Jedným z možných receptov na vegetariánsky obed je príprava zapekanej zeleniny:
Čo budete potrebovať:
– 1 cuketu
– 1 baklažán
– 2 papriky
– 2 rajčiny
– 1 cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ, čierne korenie, sušené bylinky (napríklad bazalka, majorán, tymián)
– olivový olej
– strúhanka a syr na posypanie (podľa preferencií)
Postup:
1. Rúru si predhrejte na 200 °C.
2. Očistite zeleninu a nakrájajte ju na tenké plátky.
3. Cibuľu a cesnak nasekajte a osmahnite na oleji na panvici.
4. K osmahnutej zelenine pridajte nakrájanú zeleninu a orestujte ju.
5. Dochutíte soľou, korením a bylinkami podľa osobného vkusu.
6. Vložte zeleninu do pekáča a pečte v zapekacej nádobe približne 30 minút.
7. Ak si prajete, zapekanú zeleninu môžete posypať strúhankou a syrom a ešte chvíľu zapiecť, kým sa syr nezapečie.
Podávajte buď samostatne alebo s vašou obľúbenou prílohou (napr. zemiakovou kašou, špagetami či ryžou). Prajeme dobrú chuť!
2) Aké jedlo bez mäsa na obed?
Jednou z alternatív na obed bez mäsa by mohol byť aj osviežujúci a chutný šalát. Na prípravu jednoduchého šalátu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
– 1 avokádo
– 1 plechovka cíceru
– 1 červená paprika
– 1 uhorka
– 1 rajčina
– 1 cibuľa
– olivový olej
– balzamikový ocot
– soľ, čierne korenie, cesnakový prášok, oregano
Postup:
1. Avokádo nakrájajte na kocky a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby sa nezhnedlo.
2. Cícer prepláchnite a nechajte odkvapkať.
3. Papriku, uhorku, rajčinu a cibuľu nakrájajte na drobné kocky.
4. V mise spojte avokádo, cícer a nakrájanú zeleninu.
5. Do zmesi pridajte olivový olej, balzamikový ocot a dochutíte soľou, korením a oreganom.
6. Všetko poriadne premiešajte a hotový šalát servírujte s čerstvým pečivom.
Tento šalát je rýchly, výborný a veľmi zdravý obed bez mäsa. Prajeme dobrú chuť!