Ak máte radi jedlo s kuracím mäsom a hubovou omáčkou, tu je jednoduchý recept na kuracie štvrtky v hubovej omáčke:
Suroviny:
- 4 kusy kuracích štvrtiek
- 200 g hubov (napr. šampiňónov), nakrájaných na plátky
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička rascebu (alebo iného obľúbeného korenia)
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Kuracie štvrtky v hubovej omáčke
Postup:
- Kuracie štvrtky osolte a okoreňte podľa chuti.
- V hrnci zohrejte olej a orestujte kuracie štvrtky z oboch strán dovtedy, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z hrnca a dajte bokom.
- Do rovnakého hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Dusíme ich dozlatista.
- Pridajte huby a varejte ich, až kým nezmenia farbu a väčšina tekutiny odparí.
- Pridajte hladkú múku a premiešajte ju, aby sa huby obalili.
- Následne nalejte smotanu na varenie a premiešajte, kým nevznikne krémová omáčka.
- Vráťte kuracie štvrtky do hrnca, pridajte rascebu a pokračujte varením na miernom ohni približne 15 – 20 minút, kým nie je kuracie mäso úplne upečené a mäkké.
- Podávajte s ryžou, cestovinami alebo zemiakovou kaší.
Dúfam, že si vychutnáte tieto kuracie štvrtky v hubovej omáčke!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie štvrtky
- 250 g čerstvých húb (napr. šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml sladkej smotany
- 1 šálka kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na posypanie (voliteľne)
Postup:
-
Príprava surovín:
- Kuracie štvrtky umyte a osušite papierovou utierkou. Osolte a okoreňte ich z oboch strán.
- Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak posekajte na plátky. Húb umyte a nakrájajte na plátky.
-
Smaženie kuracích štvrtiek:
- Na rozpálenom olivovom oleji na panvici opečte kuracie štvrtky dozlatista z oboch strán (približne 7-8 minút z každej strany). Potom ich vyberte a dajte na tanier.
-
Príprava hubovej omáčky:
- Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich na strednej teplote, až kým cibuľa nezmäkne a nezískava zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájané huby a smažte ďalších 5-7 minút, kým sa nerestujú a nezredukujú.
-
Pridanie omáčky:
- Keď sú huby hotové, pridajte kurací vývar a premiešajte. Nechajte pár minút povariť.
- Následne pridajte sladkú smotanu a majoránku. Zmes dochuťte soľou a čiernym korením. Ponorte späť kuracie štvrtky do omáčky.
-
Dusenie:
- Zakryte panvicu pokrievkou a nechajte kuracie štvrtky dusiť na strednej teplote približne 20 minút, aby sa prepojili chute.
-
Servírovanie:
- Po dusesení preložte kuracie štvrtky na tanier a polejte ich omáčkou.
- Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou, ak používate.
Podávanie:
Kuracie štvrtky v hubovej omáčke sa výborne hodia s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Príjemnú chuť!