Mrkvový koláč s orechmi.
Ingrediencie:
Pre cesto:
- 2 väčšie vajcia
- 1 šálka rastlinného oleja
- 1 ½ šálky cukru
- 2 šálky múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky soľ
Pre náplň:
- 2 hrubšie mrkvy, nastrúhané
- 1 šálka jemne nasekaných orechov (vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle)
- ½ šálky hrozienok (najlepšie namočených)
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého korenia (napr. klinček, muškátový oriešok)
- Štipka soľ
Mrkvový koláč s orechmi
- Predhrejte rúru na 180°C a pripravte formu na pečenie (vyložte ju papierom na pečenie alebo ju vymažte olejom a vysypte múkou).
- V miske zmiešajte vajcia, olej a cukor. Šľahajte mixér na strednej rýchlosti, až kým zmes nezíde do hladka.
- Pridajte múku, prášok do pečiva, vanilkový extrakt a soľ. Pomaly miešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja do hladkej hmoty.
- Do cesta pridajte nastrúhané mrkvy, nasekané orechy, hrozienka, mletú škoricu, mleté korenie a štipku soli. Jemne premiešajte, aby sa všetko rovnomerne rozdelilo.
- Náplň z cesta vylejte do pripravenej formy a vyrovnajte povrch.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40 – 50 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a kým zubatými nožnicami vloženými do stredu koláča nevychádzajú suché.
- Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť v forme, potom ho preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Pred podávaním môžete posypať povrch koláča práškovým cukrom, ak to želáte.
Tento chutný mrkvový koláč s orechmi je ideálnou sladkou dobrotou, ktorá kombinuje príjemnú chuť mrkvy so sladkosťou orechov a dochutením korením.
chutná a trochu zdravšia alternatíva koláča