Ako uvariť zemiakovú kašu?

Ak túžite pripraviť zemiakovú kašu, riaďte sa týmito jednoduchými pokynmi:

  1. Zemiaky dôkladne umyte a vyčistite pod tečúcou vodou. Odstráňte všetky poškodené alebo nevyhovujúce časti.
  2. Rozkrájajte zemiaky na menšie časti. Ak chcete, aby sa varili rýchlejšie, môžete ich rozdeliť na ešte menšie kúsky.
  3. Vložte zemiaky do hrnca a nalejte dostatočné množstvo vody, aby boli celé pokryté. Asi 2 cm vody nad zemiakmi by malo byť postačujúce.
  4. Do vody pridajte soľ podľa vlastnej chuti. Môžete začať s jednou čajovou lyžičkou a pridávať ďalšie podľa preferencií.
  5. Postavte hrniec na varnú dosku a varte na strednom plameni. Zemiaky varte, pokým sa nestanú jemnými a dajú sa ľahko rozpučať vidlicou. Tento proces by Vám mohol/mal trvať približne 15-20 minút.
  6. Akonáhle sú zemiaky uvarené, vodu sceďte. Je možné si nechať časť vody na úpravu konzistencie kaše.
  7. Pridajte maslo a pomiešajte zemiaky do hladka. Ak túžite po jemnej kaši, je možné použiť mixér, šľahač alebo tyčový mixér.
  8. Ochutnajte kašu a podľa potreby pridajte ešte soľ a korenie.
  9. Podávajte teplú zemiakovú kašu s rozpusteným maslom na vrchu a možnosťou doplniť obľúbenými ingredienciami ako sú kyslá smotana, bylinky alebo kúsky slaniny.

 

Ako pripraviť zemiakovú kašu?

Zemiaková kaša predstavuje obľúbené jedlo, ktoré sa dá servírovať ako príloha, ale aj ako hlavných jedlo. Je to jednoduchý a výborný spôsob, ako si užiť zemiaky. Tu je návod, ako ju vyrobiť.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 100 ml mlieka (môžete pridať aj viac, podľa vlastných preferencií)
  • 50 g masla
  • Soľ (podľa vkusu)
  • Mleté korenie (voliteľné)
  • Muškátový oriešok (voliteľné)

Pokyny:

  1. Príprava zemiakov: Zemiaky omyte pod tečúcou vodou, aby ste sa zbavili nečistôt. Potom ich ošúpte a nakrájajte na rovnaké kusy, aby sa varili rovnomerne.

  2. Varenie zemiakov: Rozkrájané zemiaky vložte do hrnca, zalejte ich vodou a pridajte trochu soli. Varíme na strednej teplote, kým nezačnú vrieť. Následne znížte teplotu a varte ich asi 15-20 minút alebo do úplného zmäknutia. Ak je možné vidlicou ľahko prepichnúť, sú hotové.

  3. Scedenie: Po uvarení sceďte zemiaky a vráťte ich späť do hrnca. Nechajte ich chvíľu odležať, aby sa zbavili nadbytočnej vody.

    Ako má vyzerať cesto na halušky?

    Ako má vyzerať cesto na halušky?

    Čítať viac »

  4. Miešanie: Do hrnca pridajte maslo a začnite zemiaky rozpučať pomocou vidlice alebo šľahača. Postupne prilievajte mlieko, až kým nezískate požadovanú konzistenciu. Ak túžite po ešte krémovejšej kaši, môžete pridať aj viac mlieka.

  5. Dochutenie: Ochutnajte kašu a podľa potřeby pridajte soľ, mleté korenie a muškátový oriešok. A teraz len miešame, dokým nebude všetko chutiť tak ako má.

  6. Podávanie: Zemiakovú kašu môžete servírovať ako prílohu k rôznym pokrmom, ako sú mäso, ryby alebo zelenina. Môžete ju tiež ozdobiť čerstvými bylinkami, nastrúhaným syrom alebo opraženou slaninou.

Tipy:

  • Pre zvýraznenie chuti môžete do kaše pridať aj kyslú smotanu alebo jogurt.
  • Odporúča sa zvoliť zemiaky rovnakého typu a konzistencie (napr. múčne alebo menej múčne), aby bola kaša jemná a hladká.
  • Na zjemnenie chuti môžete do varenia pridať aj kúsok vareného cesnaku alebo cibuľu.

Zemiaková kaša je veľmi flexibilné jedlo, ktoré je možné prispôsobiť vašim individuálnym preferenciám a chutiam. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept je naozaj skvelý! Zemiaková kaša je moja obľúbená príloha, a tento postup je veľmi jednoduchý. Vždy sa mi podarí uvariť ju presne tak, ako mám rád. Určite vyskúšam pridať aj kyslú smotanu!

  2. MačkaNaStrome píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Zemiaková kaša je super jedlo a ja ju robím často. Tento návod je jasný a jednoduchý, takže aj ja ho zvládnem. Teším sa na to, ako si pochutnáme s rodinou.

  3. JankoMaly píše:

    Veľmi užitočný článok! Zemiakovú kašu milujem a tento recept mi veľmi pomohol. Konečne viem, ako dosiahnuť perfektnú konzistenciu. Skúsim pridať aj slaninu, to bude určite ešte lepšie!

  4. ZelenyJablko píše:

    Wow, zemiaková kaša vyzerá fantasticky! Tento postup je veľmi prehľadný a nemôžem sa dočkať, kedy si ju pripravím doma. Určite pridám aj muškátový oriešok pre extra chuť.

  5. PavolSvetlo píše:

    Skvelý recept na zemiakovú kašu! Odkedy som vyskúšal variť podľa tohto návodu, moja rodina ma chváli za skvelé jedlo. Dnes večer to zase urobím a pridám bylinky pre lepšiu chuť!

  6. AnkaZahrada píše:

    Super tipy na prípravu zemiakovej kaše! Tento recept je presne to, čo som potrebovala. Vždy som mala problém s konzistenciou, ale teraz už viem, ako na to. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. _Zvonček_ píše:

    Úžasný návod! Zemiakovú kašu milujem a vždy hľadám nové spôsoby jej prípravy. Tento článok ma veľmi oslovil a určite ho odporučím všetkým svojim známym.

  8. -TajomnyHrdina- píše:

    (Y) Recept na zemiakovú kašu je super! Veľa vecí robím od oka a konečne viem presne čo robiť. Môj obľúbený tip sú bylinky – dodajú tomu úplne iný rozmer chuti!

  9. _SladkySen_ píše:

    *Radosť* čítať takto užitočný článok o varení zemiakov! Kaša bude perfektná s maslom rozpusteným navrchu – nemôžem sa dočkať večere s touto dobrotou.

  10. __Kočka__88 píše:

    #skvelerecept Našla som tu perfektnejší spôsob varenia zemiakovej kaše! Už sa teším na všetky tie chutné variácie so slaninou či syrom – nebude to len obyčajná príloha!

  11. Jozko123 píše:

    Tento recept na zemiakovú kašu je skvelý! Nikdy by ma nenapadlo, že je to také jednoduché. Už sa teším, ako si ju pripravím na večeru. Ďakujem za tipy, určite ich využijem!

  12. ZelenyPetrik píše:

    Super návod! Zemiaková kaša je moja obľúbená príloha. Veľmi sa mi páči, že je v recepte zahrnutých aj niekoľko tipov na dochutenie. Určite to vyskúšam s kyslou smotanou, to bude lahoda!

  13. Svetluska88 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Zemiaková kaša je fantastická a určite ju pripravím podľa tvojich krokov. Milujem, keď môžem pridať trochu muškátového orieška, dodáva to jedlu skvelú chuť.

  14. KocurikMimi píše:

    Tento recept na zemiakovú kašu ma veľmi potešil! Tak jednoducho napísané a veľmi chutné. Teším sa, až si ju pripravím s rodinou. Hlavne s tou slaninou na vrchu, to musí byť mňam!

  15. PepekZabijak píše:

    Návod na zemiakovú kašu je úžasný! Vždy som mal obavy z jej prípravy, ale teraz viem presne, čo robiť. Konečne si ju môžem vychutnať aj doma. Ďakujem za skvelé rady!

  16. RybkaBublinka píše:

    ‚Wow‘! Tento recept ma inšpiroval k tomu, aby som konečne urobila zemiakovú kašu sama. Znie to tak jednoducho a chutne! Určite vyskúšam tvoje tipy na dochutenie.

  17. _Kvetinka_21 píše:

    ‚Skvelý recept!‘ Zemiaky sú výborné a keď sú v podobe kaše, sú ešte lepšie. Tvoje pokyny sú jasné a užitočné. Teším sa na svoju prvú domácu zemiakovú kašu!

  18. _Cukrik_7 píše:

    ‚Parádny návod!‘ Zemiaková kaša patrí medzi moje obľúbené jedlá. Som rada, že si spomenul aj prísady ako muškátový oriešok a kyslú smotanu – dodajú tomu šmrnc!

  19. _StastnyUjo_99 píše:

    ‚Tento recept je super!‘ Rád varím pre svoju rodinu a tento jednoduchý návod mi veľmi pomôže pripraviť chutnú zemiakovú kašu bez stresu. Ďakujem ti za skvelé tipy!

  20. _ModrySlon_2 píše:

    ‚Fantastický postup!‘ Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím túto mňamku doma! Kaša so slaninou? To je kombinácia snov! Ďakujem za inšpiráciu.