Ryža je neoddeliteľnou súčasťou našich jedální. Do našich končín ju priviezli z Číny a dnes sa na Slovensku čoraz viac konzumuje.
Spoznávame predovšetkým dva typy: guľatozrnnú a dlhozrnnú ryžu, avšak existuje množstvo ďalších variantov.
Dnes však nebudem rozoberať rôzne typy ryže, ale podelím sa o osvedčený postup, ako ju perfectne uvariť v niekoľkých krokoch.
Akým spôsobom uvariť ryžu?
2) Ako uvariť ryžu?
Varenie ryže predstavuje základnú zručnosť, ktorú by mal ovládať každý kulinár. Ryža je veľmi výživným a flexibilným komponentom, ktorý sa hodí do rozličných jedál. Tento článok vás naučí, ako jednoducho a efektívne pripraviť ryžu tak, aby bola vždy nadýchaná a chutná.
Na prípravu ryže budete potrebovať:
- 1 šálku bielej ryže (možná je aj hnedá)
- 2 šálky vody
- soľ na dochutenie
- 1 lyžicu masla alebo oleja (nepovinné)
Pokyny na varenie ryže
1. Rýžu najskôr prepláchnite studenou vodou, aby ste odstranili prebytočný škrob. To zaistí, že ryža bude nadýchaná a menej lepkavá.
2. Do hrnca nalejte 2 šálky vody a pridajte štipku soli. Môžete pridať maslo alebo olej pre lepšiu chuť. Nechajte vodu zovrieť.
3. Akonáhle voda dosiahne var, pridajte rýžu, dôkladne premiešajte a zakryte hrniec pokrievkou.
4. Znížte teplotu na minimum a varte rýžu približne 18 až 20 minút, pričom pokrievku nezdvíhajte. Po uplynutí tejto doby vypnite sporák a nechajte ryžu ešte 5 minút odstáť zakrytú.
5. Po 5 minútach opatrne prešľahajte ryžu vidlicou. Týmto spôsobom sa zrniečka oddelia a ryža bude nadýchaná.
Takto jednoducho môžete mať ryžu, ktorá dokonale doplní vaše obľúbené jedlá. Ak sa budete riadiť týmto postupom, vždy dosiahnete dokonalú varenú ryžu. Dobrou chuťou!
3) Ako uvariť ryžu?
Príprava ryže je základná zručnosť, ktorú môže zvládnuť každý. Ryža predstavuje obľúbenú prílohu, ktorú je možné variť na viacero spôsobov. V tomto článku sa dozviete, ako dokonale uvariť ryžu tak, aby bola vždy nadýchaná a chutná.
Na varenie ryže stojí za to mať k dispozícii niekoľko základných ingrediencií. Ak máte doma:
- 1 šálku ryže (dlhozrnnú alebo krátkozrnnú)
- 2 šálky vody
- soľ podľa chuti
- 1 lyžicu masla alebo oleja (voliteľné)
Pripravte si tieto suroviny, aby ste mohli začať s prípravou.
Postup prípravy ryže
1. Ako prvé si dôkladne prepláchnite ryžu pod tečúcou vodou, aby ste odstránili zbytočný škrob. To je dôležité na dosiahnutie nadýchanej konzistencie ryže.
2. V hrnci priveďte k varu 2 šálky vody a prisypte soľ. Ak chcete, môžete do vody pridať aj maslo alebo olej pre zlepšenie chuti.
3. Keď voda začne vrieť, pridajte prepláchnutú ryžu. Potom znížte teplotu na minimum a hrniec zakryte pokrievkou.
4. Ryžu varte približne 18-20 minút. Nie ste si istí, či je ryža hotová? Vyskúšajte ju! Ak je mäkká a voda úplne sa vstrebala, je pripravená.
5. Ryžu nechajte odstáť ešte 5 minút pod pokrievkou, a potom ju môžete podávať.
Užite si lahodnú a nadýchanú ryžu ako prílohu k vašim obľúbeným jedlám!