Kysnuté lievance ako od babičky - recept

Ak hľadáte recept na kysnuté lievance presne tak, ako ich robila vaša babička, tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 42 g kvasníc (alebo 1 balíček instantných kvasníc)
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 50 g masla (rozpusteného)

 

Kysnuté lievance ako od babičky – recept

Postup:

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustite cukor a rozdrobte kvasnice. Nechajte ich pár minút odstáť, kým sa nezačnú bublať.
  2. Do veľkej misy preosejte múku a pridajte štipku soli.
  3. Rozmiešajte vajcia v oddelenej miske. Pridajte ich k múke spolu s kváskom a rozpusteným maslom.
  4. Vypracujte hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, môžete pridať trochu múky. Ak je cesto príliš suche, pridajte trochu mlieka.
  5. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste, kým sa zdvojnásobí objem. To môže trvať asi hodinu.
  6. Po vykysnutí cesto rozváľajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm.
  7. Pomocou veľkého okrúhleho výkrojníka alebo pohára vytvorte jednotlivé veky.
  8. Lievance nechajte ešte chvíľu odpočívať na pomúčenej doske.
  9. Na stredne horúcom panvici opražte lievance z oboch strán do zlatista.
  10. Podávajte teplé so šľahačkou, džemom alebo čokoládovým pridávkou.

Prajem vám dobrú chuť!

 

2)

Kysnuté lievance sú jedným z najobľúbenejších receptov, ktoré si mnohí pamätajú z detstva. Sú nadýchané, sladké a chutné na raňajky alebo ako desiata. Tento recept je inšpirovaný tradičnými receptami našich babičiek, ktoré ich pripravovali s láskou a starostlivosťou.

Ingrediencie Na Kysnuté Lievance

Aby ste si mohli uvariť tieto lahodné kysnuté lievance, pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • 1 balík sušeného droždia
  • 2 vajcia
  • 50 g masla (roztopeného)
  • štipku soli
  • olej na smaženie

 

Postup Prípravy Kysnutých Lievancov

1. Najprv v teplom mlieku rozmiešame droždie s cukrom a necháme stáť 5 minút, kým sa nezačne aktivovať.
2. Do misky preosejeme múku so soľou a pridáme vajcia, roztopené maslo a aktívne droždie.
3. Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto by malo byť jemne lepkavé. V prípade potreby pridajte ešte trocha múky.
4. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodina).
5. Po vykysnutí formujeme malé lievance, ktoré pečieme na rozohriatej panvici s trochou oleja dozlatista z oboch strán.
6. Hotové lievance môžeme podávať s rôznymi polevami, ako sú marmeláda, med alebo čerstvé ovocie.

Užite si tento recept na kysnuté lievance, ktoré vám prinesú spomienky na časy strávené v kuchyni s babičkou. Nezabudnite sa podeliť s priateľmi a rodinou – určite si ich zamilujú!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Rholeczyova píše:

    Super recept, určite ho vyskúšam.

  2. Obsut Ferdinand píše:

    Klasický recept, na ktorý sa nedá nič povedať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *