracích stehien, tu je:

Čas prípravy: 1 hodina 30 minút

Potrebujete:

  • 1 kg kuracích stehien (časti s kostou a kožou)
  • 1 veľkú cibuľu, jemne nasekanú
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky (voliteľné pre pikantnejší perkelt)
  • 1 pohár paradajkového pretlaku
  • 2 dl hovädzí vývar
  • Soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 2 lyžice oleja na smaženie
  • 2 lyžice múky na prípadné zahustenie

 

Perkelt z kuracích stehien

Postup:

  1. Kuracie stehná očistite a osolte z oboch strán.
  2. Na strednom ohni rozohrejte olej vo veľkej hrnci. Vložte kuracie stehná a opražte ich z oboch strán, kým sa nezohnednú.
  3. Pridajte cibuľu a cesnak a dusite ich, až kým nezmäknú.
  4. Do hrnca pridajte sladkú papriku a mletú červenú papriku (ak ju použijete) a dobre premiešajte.
  5. Pridajte paradajkový pretlak a vývar. Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.
  6. Pokryte hrniec a varite na miernom ohni asi 1 hodinu, až kým sa mäso neuvarte.
  7. Ak žiadate hustejšiu omáčku, môžete zahustiť múkou rozmiešanou v troche vody. Zarovnajte chuť soľou a korením, ak je to potrebné.
  8. Servírujte s knedľou alebo cestovinou a vychutnajte si chutný perkelt!

Ak máte ešte nejaké otázky, neváhajte sa spýtať!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg kuracích stehien (môžu byť aj vykostené)
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 2 stredné paradajky (môžete použiť aj konzervované)
  • 2-3 zemiaky (voliteľné)
  • 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 200 ml kuracieho vývaru alebo vody
  • 3 lyžice oleja
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava surovín: Kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Papriky zbavíme semien a nakrájame na kocky. Paradajky môžete nakrájať na kocky alebo ich spariť a olúpať.

  2. Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo v hrnci zohrejeme olej. Pridáme nasekanú cibuľu a na strednej teplote ju smažíme, kým nezmäkne a nezíska zlato-hnedú farbu.

  3. Pridanie cesnaku a korenia: K cibuli pridáme nakrájaný cesnak, mletú papriku, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Miešame a smažíme ešte 1-2 minúty, aby sa koreniny rozvoňali.

  4. Pridanie kuracieho mäsa: K cibuli s koreninami pridáme kuracie stehná a opekáme ich zo všetkých strán, kým nie sú zlatisté. Zvyčajne to trvá asi 5-7 minút.

  5. Pridanie zeleniny: Pridáme nakrájané papriky a paradajky do hrnca. Miešame a necháme zmes dusiť asi 5 minút, aby sa zelenina trochu zmäkla.

  6. Dusenie: Zalejeme kuracím vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso skoro ponorené. Privedieme k varu, potom znížime teplotu a prikryjeme. Dusíme asi 30-40 minút, kým nie je mäso mäkké.

  7. Pridanie zemiakov (voliteľné): Ak pridávate zemiaky, môžete ich nakrájať na kocky a pridať do hrnca asi 15-20 minút pred koncom dusenia.

  8. Podávanie: Keď je perkelt hotový, ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením. Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Perfektne sa hodí s knedľou, ryžou alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *