Ak máte túžbu po jedle, ktoré kombinuje sladkokyslé chute s chrumkavým povrchom, langoše z kyslej smotany sú výbornou alternatívou!
Tieto klasické slovenské placky sú pripravované z kyslej smotany, múky a soli. Tu je jednoduchý recept, ktorý vám umožní vychutnať si tieto chutné langoše:
Ingrediencie:
- 250 g múky
- 200 ml kyslej smotany
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- olej na vyprážanie
Langoše z kyslej smotany
Postup:
- V miske spojte múku a soľ.
- Pridajte kyslú smotanu a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, posypte ho troškou múky. V prípade, že je príliš suché, pridajte tiež trochu kyslej smotany.
- Cesto nechajte odpočívať približne 30 minút.
- Na stredne veľkej panvici zohrievajte dostatočné množstvo oleja na strednom ohni.
- Z cesta vytvarujte guľky veľkosti pingpongovej loptičky a na pomúčenej pracovnej ploche ich rovnomerne rozvaľkajte na tenké placky.
- Jeden okraj tradičnej lángšpiny obtočte okolo dlane a vytvorte dunaju.
- Opatrne ponorte lángšpinu do horúceho oleja a vyprážajte z oboch strán, kým nedosiahnu zlatohnedú farbu.
- Hotové lángše položte na kuchynský papier, aby sa odstránil prebytočný olej.
Langoše z kyslej smotany môžete podávať samostatne, alebo ich posypať práškovým cukrom či kakaom. Taktiež skvele doplnia tradičné slovenské jedlá ako halušky alebo bryndzové halušky. Prajeme dobrú chuť!
2) Langoše z kyslej smotany
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 g kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 balenie sušeného droždia (približne 7 g)
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 100 ml vlažnej vody
- Olej na vyprážanie
Postup:
-
Príprava kvásku:
- Do vlažnej vody pridajte cukor a sušené droždie. Dobre premiešajte a nechajte stáť asi 5-10 minút, aby sa vytvorila pena.
-
Cesto:
- V miske spájajte hladkú múku so soľou. Pridajte kyslú smotanu a vajce. Do múky vlejte pripravený kvások.
- Vypracujte jemné a elastické cesto. Ak je zmes príliš tuhá, pridajte trošičku vody. V prípade, že je príliš riedka, pridajte múku.
-
Kysnutie:
- Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu, alebo pokým nezačne rásť.
-
Tvarovanie:
- Po vykysnutí cesto znovu prepracujte a rozdeľte na menšie časti. Z každého kusu vytvorte placku s hrúbkou približne 1 cm.
-
Vyprážanie:
- Na panvici rozohrejte olej (mal by byť aspoň 2-3 cm hlboký). Keď je olej horúci, opatrne vložte placky do oleja.
- Vyprážajte z oboch strán, kým zlatohnednú (asi 2-3 minúty z každej strany).
-
Podávanie:
- Hotové langoše odkladajte na papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný olej. Podávajte ich ešte teplé, posypané strúhaným syrom, cesnakom alebo s kečupom či smotanou podľa chuti.
Prajeme dobrú chuť!