Halušky do hráškovej polievky .. Halušky predstavujú jedno z najobľúbenejších jedál v slovenskej kuchyni, ktoré je známe svojou jednoduchou prípravou a skvelou chuťou.
Kombinácia halušiek s hráškovou polievkou vytvára výnimočné jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj veľmi výživné. V nasledujúcich receptoch sa s vami podelím o spôsob, ako si pripraviť halušky do hráškovej polievky, a predstavím vám aj ďalšie zaujímavé možnosti, ktoré môžete vyskúšať a obohatiť tak svoj jedálny lístok.
Recept 1: Hrášková polievka s haluškami
Ingrediencie:
Na hráškovú polievku:
- 400 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lístkový petržlen na ozdobu
Na halušky:
- 250 g hrubej múky
- 1 vajce
- 100 ml vody
- štipka soli
Postup:
- Príprava polievky: Na olivovom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklova. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko opražte. Potom pridajte nakrájaný zemiak a hrášok. Smažte ďalších 5 minút.
- Varte: Nalejte zeleninový vývar do hrnca, priveďte k varu a varte asi 15 minút, kým sú zemiaky a hrášok mäkké. Ak používate čerstvý hrášok, varte ho kratšie.
- Rozmixujte: Po uvarení polievku rozmixujte dohladka. Následne pridajte smotanu na varenie a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Príprava halušiek: V miske zmiešajte múku so soľou, pridajte vajce a vodu. Miešajte, kým nezískate hladké cesto.
- Varte halušky: Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a osolte. Pomocou lyžice alebo haluškára vkladajte malé kúsky cesta do vriacej vody. Varíme, kým nevyplávajú na povrch (asi 2-3 minúty).
- Podávajte: Halušky sceďte a pridajte ich do hotovej hráškovej polievky. Ozdobte lístkom petržlenu a servírujte horúce.
Recept 2: Hrášková polievka s mätou
Ingrediencie:
- 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 250 ml kokosového mlieka
- 1/2 šálky čerstvej mäty
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej
Postup:
- Príprava: Na olivovom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklova. Pridajte nakrájané zemiaky a hrášok. Opražte 5 minút.
- Varte: Pridajte zeleninový vývar, priveďte k varu a varte 15 minút.
- Mixujte: Rozmixujte dohladka. Následne pridajte kokosové mlieko a lístky mäty, dochuťte soľou a korením.
- Podávajte: Servírujte s haluškami pripravenými podľa prvého receptu, alebo samostatne ako osviežujúcu polievku.
Recept 3: Hrášková polievka so smotanou a syrom
Ingrediencie:
- 400 g hrášku
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g nastrúhaného syra (napríklad parmezánu)
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
Postup:
- Príprava: Opäť osmažte cibuľu na olivovom oleji a pridajte nakrájané zemiaky a hrášok. Smažte 5 minút.
- Varte: Pridajte zeleninový vývar a varte 15 minút.
- Mixujte: Rozmixujte a pridajte smotanu a nastrúhaný syr. Dochutíme soľou a korením.
- Servírujte: Podávajtehorúce s haluškami alebo chlebom.
Recept 4: Hrášková polievka s údeným tofu a haluškami
Ingrediencie:
- 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 1 cibuľa
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 g údeného tofu
- 250 ml kokosového mlieka
- soľ a korenie
- olivový olej
Postup:
- Príprava: Na olivovom oleji osmažte na jemno nakrájanú cibuľu do zlatistého odtieňa. Pridajte nakrájané zemiaky a hrášok, a smažte spolu 5 minút.
- Varte: Pridajte zeleninový vývar, priveďte k varu a varte 15 minút.
- Mixujte: Polievku rozmixujte dohladka a vmiešajte nakrájané údené tofu a kokosové mlieko. Nechajte prehriť.
- Podávajte: Servírujte horúce s haluškami, ktoré pripravíte podľa prvého receptu.
Záver – Halušky do hráškovej polievky
Vytvorenie halušiek do hráškovej polievky je nielen jednoduché, ale aj veľmi kreatívne. Dúfam, že vás inšpirujú aj ďalšie varianty hráškovej polievky, ktoré sú uvedené v receptoch, a prinesú osvieženie vašim obľúbeným jedlám.
Skvelé je, že hrášková polievka a halušky sa dajú kombinovať s rôznymi prísadami a koreninami, čo vedie k novým a zaujímavým chuťovým zážitkom. Prajem dobrú chuť a úspešné varianty v kuchyni!
,