Cuketový nákyp bez mäsa

Cuketa je jednou z najuniverzálnejších zelenín, ktoré môžete nájsť v našich záhradách a podávať na stovky rôznych spôsobov. Je lahodná, zdravá a veľmi vhodná na prípravu rôznych jedál.

Dnes si predstavíme recept na chutný a jednoduchý cuketový nákyp bez mäsa, ktorý je ideálny na večeru alebo ako výživná desiata. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj plný vitamínov a minerálov. Poďme sa pozrieť, ako si ho pripraviť.

Ingrediencie:

  • 3 stredne veľké cukety
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 100 g strúhaného syra (napr. eidam)
  • 100 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1-2 lyžice olivového oleja
  • Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo petržlen)

Postup:

1. Príprava zeleniny: Cukety umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle, potom ich osľte a nechajte odstáť približne 15 minút, aby pustili vodu. Zemiaky tiež nastrúhajte a cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno.

2. Zmes: Po odkvapkaní cukiet ich zmiešajte so strúhanými zemiakmi, cibuľou a cesnakom. Pridajte vajcia, strúhaný syr, múku, prášok do pečiva, olivový olej a dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

3. Pečenie: Vo vymastenej forme (približne 30×20 cm) rozprestrite zmes rovnomerne. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, kým sa povrch nezhnedne a nákyp nebude prepečený.

4. Podávanie: Po upečení nechajte nákyp trochu vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte posypaný čerstvými bylinkami.

Cuketový nákyp bez mäsa je skvelou alternatívou pre každého, kto sa chce zdravo stravovať a pritom si vychutnať chutné jedlo. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla, čo z neho robí ideálne jedlo aj pre rušné dni.

Tento recept môžete navyše variabilne prispôsobiť podľa svojich chutí a pridať ďalšie obľúbené ingrediencie, ako sú rôzne druhy zeleniny alebo bylinky. Užite si tento výnimočný pokrm a potešte seba aj svojich blízkych!

 

2) Cuketový nákyp bez mäsa

Cuketový nákyp bez mäsa - 2
Cuketový nákyp bez mäsa – 2

Na tento skvelý cuketový nákyp bez mäsa budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 3 veľké cukety
  • 2 cibule
  • 3 vajcia
  • 200g kyslej smotany
  • 100g strúhaného tvrdého syra
  • soľ, korenie, mletá paprika podľa chuti
  • olej na vymastenie

Postup prípravy:

1. Cukety očistite a nakrájajte na tenké kolečká. Cibuľu nakrájajte na kúsky.

2. Na oleji orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte cukety a za občasného miešania orestujte do mäkka.

3. Do hotových cukiet pridajte soľ, korenie a mletú papriku podľa chuti. Nechajte vychladnúť.

4. V miske zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a 2/3 strúhaného syra.

5. Do zmesi pridajte vychladené cukety a dôkladne premiešajte.

6. Plech si vymažte olejom a vylejte naň zmes z cukiet.

7. Navrch posypte zvyšným strúhaným syrom.

8. Dajte do vyhriatej rúry a pečte na 180 °C približne 30 minút, kým nákyp zlatistú farbu.

9. Nákyp podávajte ešte teplý a môžete ho ozdobiť bylinkami podľa vlastného výberu.

Tento výborný cuketový nákyp bez mäsa je skvelou voľbou na ľahký a chutný obed pre celú rodinu. Dobrú chuť!

 

Tipy a triky k príprave cuketového nákypu bez mäsa

  • Variácie: Môžete pridať iné druhy zeleniny, ako paprika, mrkva alebo špenát, aby ste obohatili chuť a výživovú hodnotu.
  • Bezlepková verzia: Použite bezlepkovú múku alebo obilniny, ako je quinoa alebo ryža.
  • Bylinky: Čerstvé bylinky, ako sú kôpor alebo petržlen, dodajú jedlu sviežu chuť.
  • Syrová dobrota: Ak ste milovníkom syra, môžete pridať aj rôzne druhy syrov, ako je feta alebo mozzarella.

Dúfam, že tieto tipy a triky Vám pomôžu vytvoriť skvelý cuketový nákyp bez mäsa! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *