Mrkvový koláč s orechmi

Mrkvový koláč s orechmi.

Ingrediencie:

Pre cesto:

  • 2 väčšie vajcia
  • 1 šálka rastlinného oleja
  • 1 ½ šálky cukru
  • 2 šálky múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky soľ

Pre náplň:

  • 2 hrubšie mrkvy, nastrúhané
  • 1 šálka jemne nasekaných orechov (vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle)
  • ½ šálky hrozienok (najlepšie namočených)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého korenia (napr. klinček, muškátový oriešok)
  • Štipka soľ

 

Mrkvový koláč s orechmi

  1. Predhrejte rúru na 180°C a pripravte formu na pečenie (vyložte ju papierom na pečenie alebo ju vymažte olejom a vysypte múkou).
  2. V miske zmiešajte vajcia, olej a cukor. Šľahajte mixér na strednej rýchlosti, až kým zmes nezíde do hladka.
  3. Pridajte múku, prášok do pečiva, vanilkový extrakt a soľ. Pomaly miešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja do hladkej hmoty.
  4. Do cesta pridajte nastrúhané mrkvy, nasekané orechy, hrozienka, mletú škoricu, mleté korenie a štipku soli. Jemne premiešajte, aby sa všetko rovnomerne rozdelilo.
  5. Náplň z cesta vylejte do pripravenej formy a vyrovnajte povrch.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 40 – 50 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a kým zubatými nožnicami vloženými do stredu koláča nevychádzajú suché.
  7. Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť v forme, potom ho preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  8. Pred podávaním môžete posypať povrch koláča práškovým cukrom, ak to želáte.

Tento chutný mrkvový koláč s orechmi je ideálnou sladkou dobrotou, ktorá kombinuje príjemnú chuť mrkvy so sladkosťou orechov a dochutením korením.

Similar Posts

One Comment

  1. Viktoria píše:

    chutná a trochu zdravšia alternatíva koláča

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *