Tu máte recept na kuracie stehná so zemiakovým pyré a hubovou omáčkou:
Suroviny:
- 4 ks kuracích stehien
- 200 g hub (napr. žampióny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Kuracie stehná spodné s hubovou omáčkou
Postup:
- Kuracie stehná osolíme a okoreníme čiernym korením.
- V panvici rozohrejeme olej a opečieme kuracie stehná z oboch strán, kým nebudú zlatisté.
- Z panvice ich vyberieme a vložíme na tanier.
- Do tej istej panvice pridáme nasekanú cibuľu a dusíme ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nezarumení sa.
- Pridáme na kúsky nakrájané huby a pokračujeme v dusení, kým nezhnú.
- Pridáme nasekaný cesnak a dusíme ešte asi 1 minútu.
- Nalijeme smotanu na varenie, položíme do nej opečené kuracie stehná a dusíme na miernom ohni asi 20 – 25 minút, kým mäso nebude mäkké a omáčka nezhustne.
- Podávame s dusenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na kuracie stehná:
- 4 kusy kuracích stehien spodných
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvý)
Na hubovú omáčku:
- 250 g čerstvých húb (napríklad šampiňónov alebo hlivy ustricovej, nakrájaných na plátky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 250 ml smotany na varenie
- 1/2 šálky kuracieho vývaru (môže byť aj z kocky)
- 1 lyžica masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička čerstvého petržlenu (nasekaného) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava kuracích stehien:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Kuracie stehná osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Posypeme nasekaným cesnakom a tymiánom.
- Umiestnite ich do pekáča a pečte v predhriatej rúre asi 30–40 minút, kým sú zlatohnedé a dobre prepečené.
-
Príprava hubovej omáčky:
- Na panvici rozohrejte maslo na strednom ohni.
- Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita (asi 5 minút).
- Potom pridajte nasekané huby a smažte, kým sa nezmäknú a nezačnú sa zlatisto opekať (ďalších 5-7 minút).
- Pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšie 1-2 minúty, kým sa cesnak rozvoní.
- Následne pridajte kurací vývar a smotanu na varenie. Dobre premiešajte a nechajte zmes pomaly variť na nízkom ohni, aby sa omáčka zredukovala a zhustla (asi 5-10 minút). Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
-
Servírovanie:
- Upečené kuracie stehná podávajte na tanieri a prelejte hubovou omáčkou. Ozdobte nasekaným petržlenom.
- Môžete podávať s prílohou ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!