Ako uvariť lečo?

Lečo je jednoduché a chutné jedlo. Tu je jednoduchý recept na prípravu leča:

Suroviny:

  • 2 veľké cibule, nakrájané na kocky
  • 2 papriky (červená a zelená), nakrájané na kocky
  • 2 paradajky, nakrájané na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice oleja na smaženie
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Ako uvariť lečo?

Postup:

  1. V hrnci na ohni zohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte ich do zlatista.
  2. Pridajte nakrájané papriky a paradajky. Pokračujte varením, kým sa zelenina zmäkne.
  3. Pridajte mletú sladkú papriku, mletú rasce, soľ a korenie. Premiešajte, aby sa dochutili všetky suroviny.
  4. Znížte teplotu a varte lečo na miernom ohni asi 10 – 15 minút, kým sa chute spoja a jedlo zahustí.
  5. Podávajte teplé s chlebom alebo pridaním vajca.

Dúfam, že vám chutí! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať.

 

2)

Lečo je obľúbené jedlo, ktoré má korene predovšetkým v strednej Európe, no jeho variácie nájdeme aj v iných kuchyniach. Je to rýchle a chutné jedlo, ktoré môžete prispôsobiť vašim preferenciám. Tu je jednoduchý recept na prípravu leča.

Suroviny:

  • 4 stredne veľké papriky (červené, zelené alebo žlté)
  • 2 veľké paradajky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 polievkové lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
  • 2-3 vajcia (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Mletá paprika (sladká alebo pikantná, podľa preferencie)
  • Prípadne klobása alebo slanina (pre mäsové varianty)

Postup:

  1. Príprava surovín: Najskôr umyte a nakrájajte papriky na pásiky alebo kocky. Cibuľu nakrájajte na jemno, paradajky na kocky a cesnak môžete nakrájať na plátky alebo rozdrviť.

  2. Smaženie cibule: Vo veľkej panvici alebo hlbokom hrnci rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte na strednom ohni, kým nezosklovatie.

  3. Pridanie papriky: Keď je cibuľa pripravená, pridajte nakrájané papriky a krátko ich opečte. Môžete pridať aj klobásu alebo slaninu, ak používate.

  4. Pridanie paradajok a korenín: Po niekoľkých minútach pridajte k paprikám a cibuli nakrájané paradajky a cesnak. Osolte a okoreňte mletou paprikou. Môžete pridať aj ďalšie korenie podľa chuti.

  5. Dusenie: Znížte teplotu a zakryte panvicu pokrievkou. Nechajte lečo dusiť asi 15-20 minút, kým paprika nezmäkne a chute sa previažu.

  6. Pridanie vajec (voliteľné): Ak chcete, môžete na záver pridať rozšľahané vajcia. Dobre premiešajte a nechajte ešte niekoľko minút variť, kým sa vajcia nezrazia.

  7. Podávanie: Lečo môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k chlebu, ryži alebo zemiakom.

Tipy:

  • Lečo je skvelé aj na druhý deň, keď sa chute ešte viac prehlbujú.
  • Môžete pridať aj iné zeleniny ako cuketu alebo baklažán pre obohatenie chuti.
  • Ak máte radi pikantné jedlá, skúste pridať aj chilli papričky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *