Ako uvariť segedínsky guľáš?

Segedínsky guláš je tradičné maďarské jedlo, ktoré má svoje korene vo Viedni, hlavnom meste Rakúska. Nasledujte túto receptúru na prípravu chutného Segedínskeho gulášu:

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (plece alebo koleno)
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica gulášovej zmesi
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 polievková lyžica masti alebo oleja
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 400 g kyslej kapusty
  • 200 ml kyslej smotany
  • soľ a korenie podľa chuti
  • varené knedle alebo chlieb na podávanie

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na približne 2 cm kocky.
  2. Cibuľu nakrájajte na kocky a cesnak jemne nasekajte.
  3. Na rozohriatej masti alebo oleji orestujte mäso, kým nezíská zlatohnedú farbu. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ešte pár minút, kým cibuľa nezjemnie.
  4. Pridajte sladkú papriku, gulášovú zmes a mletú rasce. Dobre premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo.
  5. Po chvíli posypte mäso a korenie hladkou múkou. Opäť dobre premiešajte a nechajte múku chvíľu variť, aby sa odstránila jej surová chuť.
  6. Guláš zahustite horúcou vodou a dochudte podľa vašej chuti. A môžete podávať.

 

2)

Segedínsky guľáš je obľúbené jedlo, ktoré pochádza z maďarskej kuchyne a je známe svojou bohatou chuťou a aromatickými prísadami. Je to dusené jedlo z mäsa, kyslej kapusty a papriky, ktoré si získa srdcia mnohých gurmánov. Tu je recept, ako si ho môžete pripraviť doma.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (najlepšie plece alebo krk)
  • 300 g kyslej kapusty
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja alebo špeka
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 kusy celého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • 1-2 lyžice rôsolu (voliteľne)
  • 1-2 zemiaky (voliteľne, pre zahustenie)

Postup:

  1. Príprava mäsa a zeleniny:

    • Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky o veľkosti asi 2-3 cm.
    • Cibuľu nakrájajte na drobno a cesnak môžete nasekať alebo rozdrviť.
  2. Orestovanie cibule:

    • Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte rastlinný olej alebo špek. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista.
  3. Pridanie mäsa:

    • Do orestovanej cibule pridajte nakrájané bravčové mäso. Orestujte ho z každej strany, aby sa uzavrelo a získalo farbu.
  4. Pridanie korenia a papriky:

    • Do panvice pridajte sladkú papriku, cesnak, bobkový list a čierne korenie. Dobre premiešajte.
  5. Dusenie:

    • Zalejte všetko vodou tak, aby bolo mäso ponorené, a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte dusiť na miernom ohni asi 45 minút, kým nie je mäso mäkké.
  6. Pridanie kyslej kapusty:

    • Po asi 45 minútach pridajte kyslú kapustu. Ak je kapusta veľmi kyslá, môžete ju pred pridaním opláchnuť vo vodnom kúpeli. Dobre premiešajte a pokračujte v dusení ešte asi 30 minút.
  7. Príprava zemiakov (voliteľne):

    • Ak chcete guľáš zahustiť, môžete pridať nakrájané zemiaky ako posledný krok. Pridajte ich asi 15-20 minút pred dokončením varenia.
  8. Dochutenie:

    • Na záver ochutnajte segedínsky guľáš a podľa potreby dosolte. Môžete pridať aj rôsol na zvýraznenie chuti.

Servírovanie:

Segedínsky guľáš sa najlepšie podáva s chlebom, knedľou alebo cestovinami. Môžete ho posypať čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo kôpor.

Dúfam, že si tento tradičný recept na segedínsky guľáš zamilujete a prinesie vám chviľky pohody pri varení a konzumácii! Bon appétit!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. MackoPuf píše:

    Wow, Segedínsky guláš vyzerá naozaj chutne! Mám rád, keď sa jedlo varí s láskou a toto je presne to. Určite skúsim tento recept doma. Teším sa na to, ako si pochutnám s rodinou!

  2. Svetlonos píše:

    Tento recept na segedínsky guláš je úžasný! Kyslá kapusta a mäso sú dokonalou kombináciou. Určite ho pripravím na víkend. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého receptu, už teraz sa teším na výsledok!

  3. Kocurko123 píše:

    Segedínsky guláš má fantastickú chuť! Nikdy by som nepovedal, že je tak jednoduché ho pripraviť. Tento recept určite vyskúšam. Veď kto by odolal takému lahodnému jedlu? Skvelé rady, ďakujem!

  4. Bublinka píše:

    Naozaj ma zaujal tento recept! Segedínsky guláš je jedno z mojich obľúbených jedál a teraz viem, ako si ho môžem pripraviť aj doma. Teším sa na tú vôňu a chuť! Ďakujem za inšpiráciu!

  5. LáskyplnáHusička píše:

    Tento segedínsky guláš vyzerá ako skutočný gurmánsky zážitok! Rád experimentujem v kuchyni a určite vyskúšam tento recept. Pripravím ho pre rodinu a verím, že si všetci pochutíme!

  6. VeselýJanko píše:

    Wow, aký chutný recept na segedínsky guláš! Je úžasné vidieť tradičné jedlo takto prezentované. Chcem ho uvariť pre priateľov a verím, že budú nadšení. Ďakujem za skvelé tipy!

  7. SlnečnéKvetinky píše:

    ‘Segedínsky guľáš? To je moje obľúbené jedlo!’ Milujem jeho bohatú chuť a vôňu. Tento recept je veľmi užitočný a určite ho vyskúšam čoskoro doma s rodinou.

  8. PohodovýPetrík píše:

    ‘Ahojte všetci! Tento segedínsky guľáš vyzerá fantasticky! Odporúčam všetkým priateľom vyskúšať tento recept, pretože varenie môže byť zábava a ešte lepšie s dobrou spoločnosťou pri stole.’

  9. "RadosťDoma" píše:

    ”Juchuu! Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím tento segedínsky guláš podľa vášho návodu. Vyzerá to veľmi chutne a jednoducho, takže sa do toho pustím hneď zajtra!’

  10. BublinkováZajačica píše:

    ”Segedínsky guľáš má vždy svoje čaro! Vrelo odporúčam každému ochutnať túto klasiku maďarskej kuchyne – je to skutočne lahodné jedlo plné chuti!’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *