Hubová polievka s mrveničkou patrí medzi najpopulárnejšie pokrmy, ktoré nás dokážu zahriat a uspokojiť aj v najchladnejších dňoch. Je bohatá na chuť a vôňu, a na jej prípravu je možné využiť rôzne druhy húb.
V tejto variácii vám ponúkam recept na chutnú hubovú polievku s mrveničkou, ktorá dodá jedlu jedinečný šmrnc a textúru. Postupujte podľa týchto krokov a užite si prípravu tohto vynikajúceho pokrmu.
Ingrediencie
Na polievku:
- 500 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny, hliva alebo iné obľúbené huby)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- 2 lyžice masla
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Na mrveničku:
- 100 g hladkej múky
- 50 g masla
- 50 g strúhanky
- 1 vajce
- Soľ podľa preferencie
Hubová polievka s mrveničkou
Postup
Príprava mrveničky:
- Zmesi ingrediencií: V miske zmiešajte hladkú múku, strúhanku a štipku soli. Pridajte maslo, ktoré by malo byť na izbovej teplote, a všetko dôkladne premiešajte, kým zmes nezačne lepíť dohromady.
- Pridanie vajcia: Do zmesi pridajte vajce a znova premiešajte, kým nevznikne škrobovitá hmota.
- Formovanie mrveničky: Hmotu rozdeľte na menšie časti a vytvorte malé mrveničky. Môžete tiež zmes prehnúť cez strúhadlo, aby vznikli hrubšie mrveničky.
Príprava hubovej polievky:
- Príprava zeleniny: Očistite cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky. Cibuľu nakrájajte na jemno, cesnak na plátky, mrkvu a zemiaky na malé kocky.
- Smaženie polievky: Na panvici rozpustite maslo na strednom ohni a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte dozlatista, kým nebude cibuľa priesvitná. Potom pridajte cesnak a krátko ho osmažte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Pridanie húb: Očistené a nakrájané huby pridajte na panvicu a smažte, kým nezmäknú a nezhnednú. Tento krok je veľmi potrebný, pretože huby vyžarujú vodu a dodajú polievke bohatú chuť.
- Varíme polievku: Do panvice pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu, bobkový list a zalejte všetkým vývarom. Polievku priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte asi 20 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Mixovanie: Po uvarení polievku môžete rozmixovať ponorným mixérom do hladka, alebo ju nechať hrubú, podľa vašej preferencie.
- Pridanie smotany: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie a zamiešajte. Nezabudnite dochutiť soľou a čiernym korením podľa potreby.
Opraženie mrveničky:
- Smaženie: Na panvici na strednom ohni rozpustite malé množstvo masla a pridajte mrveničku. Smažte do zlatista, pričom stále premiešajte, aby sa neprepálila. Cieľom je dosiahnuť krásnu zlatohnedú farbu.
Finálne podávanie:
- Servírovanie: Polievku servírujte horúcu, posypanú chrumkavou mrveničkou a ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ku nej pridať aj čerstvý chlieb alebo pečivo.
Som presvedčený, že si túto hubovú polievku s mrveničkou zamilujete! Je to dokonalé jedlo na chladné dni a skvelá voľba pre milovníkov húb. Dobrú chuť!