Ako zavárať nastrúhané jablka?

Zavaranie nastrúhaných jabĺk je jednoduchý proces. Tu je postup:

  1. Nastrúhajte jablká. Môžete to urobiť buď ručne pomocou strúhadla, alebo použiť mixér s príslušným nástavcom na strúhanie.
  2. V hrnci zohrejte trochu vody. Množstvo vody závisí od množstva jabĺk, ale všeobecne stačí asi 1/4 šálky vody na každých 4 šálky nastrúhaných jabĺk.
  3. Keď voda zovrie, pridajte nastrúhané jablká do hrnca.
  4. Nížte teplotu a jablká pomaly zahrejte. Občas premiešajte, aby sa jablká rovnomerne zohreli a nedochádzalo k ich pripaľovaniu.
  5. Nechajte jablká varíť asi 10-15 minút, alebo kým sa nezmäknú.
  6. Po zmäknutí jabĺk odstráňte hrniec z tepla a nechajte jablká vychladnúť.
  7. Ak chcete, môžete pridať dostratkové ingrediencie ako cukor, skoricu alebo citrónovú šťavu, aby ste dosiahli požadovanú chuť.
  8. Zavarte jablká do sterilizovaných pohárov a uzavrite ich vekom.
  9. Sterilizujte uzavrete poháre vo vodnom kúpeli na približne 10-15 minút, aby ste zabezpečili dlhšiu trvanlivosť jabĺk.

 

Ako zavárať nastrúhané jablka?

Zaváranie nastrúhaných jabĺk je skvelý spôsob, ako si uchovať ich chuť na zimné mesiace. Tento proces je pomerne jednoduchý a nevyžaduje si veľa času. Prinášame vám krok za krokom návod, ako to spraviť správne.

Potrebné ingrediencie a pomôcky:

  • Čerstvé jablká (najlepšie kyslé a sladkokyslé odrody)
  • Cukor (prípadne aj citrónová šťava)
  • Škorica (voliteľné)
  • Nastrúhací stroj alebo strúhadlo
  • Sklenené zaváracie poháre s viečkami
  • Hrniec na varenie
  • Lyžica a naberačka
  • Svadobná utierka alebo papierový obrúsok

Krok za krokom:

1. Príprava jabĺk

Najprv si vyberte čerstvé jablká. Umyte ich pod tečúcou vodou a odstráňte jaderníky. Jablká môžete buď olúpať, alebo nechať šupku, ak chcete pridať na chuti a výžive. Následne ich nastrúhajte na hrubom strúhadle.

2. Ochuťte

Nastrúhané jablká môžete ochutiť pridaním cukru a trochy citrónovej šťavy, aby ste zabránili ich hnednutiu. Ak máte radi škoricu, môžete ju pridať tiež – jablká so škoricou sú veľmi chutné!

3. Príprava pohárov

Umývajte zaváracie poháre a viečka v horúcej vode, aby ste ich vyčistili. Potom ich nechajte vyschnúť alebo ich môžete ešte pred plnením sterilizovať v rúre.

4. Varenie jabĺk

V hrnci na miernom ohni varte nastrúhané jablká s cukrom a prípadnou škoricou. Miešajte, kým sa jablká zmäknú a zmes nebude homogénna. Tento proces trvá zvyčajne 15-20 minút.

5. Plnenie pohárov

Zmes nastrúhaných jabĺk horúcu plňte do predpripravených pohárov. Nezabudnite nechať asi 1 cm voľného miesta od vrchu, aby sa pri zaváraní mohla vytvoriť para. Poháre následne uzavrite viečkami.

6. Zaváranie

Poháre položte do veľkého hrnca naplneného vodou, ktorá by mala byť aspoň 2 cm nad vrchom pohárov. Zmes zakryte a priveďte vodu k varu. Po dosiahnutí varu znížte teplotu a nechajte poháre variť asi 20-30 minút.

7. Chladenie a uskladnenie

Po uplynutí času opatrne vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke. Skontrolujte, či sa viečka dobre uzavreli – pri stlačení uprostred by sa nemali vrátiť späť. Pri správnom zaváraní by mali vydržať aj niekoľko mesiacov.

A máte hotovo! Takto pripravené zavárané jablká sú skvelým doplnkom do koláčov, dezertov alebo len tak na chlebík. Užite si ich chutili po celý rok!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *