Potrebujeme:
– 500 g múky hladkej
– 1 kocka kvasníc
– 1 čajová lyžička soli
– 1 čajová lyžička cukru
– 300 ml teplej vody
– 2 polievkové lyžice oleja
– múku na podsypávanie dosky a cesta
– soľ na posypanie
Bageta na Račku – Recept
Postup:
1. V malom pohári rozpustíme kvasnice s cukrom v teplej vode.
2. Do veľkej nádoby preosejeme múku, pridáme soľ, olej a rozpustené kvasnice. Všetko dobre premiešame, až vznikne jemné cesto.
3. Cesto v miske zakryjeme utierkou a necháme asi 1-2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
4. Po vykysnutí cesta ho premiesime na dosku posypanú múkou a tvarujeme ho rukami do formy bagety.
5. Bagetu umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a niekoľkokrát opatrne narežeme nožom.
6. Zakryjeme ju utierkou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
7. V rúre predhriatej na 200 °C pečieme bagetu približne 25-30 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu a nezačne sa odlupovať.
8. Hotovú bagetu necháme vychladnúť a podávame podľa vlastného uváženia – s maslom, syrom, šunkou, olivami alebo inými prílohami. Dobrú chuť!