Ako zavárať klobásy?

Ako si pripraviť domáce zavárané klobásy zvyčajne vyžaduje určité vybavenie a postup. Tu je jednoduchý spôsob, ako sa do toho pustiť:

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej masti alebo špeku
  • 1 kg bravčového mäsa (plecia alebo bôčika)
  • 200 g čerstvého chleba (odolstriekaný kruh, namočený v troche mlieka)
  • 2 cibule (jemne nakrájané)
  • 4 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička korenia na klobásky (napríklad grilovacie korenie alebo jednoducho soľ a korenie)
  • soľ podľa chuti
  • bravčové črevá na naplenie

 

Ako zavárať klobásy?

Postup:

  1. Mäso a mast nakrájajte na menšie kúsky a dôkladne ich roztlačte mlynčekom na mäso alebo v mixéri.
  2. Do mäsa pridajte odolstriekaný chlieb, nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, vajcia, papriku, rasce, korenie a soľ. Všetko dobre premiešajte a nechajte cca 15 minút odpočívať.
  3. Medzitým si pripravte bravčové črevá. Vyberiete ich zľadov a prepláchnete teplou vodou.
  4. Pripravenou mäsom naplňte bravčové črevá, pričom ich krútiť do žiadnej veľkej dĺžky (napríklad 15-20 cm). Na konci každej vyvinte hrčku.
  5. Uvaríte v slanej vode nad parou, kým nebude klobása pevná a pekne ružová (trvá to asi 30-40 minút).
  6. Hotové klobásy nechajte vychladnúť a môžete ich podávať.

Dúfam, že tento postup vám pomôže naučiť sa zavárať klobásy a vytvoriť si vlastné domáce speciality!

 

2)

Zaváranie klobás je tradičný spôsob, ako uchovávať jedlo na dlhší čas. Je to skvelá metóda, ako si vychutnať domáce klobásy aj v chladnejších mesiacoch. Tu je postup, ako správne zavárať klobásy.

Potrebujeme:

  • Domáce klobásy (čerstvé)
  • Sklenené zaváracie fľaše alebo poháre s tesniacimi viečkami
  • Kyselina citrónová alebo ocot (na zabezpečenie kyslej reakcie)
  • Soľ, korenie (podľa chuti)
  • Vodu (na prípravu nálevu)

Postup:

  1. Príprava klobás: Najprv si pripravte klobásy. Môžete použiť rôzne druhy mäsových zmesí podľa vlastného vkusu. Uistite sa, že sú dobre ochutené a prehriate. Odporúča sa klobásy pred zaváraním nielen naložiť, ale aj jemne predvariť, aby sa zabilo všetko, čo by mohlo byť nebezpečné.

  2. Príprava zaváracích pohárov: Poháre a viečka dôkladne umyte v teplej vode so saponátom a následne sterilizujte. Najjednoduchší spôsob sterilizácie je ich variť vo vriacej vode 10-15 minút.

  3. Príprava nálevu: Do panvice pridajte vodu s soľou a korením. Na každých 1-2 litre vody pridajte 1-2 polievkové lyžice kyseliny citrónovej alebo octu. Priveste zmes k varu a nechajte ju niekoľko minút variť.

  4. Plnenie pohárov: Do sterilizovaných pohárov vložte klobásy, snažte sa ich uložiť tesne vedľa seba, aby sa nehybali. Potom ich zalejte horúcim nálevom, pričom nechajte asi 1-2 cm voľného miesta na vrchu.

  5. Tesnenie a zaváranie: Na poháre položte viečka a pevne ich utiahnite. Následne poháre vložte do vodného kúpeľa (hrniec s vriacou vodou), pričom by mali byť úplne ponorené. Zavárajte ich na slabom ohni asi 60-90 minút, v závislosti od ich veľkosti.

  6. Chladenie a uskladnenie: Po uplynutí času ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Uistite sa, že viečka sú dobre utesnené – ak sa stlačíte na stred viečka a ono sa nevráti, zaváranie bolo úspešné. Uschovajte ich na tmavom a chladnom mieste.

Zaváranie klobás je síce časovo náročnejšie, ale výsledkom sú chutné a bezpečné potraviny, ktoré si môžete vychutnať po dlhú dobu. Nielen že si tak zachováte výnimočné chute, ale aj si pripomeniete tradície rodinnej kuchyne. Prajeme vám veľa šťastia pri zaváraní a príjemné vychutnávanie klobás!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na zaváranie klobás je skvelý! Veľmi sa mi páči, že je jednoduchý a zrozumiteľný. Určite ho vyskúšam doma s rodinou. Mám rád tradičné jedlá a klobásy sú jedným z nich. Ďakujem za super tip!

  2. Miriam_kucharka píše:

    Wow, tak toto vyzerá naozaj chutne! Zaváranie klobás je tradičná záležitosť a som nadšená, že sa môžem podeliť o tento recept s priateľmi. Určite to bude skvelý spôsob, ako si uchovať chuť domácich klobás na dlhšie!

  3. Veselý_pes píše:

    Tento postup na zaváranie klobás ma veľmi zaujal! Mám rád domáce jedlo a klobásy sú moje obľúbené. Myslím si, že s týmto receptom sa mi podarí vyrobiť niečo naozaj špeciálne pre moju rodinu. Ďakujem za zdieľanie!

  4. Kreatívny_chef píše:

    Som veľmi rád, že ste zverejnili tento recept! Zaváranie klobás je niečo, čo sme robili v rodine už roky. Tento jednoduchý návod určite využijem a prinesiem tradičné chute do našej kuchyne. Super práca!

  5. Svetlonoska88 píše:

    Skvelý článok o zaváraní klobás! Milujem kuchyňu a tento recept ma inšpiruje k novým pokusom v mojom varení. Teším sa na to, ako si pripravím vlastné domáce špeciality podľa vášho návodu. Ďakujem za tipy!

  6. Klobásový_kral píše:

    Tento recept na zaváranie klobás je fantastický! Rád experimentujem v kuchyni a verím, že s touto inšpiráciou vytvorím niečo nezabudnuteľné pre svojich blízkych. Neviem sa dočkať výsledkov – určite to bude mňam!

  7. _Pohodovy_typ_ píše:

    ! Ten postup je fakt skvelý! Zaváranie klobás má svoje čaro a ja milujem domáce jedlá. Určite vyskúšam túto metódu a podelím sa o výsledok so svojimi priateľmi. Vďaka za inšpiráciu!

  8. $Milovník_chutí$ píše:

    ! Musím povedať, že som nadšený týmto článkom o zaváraní klobás! Je to presne to, čo som hľadal pre svoju rodinu počas zimných mesiacov. Chcem ochutnať tie úžasné chute z detstva opäť.

  9. _Domaci_gurmán_ píše:

    ! Tento návod ma fakt oslovil! Klobásy sú super pochúťka a teším sa na prípravu doma so svojimi blízkymi podľa vášho postupu. Dúfam, že budú chutiť tak dobre ako vyzerajú!

  10. #Šéfkuchyňa# píše:

    ! Klobása zavarená doma? To je sen každého gurmána! Tento recept určite otestujem počas víkendu s rodinou. Teším sa na tie úžasné chute a spomienky zo starých čias.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *