Česká sviečková na smotane

Tradičné jedlo z českého regiónu, ktorým iste nikto nepohrdne. Česi majú zručnosť na to, ako správne zhotoviť svoju národnú špecialitu. Dnes si ukážeme, ako ju pripravujem ja, aby si ju mohol bez problémov pripraviť každý ako šéfkuchár.

Česká sviečková na smotane

Čo uvádza Wikipédia o sviečkovej na smotane.

SVIEČKOVÁ NA SMOTANE - recept na domácu chutnú sviečkovú na smotane / beef sirloin with cream sauce

Česká sviečková na smotane je tradičným pokrmom, ktorý je považovaný za národný špecialit. Tento mäsový pokrm sa obvykle podáva s knedľou a bylinkovou omáčkou.

Recept na túto českú sviečkovú je relatívne jednoduchý. Zoznam potrebných ingrediencií je:

  • 600 g hovädzieho mäsa (sviečkovica)
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 celé korenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sladká paprika mletá
  • 250 ml smotany na varenie

Priebeh prípravy:

  1. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na plátky hrúbky okolo 1 cm.
  2. Na panvici zohrejte trochu oleja a opečte mäso z oboch strán dozlatista. Opečené plátky presuňte na stranu.
  3. Do tej istej panvice vložte jemne nasekanú cibuľu a orestujte ju, až kým nezíska zlatistú farbu.
  4. Pridajte nadrobno nakrájanú mrkvu a petržlen a orestujte ešte niekoľko minút.
  5. Pridajte celé korenie, soľ, čierne korenie a mletú sladkú papriku. Dobre premiešajte.
  6. Opečené mäso vložte späť na panvicu a pridajte smotanu na varenie. Zakryte a duste na miernom ohni približne 1,5 hodiny, až kým nebude mäso jemné a omáčka sa zahustí.
  7. Po uvarení nechajte sviečkovú odpočívať niekoľko minút a podávajte s knedľou a bylinkovou omáčkou.

Aby ste získali viac informácií a vizuálny návod, nezabudnite si pozrieť tento video recept na YouTube.

Česká sviečková na smotane je výnimočné jedlo pre rodinné večere a špeciálne udalosti. Vhodná aj na obedný stôl alebo oslavy s priateľmi a známymi. Prajem vám dobrú chuť!

Kuracie prsia so smotanou na varenie

Kuracie prsia so smotanou na varenie

Čítať viac »

Česká sviečková na smotane-2

2) Česká sviečková na smotane

Česká sviečková na smotane je jedným z najpopulárnejších jedál českej kuchyne. Tento delikátny mäsový pokrm s krémovou omáčkou si získal srdcia mnohých milovníkov dobrého jedla. Pozrite sa na tento jednoduchý návod, ktorý vám pomôže pripraviť autentickú českú sviečkovú priamo doma!

Ingrediencie potrebné na výrobu sviečkovej

Na prípravu českej sviečkovej na smotane budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napríklad sviečkovice)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • kúsok masla na orestovanie
  • 1 lyžica octu a trochu cukru

Príprava vynikajúcej sviečkovej

Prvým, avšak veľmi dôležitým krokom je orestovanie cibule na masle, až sa stane priehľadnou. Následne pridajte nakrájanú mrkvu a petržlen. Krátko ich orestujte spolu s bobkovými listami a nastrúhaným cesnakom. Hovädzie mäso potom opražte zo všetkých strán, pridajte ocot a nechajte ho zmäknúť približne 1,5 hodiny pridaním vývaru. Po uplynutí tejto doby pridajte smotanu, cukor a dochuťte soľou a korením.

Podávajte so zemiakmi alebo knedlíkmi. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Stela Popovicova píše:

    Výborný recept, určite ho vyskúšam! Ďakujem za inšpiráciu.

  2. Levoslav Moravcik píše:

    Toto je jedno z mojich obľúbených jedál. Rada skúsim váš recept!