Ako uvariť segedínsky guľáš?

Ako uvariť segedínsky guľáš?

Segedínsky guláš predstavuje klasiku maďarskej kuchyne, z ktorej pôvodná esencia sa nachádza vo Viedni, hlavnom meste Rakúska. Nasledujte tento návod na prípravu lahodného Segedínskeho gulášu:

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (plece alebo koleno)
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica zmesi na guláš
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 polievková lyžica masti alebo oleja
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 400 g kyslej kapusty
  • 200 ml kyslej smotany
  • soľ a korenie podľa preferencie
  • varené knedle alebo chlieb na servírovanie

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na kocky o veľkosti približne 2 cm.
  2. Cibuľu nakrájajte na malé kocky a cesnak jemne nasekajte.
  3. Na rozohriatej masti alebo oleji opražte mäso, až kým nezíska zlatohnedý odtieň. Následne pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte ešte niekoľko minút, kým cibuľa nezmäkne.
  4. Pridajte sladkú papriku, zmes na guláš a mletú rascu. Dôkladne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo.
  5. Po krátkej chvíli posypte mäso a zmes hladkou múkou. Znova dobre premiešajte a nechajte múku chvíľu variť, aby stratila surovú chuť.
  6. Guláš zahustite horúcou vodou a dochuťte podľa svojich preferencií. A môžete servírovať.

 

Ako uvariť segedínsky guľáš - 2

2) Ako uvariť segedínsky guľáš?

Segedínsky guľáš je známe jedlo, ktoré pochádza z maďarskej tradície a je preslávené svojou intenzívnou chuťou a aromatickými ingredienciami. Ide o dusené jedlo z mäsa, kyslej kapusty a papriky, ktoré si získava srdcia mnohých gurmánov. Tu je návod, ako si ho môžete pripraviť vo vlastnej kuchyni.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (najlepšie plece alebo krk)
  • 300 g kyslej kapusty
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja alebo špeka
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 kusy celého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • 1-2 lyžice rôsolu (nepovinne)
  • 1-2 zemiaky (nepovinne, na zahustenie)

Postup:

  1. Príprava mäsa a zeleniny:

    • Bravčové mäso dôkladne umyte a nakrájajte na kocky veľké približne 2-3 cm.
    • Cibuľu nakrájajte na drobno a cesnak můžete nasekať alebo rozdrviť.
  2. Orestovanie cibule:

    • Na veľkej panvici alebo v hrnci zahrejte rastlinný olej alebo špek. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do zlatista.
  3. Pridanie mäsa:

    Skvelá staročeská kulajda

    Skvelá staročeská kulajda

    Čítať viac »

    • Do orestovanej cibule vložte nakrájané bravčové mäso. Orestujte ho zo všetkých strán, aby sa uzavrelo a získalo farbu.
  4. Pridanie korenia a papriky:

    • Do panvice vmiešajte sladkú papriku, cesnak, bobkový list a čierne korenie. Dobre premiešajte.
  5. Dusenie:

    • Zalejte všetko vodou tak, aby bolo mäso ponorené, a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a nechajte dusiť na miernom ohni približne 45 minút, kým nie je mäso mäkké.
  6. Pridanie kyslej kapusty:

    • Po približne 45 minútach pridajte kyslú kapustu. Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju pred pridaním opláchnuť vo vode. Dobre premiešajte a pokračujte v dusení ďalších 30 minút.
  7. Príprava zemiakov (nepovinne):

    • Na zahustenie môžete pridať nakrájané zemiaky ako posledný krok. Vložte ich približne 15-20 minút pred dokončením varenia.
  8. Dochutenie:

    • Na záver ochutnajte segedínsky guľáš a podľa potreby dosolte. Môžete pridať aj rôsol na posilnenie chuti.

Servírovanie:

Segedínsky guľáš sa najlepšie konzumuje s chlebom, knedľou alebo cestovinami. Môžete ho ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo kôpor.

Dúfam, že si obľúbite tento tradičný recept na segedínsky guľáš a prinesie vám krásne chvíle pri varení a jedle! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. MackoPuf píše:

    Wow, Segedínsky guláš vyzerá naozaj chutne! Mám rád, keď sa jedlo varí s láskou a toto je presne to. Určite skúsim tento recept doma. Teším sa na to, ako si pochutnám s rodinou!

  2. Svetlonos píše:

    Tento recept na segedínsky guláš je úžasný! Kyslá kapusta a mäso sú dokonalou kombináciou. Určite ho pripravím na víkend. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého receptu, už teraz sa teším na výsledok!

  3. Kocurko123 píše:

    Segedínsky guláš má fantastickú chuť! Nikdy by som nepovedal, že je tak jednoduché ho pripraviť. Tento recept určite vyskúšam. Veď kto by odolal takému lahodnému jedlu? Skvelé rady, ďakujem!

  4. Bublinka píše:

    Naozaj ma zaujal tento recept! Segedínsky guláš je jedno z mojich obľúbených jedál a teraz viem, ako si ho môžem pripraviť aj doma. Teším sa na tú vôňu a chuť! Ďakujem za inšpiráciu!

  5. LáskyplnáHusička píše:

    Tento segedínsky guláš vyzerá ako skutočný gurmánsky zážitok! Rád experimentujem v kuchyni a určite vyskúšam tento recept. Pripravím ho pre rodinu a verím, že si všetci pochutíme!

  6. VeselýJanko píše:

    Wow, aký chutný recept na segedínsky guláš! Je úžasné vidieť tradičné jedlo takto prezentované. Chcem ho uvariť pre priateľov a verím, že budú nadšení. Ďakujem za skvelé tipy!

  7. SlnečnéKvetinky píše:

    ‚Segedínsky guľáš? To je moje obľúbené jedlo!‘ Milujem jeho bohatú chuť a vôňu. Tento recept je veľmi užitočný a určite ho vyskúšam čoskoro doma s rodinou.

  8. PohodovýPetrík píše:

    ‚Ahojte všetci! Tento segedínsky guľáš vyzerá fantasticky! Odporúčam všetkým priateľom vyskúšať tento recept, pretože varenie môže byť zábava a ešte lepšie s dobrou spoločnosťou pri stole.‘

  9. "RadosťDoma" píše:

    “Juchuu! Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím tento segedínsky guláš podľa vášho návodu. Vyzerá to veľmi chutne a jednoducho, takže sa do toho pustím hneď zajtra!‘

  10. BublinkováZajačica píše:

    “Segedínsky guľáš má vždy svoje čaro! Vrelo odporúčam každému ochutnať túto klasiku maďarskej kuchyne – je to skutočne lahodné jedlo plné chuti!‘