Samozrejme, tu máte recept na bezlepkové cestoviny so strúhankou v slovenskom jazyku:
Čo budete potrebovať:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad kukuričná, ryžová alebo kokosová múka)
- 2 vajcia
- 1/4 šálky mlieka (prípadne náhrady mlieka, ako mandľové mlieko)
- soľ podľa preferencie
- bezlepkovú strúhanku (ktorú môžete zakúpiť alebo si pripraviť z vysušeného bezlepkového chleba)
Bezlepkové cestoviny so strúhankou
Postup prípravy:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku so soľou.
- V ďalšej miske rozšľahajte vajcia a potom pridajte mlieko. Dobre premiešajte a postupne zapracujte do mokrej zmesi múku.
- Vo veľkom hrnci priveďte osolenú vodu do varu. Opatrne vložte rezance do vriacej vody a varte ich podľa návodu na obale, čas varenia sa môže líšiť v závislosti od použitých surovín.
- Keď sú cestoviny uvarené, vyberte ich z vody a nechajte ich odkvapkať.
- Následne rezance jemne pokvapkajte olejom a obalte ich v bezlepkovej strúhanke.
- Podávajte ako hlavnú misku alebo ako prílohu k vašej obľúbenej omáčke.
Dúfam, že si tieto bezlepkové cestoviny so strúhankou naozaj vychutnáte! Vaše otázky sú vítané, radi na ne odpovieme.
2) Bezlepkové rezance so strúhankou
Na bezlepkové cestoviny:
- 200 g bezlepkovej múky (napríklad pohánková, ryžová alebo z miešanej bezlepkovej múky)
- 2 veľké vajcia
- 1/2 lyžičky soli
- 1-2 lyžice vody (podľa potreby)
Na strúhanku:
- 100 g bezlepkového pečiva (napríklad bezlepkový chlieb alebo sušienky)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku (ďalšie podľa chuti)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať alebo bazalka na posypanie (doplňujúce, ak preferujete)
Postup:
-
Príprava cestovín:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku so soľou.
- Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte, kým nevznikne kompaktné cesto. Ak je cesto príliš suché a nezdá sa vám, pridajte trošku vody. Docielime tak aby bolo cesto čo najviac hladké.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať približne 30 minút.
-
Tvorba rezancov:
- Po uplynutí doby odpočinku cesto vyváľajte na veľmi tenký plát (čím tenšie, tým lepšie).
- Rezance nakrájajte na požadovanú šírku – môžete vytvoriť širšie rezance (tagliatelle) alebo tenšie (fettuccine).
- Rezance môžete zavesiť, aby sa trochu vysušili, alebo ich ihneď uvariť.
-
Varíme cestoviny:
- V hrnci priveďte osolenú vodu do varu.
- Vložte rezance do vriacej vody a varte ich 3-5 minút (podľa hrúbky rezancov), až budú al dente.
- Potom ich sceďte a opláchnite studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia.
-
Príprava strúhanky:
- Bezlepkové pečivo rozdrťte na jemnú strúhanku – použite mixér alebo ho rozdrťte v sáčku s pomocou valčeka.
- Rozpálime panvicu, na ktorú sme pridali olivový olej. rozohrejte. Ak pridávate cesnak, dajte ho do panvice a nechajte krátko restovať, aby uvoľnil vôňu.
- Pridajte strúhanku a pražte ju na strednej teplote, kým nezíska zlatohnedú farbu a chrumkavú konzistenciu. Ako komu chutí, tak nech si dá koreniny a soľ podľa vlastného gusta.
-
Servírovanie:
- Hotové cestoviny zmiešajte s chrumkavou strúhankou, môžete ich posypať aj čerstvou nasekanou bylinkou, ako je petržlenová vňať alebo bazalka.
- Podávajte teplé ako hlavnú porciu alebo akúkoľvek prílohu.
Prajem vám dobrú chuť!