Jednoduché bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú jedným z najznámejších a najobľúbenejších “naších”” národných jedál. Toto tradičné jedlo pochádza z oblasti Kysúc a je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej gastronómie. Pripravené z jednoduchých surovín, ako sú zemiaky, bryndza a slanina, ponúkajú lahodnú a sýtu chuť, ktorá upokojí aj tých najväčších hladovcov.

Recept na jednoduché bryndzové halušky:

Suroviny:
– 1 kg zemiakov (najlepšie úplne nové)
– 250 g bryndze
– 150 g slaniny
– 1 cibuľa
– soľ (podľa chuti)

Postup:

1. Zemiaky ošúpte a nahrubo nastrúhajte. Pridajte štipku soli a dobre premiešajte.
2. Z nastrúhaných zemiakov formujte malé halušky a varte ich v osolenej vode, kým nevyplavú na povrch.
3. Slaninu nakrájajte na kocky a na panvici ju opečte do chrumkavosti. Vyberte ju z panvice a nechajte ju odkvapkať na papierovej utierke.
4. Do výpeku zo slaniny pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opražte ju do zlatistej farby.
5. Do opraženej cibule pridajte bryndzu a trochu vývaru z varenia halušiek. Miešajte, kým sa bryndza nerozpustí a nezíska krémovú konzistenciu.
6. Uvarené halušky preložte do misy a zalejte ich omáčkou z bryndze a cibule. Nakoniec posypte opečenou slaninou.
7. Podávajte horúce, prípadne s kyslou smotanou alebo žinčicou.

Tieto tradičné bryndzové halušky sú jednoduchým a sýtym jedlom, ktoré vás zaistí naplní pocitom domáceho tepla a pohody. Pochutite si na autentickej slovenskej chuti a vychutnajte si každé sústo tejto delikátnej špecialitky.

 

Jednoduché bryndzové halušky - inak
Jednoduché bryndzové halušky – inak

2) Jednoduché bryndzové halušky – inak

Na prípravu jednoduchých bryndzových halušiek budete potrebovať:

– 500 g zemiakov
– 200 g bryndze
– 100 g hladkej múky
– soľ

 

Postup:

1. Zemiaky uvarte vo vode s pridávaním soľou, dajte variť až dovtedy, kým nezmäknú.

2. Uvarené zemiaky ošúpte a rozdrvte na kašu.

3. Pridajte múku a premiešajte, kým nevytvoríte hladké cesto.

4. Z cesta vytvarujte malé guľky, ktoré potom varte vo vriacej vode, až kým nevyplávajú na povrch.

5. Vynechajte ich a nechajte odkvapkať.

6. Bryndzu jemne rozdrviť vidličkou a zmiešajte s haluškami.

7. Dochutte soľou podľa chuti a jednoduché bryndzové halušky sú hotové! Podávajte teplé. Dobrú chuť!

 

3)

Bryndzové halušky sú jedným z najobľúbenejších tradičných jedál na Slovensku. Tento jednoduchý pokrm si získal srdcia mnohých gurmánov a môže byť pripravený s minimálnym úsilím. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme recept, ktorý obsahuje všetky potrebné ingrediencie a postup.

Ingrediencie na bryndzové halušky

Na to, aby ste si mohli pripraviť bryndzové halušky, budete potrebovať:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
  • 250 g bryndze
  • 100 g slaniny (voliteľne)
  • kyslá smotana (na podávanie)

Postup prípravy

Tu je jednoduchý postup na prípravu bryndzových halušiek:

  1. Najprv si uvarte zemiaky v šupke, potom ich olúpte a nastrúhajte na jemno.
  2. V miske zmiešajte nastrúhané zemiaky, múku, vajce a štipku soli, aby ste vytvorili cesto.
  3. Na variacej vode pripravte malú časť cesta v podobe halušiek. Keď vyplávajú na povrch, sú pripravené.
  4. Halušky preložte do misky s bryndzou a premiešajte, aby sa dostala rovnomerne na všetky halušky.
  5. Voliteľne môžete cibuľu opražiť na slaninovom tuku a použiť ako ozdobu.

Podávajte horúce halušky s kyslou smotanou a vychutnajte si túto lahodnú slovenskú špecialitu. Podľa tohto jednoduchého receptu sa určite dostanete k úžasnému výsledku, ktorý si zamilujete!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Cnoskova píše:

    Bryndzové halušky sú moje obľúbené jedlo, tento recept mi pripomína babičkine halušky. Určite vyskúšam!

  2. Fhlinka píše:

    Ďakujem za recept! Môj manžel je z Kysúc a bryndzové halušky sú jeho obľúbené jedlo, teraz si ich urobím podľa tohto receptu.

  3. Patrik Hotova píše:

    Naozaj ľahko pripraviteľné a vyzerajú chutne! Musím si ich skúsime uvariť a pochváliť sa manželke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *