Jednoduché bryndzové halušky

Bryndzové halušky patria medzi najznámejšie a najobľúbenejšie národné jedlá našej krajiny. Toto tradičné jedlo má svoje korene v oblasti Kysúc a je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kultúry varenia. Suroviny, ako sú zemiaky, bryndza a slanina, sa spájajú do jedinečného pokrmu, ktorý poskytuje lahodnú a sýtu chuť, ktorá uspokojí aj najväčších gurmánov.

Recept na jednoduché bryndzové halušky:

Suroviny:
– 1 kg zemiakov (najlepšie čerstvých)
– 250 g bryndze
– 150 g slaniny
– 1 cibuľa
– soľ (podľa preferencií)

Postup:

1. Ošúpte zemiaky a nastrúhajte ich na hrubo. Pridajte štipku soli a dôkladne premiešajte.
2. Z nastrúhaných zemiakov vytvarujte malé halušky a varte ich v osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na hladinu.
3. Slaninu nakrájajte na kocky a na panvici opražte do chrumkava. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
4. Do výpeku zo slaniny pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezíska zlatistú farbu.
5. K opraženej cibuli pridajte bryndzu a trošku vývaru z varenia halušiek. Miešajte, až kým sa bryndza nerozpustí a nevytvorí krémovú zmes.
6. Uvarené halušky preložte do misy a zalejte ich bryndzovou omáčkou s cibuľou. Nakoniec posypte opečenou slaninou.
7. Podávajte teplé, podľa chuti aj s kyslou smotanou alebo žinčicou.

Tieto tradičné bryndzové halušky sú jednoduchým a výdatným jedlom, ktoré vás určite zahreje a prinesie pocit domácej pohody. Pochutnajte si na autentickej slovenskej chuti a vychutnajte si každý kúsok tejto lahodnej špeciality.

 

Jednoduché bryndzové halušky - inak
Jednoduché bryndzové halušky – inak

2) Alternatívny recept na bryndzové halušky

Pri príprave jednoduchých bryndzových halušiek budete potrebovať:

– 500 g zemiakov
– 200 g bryndze
– 100 g hladkej múky
– soľ

 

Ako dlho sa robia morčacie prsia?

Ako dlho sa robia morčacie prsia?

Čítať viac »

Postup:

1. Zemiaky uvarte v osolenej vode, až kým nezmäknú.
2. Po uvarení ich ošúpte a rozdrvte na kašu.
3. Pridajte múku a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
4. Z cesta tvarujte malé guľky a varte ich vo vriacej vode, až kým nevyplávajú na povrch.
5. Scedte a nechajte odkvapkať.
6. Bryndzu rozdrvte vidličkou a zmiešajte s haluškami.
7. Dochutte soľou podľa potreby a vaše jednoduché bryndzové halušky sú pripravené! Podávajte teplé a prajeme vám dobrú chuť!

 

3)

Bryndzové halušky sa radia medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá na Slovensku. Tento jednoduchý pokrm si získal srdcia mnohých milovníkov jedla a jeho príprava si nevyžaduje veľké úsilie. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme recept, ktorý obsahuje všetky potrebné ingrediencie a postup.

Ingrediencie na bryndzové halušky

Na prípravu bryndzových halušiek potrebujete:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
  • 250 g bryndze
  • 100 g slaniny (voliteľne)
  • kyslá smotana (na podávanie)

Postup prípravy

Tu je jednoduchý návod na prípravu bryndzových halušiek:

  1. Najprv uvarte zemiaky v šupke, následne ich ošúpte a jemne nastrúhajte.
  2. V miske zmiešajte nastrúhané zemiaky, múku, vajce a štipku soli a vypracujte cesto.
  3. Na variacej oblasti pripravte malú dávku cesta formou halušiek. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
  4. Halušky preložte do misy s bryndzou a jemne premiešajte, aby sa rovnomerne obalili.
  5. Voliteľne môžete cibuľu opražiť na slaninovom tuku a použiť ju na ozdobenie.

Podávajte teplé halušky s kyslou smotanou a vychutnajte si tento lahodný slovenský pokrm. Podľa tohto jednoduchého receptu dosiahnete vynikajúci výsledok, ktorý si zamilujete!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Avatar of Cnoskova Cnoskova píše:

    Bryndzové halušky sú moje obľúbené jedlo, tento recept mi pripomína babičkine halušky. Určite vyskúšam!

  2. Avatar of Fhlinka Fhlinka píše:

    Ďakujem za recept! Môj manžel je z Kysúc a bryndzové halušky sú jeho obľúbené jedlo, teraz si ich urobím podľa tohto receptu.

    1. Avatar of 😍 Annicka 🔥 😍 Annicka 🔥 píše:

      Super, určite sa podaria! Bryndzové halušky sú klasika, netreba sa báť.

  3. Avatar of Patrik Hotova Patrik Hotova píše:

    Naozaj ľahko pripraviteľné a vyzerajú chutne! Musím si ich skúsime uvariť a pochváliť sa manželke.

    1. Avatar of 😍 Annicka 🔥 😍 Annicka 🔥 píše:

      Určite ju poteší, keď uvidí, že si sa do toho dal a bude mať nachystaný obed. 🙂