Ako uvariť ryžu

Ryža je neoddeliteľnou súčasťou našich jedální. Do našich končín ju priviezli z Číny a dnes sa na Slovensku čoraz viac konzumuje.
Spoznávame predovšetkým dva typy: guľatozrnnú a dlhozrnnú ryžu, avšak existuje množstvo ďalších variantov.

Dnes však nebudem rozoberať rôzne typy ryže, ale podelím sa o osvedčený postup, ako ju perfectne uvariť v niekoľkých krokoch.

Akým spôsobom uvariť ryžu?

Ako uvariť ryžu | Viktor Nagy | recepty

 

Ako uvariť ryžu - 2

2) Ako uvariť ryžu?

Varenie ryže predstavuje základnú zručnosť, ktorú by mal ovládať každý kulinár. Ryža je veľmi výživným a flexibilným komponentom, ktorý sa hodí do rozličných jedál. Tento článok vás naučí, ako jednoducho a efektívne pripraviť ryžu tak, aby bola vždy nadýchaná a chutná.

Na prípravu ryže budete potrebovať:

  • 1 šálku bielej ryže (možná je aj hnedá)
  • 2 šálky vody
  • soľ na dochutenie
  • 1 lyžicu masla alebo oleja (nepovinné)

Pokyny na varenie ryže

1. Rýžu najskôr prepláchnite studenou vodou, aby ste odstranili prebytočný škrob. To zaistí, že ryža bude nadýchaná a menej lepkavá.

2. Do hrnca nalejte 2 šálky vody a pridajte štipku soli. Môžete pridať maslo alebo olej pre lepšiu chuť. Nechajte vodu zovrieť.

3. Akonáhle voda dosiahne var, pridajte rýžu, dôkladne premiešajte a zakryte hrniec pokrievkou.

4. Znížte teplotu na minimum a varte rýžu približne 18 až 20 minút, pričom pokrievku nezdvíhajte. Po uplynutí tejto doby vypnite sporák a nechajte ryžu ešte 5 minút odstáť zakrytú.

5. Po 5 minútach opatrne prešľahajte ryžu vidlicou. Týmto spôsobom sa zrniečka oddelia a ryža bude nadýchaná.

Takto jednoducho môžete mať ryžu, ktorá dokonale doplní vaše obľúbené jedlá. Ak sa budete riadiť týmto postupom, vždy dosiahnete dokonalú varenú ryžu. Dobrou chuťou!

 

Polievka zo srnčích kostí

Polievka zo srnčích kostí

Čítať viac »

Ako uvariť ryžu - 3

3) Ako uvariť ryžu?

Príprava ryže je základná zručnosť, ktorú môže zvládnuť každý. Ryža predstavuje obľúbenú prílohu, ktorú je možné variť na viacero spôsobov. V tomto článku sa dozviete, ako dokonale uvariť ryžu tak, aby bola vždy nadýchaná a chutná.

Na varenie ryže stojí za to mať k dispozícii niekoľko základných ingrediencií. Ak máte doma:

  • 1 šálku ryže (dlhozrnnú alebo krátkozrnnú)
  • 2 šálky vody
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžicu masla alebo oleja (voliteľné)

Pripravte si tieto suroviny, aby ste mohli začať s prípravou.

Postup prípravy ryže

1. Ako prvé si dôkladne prepláchnite ryžu pod tečúcou vodou, aby ste odstránili zbytočný škrob. To je dôležité na dosiahnutie nadýchanej konzistencie ryže.

2. V hrnci priveďte k varu 2 šálky vody a prisypte soľ. Ak chcete, môžete do vody pridať aj maslo alebo olej pre zlepšenie chuti.

3. Keď voda začne vrieť, pridajte prepláchnutú ryžu. Potom znížte teplotu na minimum a hrniec zakryte pokrievkou.

4. Ryžu varte približne 18-20 minút. Nie ste si istí, či je ryža hotová? Vyskúšajte ju! Ak je mäkká a voda úplne sa vstrebala, je pripravená.

5. Ryžu nechajte odstáť ešte 5 minút pod pokrievkou, a potom ju môžete podávať.

Užite si lahodnú a nadýchanú ryžu ako prílohu k vašim obľúbeným jedlám!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento článok je super! Nikdy som nevedel, ako správne uvariť ryžu. Teraz už viem, že prepláchnuť ju pred varením je dôležité. Určite to vyskúšam a verím, že mi to vyjde! Ďakujem za skvelé tipy!

  2. KuchárkaEva píše:

    Wow, konečne som našla návod na varenie ryže! Vždy sa mi prilepila a bola taká lepkavá. Tieto jednoduché kroky mi veľmi pomôžu. Teším sa na nové recepty s nadýchanou ryžou!

  3. ZuzkaR píše:

    Tento článok o varení ryže je presne to, čo som potrebovala! Konečne sa naučím robiť ryžu, ktorá nebude lepkavá. Postup je jasný a zrozumiteľný. Ďakujem za tipy, určite ich využijem!

  4. MilošM píše:

    Fakt dobrý článok! Varenie ryže môže byť jednoduché a rýchle. Veľmi sa teším na výsledky po dodržaní týchto krokov. Dúfam, že rodina ocení moju snahu o nadýchanú ryžu!

  5. AnčaKuchárka píše:

    Ďakujem za tento skvelý návod! Rada varím a vždy som mala problém s ryžou. S týmito radami sa to určite zlepší! Určite sa podelím aj so svojimi priateľmi o tento článok!

  6. Tomáš007 píše:

    Článok ma veľmi potešil! Nikdy by ma nenapadlo prepláchnuť ryžu pred varením. Znie to jednoducho a efektívne. Teším sa na vyskúšanie týchto tipov pri mojej ďalšej večeri!

  7. SofiaP píše:

    ‚Uvariť si perfektnú ryžu‘ znie ako niečo z mojich snov! Tento článok je úžasný a ja určite vyskúšam tieto rady hneď zajtra večer. Veľmi sa teším na nové kulinárske dobrodružstvo!

  8. 'MačkaZuz' píše:

    ‚Varenie ryže‘ je základná zručnosť, ale mne to nikdy nešlo. Po prečítaní týchto rád mám pocit, že to zvládnem aj ja! Ďakujem za jednoduchý návod, ktorý môžem ľahko nasledovať.

  9. 'BorisN' píše:

    ‚Tento návod na varenie ryže ma fakt oslovil! Už žiadna rozvarená alebo lepkavá príloha. Konečne viem ako na to. Rád by som vedel aj iné tipy od vás do budúcnosti!‘

  10. 'FeroKo' píše:

    ‚Na varenie ryže sú vždy rôzne názory, ale tento postup vyzerá jasne a jednoducho. Už sa neviem dočkať večere s perfektne uvarenou ryžou!‘