Ako uvariť segedínsky guľáš?
Segedínsky guláš predstavuje klasiku maďarskej kuchyne, z ktorej pôvodná esencia sa nachádza vo Viedni, hlavnom meste Rakúska. Nasledujte tento návod na prípravu lahodného Segedínskeho gulášu:
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (plece alebo koleno)
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1 polievková lyžica zmesi na guláš
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 polievková lyžica masti alebo oleja
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 polievkové lyžice octu
- 400 g kyslej kapusty
- 200 ml kyslej smotany
- soľ a korenie podľa preferencie
- varené knedle alebo chlieb na servírovanie
Postup:
- Mäso nakrájajte na kocky o veľkosti približne 2 cm.
- Cibuľu nakrájajte na malé kocky a cesnak jemne nasekajte.
- Na rozohriatej masti alebo oleji opražte mäso, až kým nezíska zlatohnedý odtieň. Následne pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte ešte niekoľko minút, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte sladkú papriku, zmes na guláš a mletú rascu. Dôkladne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo.
- Po krátkej chvíli posypte mäso a zmes hladkou múkou. Znova dobre premiešajte a nechajte múku chvíľu variť, aby stratila surovú chuť.
- Guláš zahustite horúcou vodou a dochuťte podľa svojich preferencií. A môžete servírovať.
2) Ako uvariť segedínsky guľáš?
Segedínsky guľáš je známe jedlo, ktoré pochádza z maďarskej tradície a je preslávené svojou intenzívnou chuťou a aromatickými ingredienciami. Ide o dusené jedlo z mäsa, kyslej kapusty a papriky, ktoré si získava srdcia mnohých gurmánov. Tu je návod, ako si ho môžete pripraviť vo vlastnej kuchyni.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (najlepšie plece alebo krk)
- 300 g kyslej kapusty
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice rastlinného oleja alebo špeka
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 kusy celého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- 1-2 lyžice rôsolu (nepovinne)
- 1-2 zemiaky (nepovinne, na zahustenie)
Postup:
-
Príprava mäsa a zeleniny:
- Bravčové mäso dôkladne umyte a nakrájajte na kocky veľké približne 2-3 cm.
- Cibuľu nakrájajte na drobno a cesnak můžete nasekať alebo rozdrviť.
-
Orestovanie cibule:
- Na veľkej panvici alebo v hrnci zahrejte rastlinný olej alebo špek. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do zlatista.
-
Pridanie mäsa:
- Do orestovanej cibule vložte nakrájané bravčové mäso. Orestujte ho zo všetkých strán, aby sa uzavrelo a získalo farbu.
-
Pridanie korenia a papriky:
- Do panvice vmiešajte sladkú papriku, cesnak, bobkový list a čierne korenie. Dobre premiešajte.
-
Dusenie:
- Zalejte všetko vodou tak, aby bolo mäso ponorené, a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a nechajte dusiť na miernom ohni približne 45 minút, kým nie je mäso mäkké.
-
Pridanie kyslej kapusty:
- Po približne 45 minútach pridajte kyslú kapustu. Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju pred pridaním opláchnuť vo vode. Dobre premiešajte a pokračujte v dusení ďalších 30 minút.
-
Príprava zemiakov (nepovinne):
- Na zahustenie môžete pridať nakrájané zemiaky ako posledný krok. Vložte ich približne 15-20 minút pred dokončením varenia.
-
Dochutenie:
- Na záver ochutnajte segedínsky guľáš a podľa potreby dosolte. Môžete pridať aj rôsol na posilnenie chuti.
Servírovanie:
Segedínsky guľáš sa najlepšie konzumuje s chlebom, knedľou alebo cestovinami. Môžete ho ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo kôpor.
Dúfam, že si obľúbite tento tradičný recept na segedínsky guľáš a prinesie vám krásne chvíle pri varení a jedle! Dobrú chuť!