Prísady:
- 1 konzerva cíceru (približne 400 g), odkvapkaného a prepláchnutého
- 3 polievkové lyžice sezamových semien (sezam)
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžičky mletej rasce (voliteľné)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať alebo paprika na dekoráciu
- Extra olivový olej na povrch
Hummus vyrobený doma
Príprava:
- Na suchej panvici opražte sezamové semienka, až kým nezískajú zlatistý odtieň. Nechajte ich vychladnúť.
- Do mixéra vložte odkvapkaný cícer, opražené sezamové semienka, citrónovú šťavu, nasekaný cesnak, olivový olej a rascu.
- Mixujte všetky zložky, kým nezískate hladkú zmes. V prípade, že je pasta dosť hustá, môžete pridať trochu vody alebo ďalší olivový olej.
- Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti.
- Hummus preložte do misky a vytvarujte mäkší kopček. Pokvapkajte extra olivovým olejom a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo paprikou.
Tento domáci hummus je skvelý na natieranie na chlieb, servírovanie so pečivom, čerstvou zeleninou alebo ako príloha k hlavným jedlám. Jednoduchý recept s bohatou chuťou a nutričnými hodnotami.
2) Domáci hummus
Hummus pripravený doma je vynikajúci výber pre zdravé občerstvenie a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Zmes cizrny, tahini, citrónovej šťavy a korenín vytvára chutnú pomazánku, ktorú si zamilujete. V tomto recepte vás prevediem tvorbou domáceho hummusu, ktorý skvele doplní vaše obľúbené krekry, chlieb alebo zeleninu.
Ingrediencie na prípravu hummusu
Na výrobu domáceho hummusu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 konzerva (400 g) cizrny
- 3 polievkové lyžice tahini (sezamová pasta)
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 3-4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky kmínu (podľa chuti)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Voda, podľa potreby pre dosiahnutie želanej konzistencie
Postup na prípravu domáceho hummusu
Začnite tým, že cizrnu scedíte a dôkladne opláchnete. Všetky prísady vložte do mixéra. Ak chcete mať hummus jemnejší, môžete pridať trochu vody. Mixujte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. Podľa preferencií môžete pridať viac citrónovej šťavy, soli alebo korenín. Keď je hummus hotový, preložte ho do misky a pokvapkajte olivovým olejom.
Hummus z vlastnej výroby nielenže skvelo vyzerá, ale aj ponúka množstvo zdravotných výhod. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, čo z neho robí ideálny výber pre každého, kto hľadá chutný a výživný snack. Vyskúšajte a užite si skvelú chuť!