Cuketová pomazánka recept

Cuketová pomazánka recept je vynikajúcou voľbou nielen pre vegetariánov, ale aj pre tých, ktorí chcú obohatiť svoj jedálniček o zdravé a chutné jedlá. Cuketa je skvelou prísadou, ktorá sa výborne hodí do rôznych jedál, a jej lahodná chuť sa dá jednoducho kombinovať s rôznymi bylinkami a koreninami.

V nasledujúcom recepte si ukážeme, ako si jednoducho pripraviť chutnú a krémovú cuketovú pomazánku, ktorá osloví vašich priateľov aj rodinu.

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety (približne 500 g)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g smotanového syra (napríklad Philadelphia)
  • 100 g tvarohu
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napríklad pažítka, petržlenová vňať alebo bazalka)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľne)
  • Chlieb, pečivo alebo tortilly na podávanie

 

Cuketová pomazánka recept

Postup:

  1. Príprava cukety: Najprv si umyte cuketu a odstráňte jej konce. Cuketu môžete nastrúhať alebo nakrájať na menšie kocky. Ak máte väčšiu cuketu, môžete odstrániť aj semienka, pretože môžu byť tvrdé. Nastrúhanú cuketu môžete osoliť a nechať odkvapkať na sitku, aby sa zbavila prebytočnej vody, čo pomôže k lepšej konzistencii pomazánky.
  2. Cibuľa a cesnak: Očistite cibuľu a cesnak a nakrájajte ich na jemno. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte najprv cibuľu. Smažte na strednom ohni, kým cibuľa nebude sklovitá. Potom pridajte cesnak a smažte ďalších 1-2 minúty, aby sa rozvoňal, ale nespálil.
  3. Smaženie cukety: Pridajte nastrúhanú alebo nakrájanú cuketu do panvice s cibuľou a cesnakom. Smažte spolu 5-7 minút a občas premiešajte. Cuketa by mala zmäknúť a uvoľniť spoľahlivo vodu. Po smažení nechajte zmes vychladnúť.
  4. Mixovanie pomazánky: Do misy dajte vychladenú zmes cukety, cibuľky a cesnaku a pridajte smotanový syr a tvaroh. Všetko dôkladne premiešajte alebo rozmixujte na hladkú zmes, podľa toho, akú konzistenciu preferujete. Ak máte radi jemnejšiu pomazánku, môžete použiť ponorný mixér.
  5. Ochutenie: Pomazánku ochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Citrónová šťava pridá pomazánke osviežujúcu chuť. Nakoniec primiešajte nasekané čerstvé bylinky. Môžete zvoliť bylinky podľa vlastného vkusu, ale pažítka a petržlen sú najlepšou voľbou.
  6. Podávanie: Cuketová pomazánka je najchutnejšia podávaná chladená. Uložte ju do chladu aspoň na 30 minút pred podávaním, aby sa chute prepojili. Môžete ju podávať s čerstvým chlebom, pečivom alebo tortillami. Táto pomazánka je výborná aj ako dip pre zeleninové tyčinky alebo na jednohubky.
  7. Tipy a variácie:
    • Ak chcete, môžete do pomazánky pridať aj iné prísady ako olivy, sušené paradajky alebo kúsky avokáda pre zmenu chuti.
    • Pre pikantnejšiu verziu skúste pridať trošku chilli prášku alebo cayenského korenia.
    • Môžete experimentovať aj s rôznymi druhmi syrov, ako je feta alebo ricotta.

Cuketová pomazánka je nielen zdravo, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu. Určite sa stane stálicou na vašich stoloch. Vychutnajte si jej lahodnú chuť a zároveň si doprajte niečo zdravé! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *