Langoše z kyslej smotany

Ak máte túžbu po jedle, ktoré kombinuje sladkokyslé chute s chrumkavým povrchom, langoše z kyslej smotany sú výbornou alternatívou!

Tieto klasické slovenské placky sú pripravované z kyslej smotany, múky a soli. Tu je jednoduchý recept, ktorý vám umožní vychutnať si tieto chutné langoše:

Ingrediencie:

  • 250 g múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • olej na vyprážanie

Langoše z kyslej smotany

Postup:

  1. V miske spojte múku a soľ.
  2. Pridajte kyslú smotanu a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, posypte ho troškou múky. V prípade, že je príliš suché, pridajte tiež trochu kyslej smotany.
  3. Cesto nechajte odpočívať približne 30 minút.
  4. Na stredne veľkej panvici zohrievajte dostatočné množstvo oleja na strednom ohni.
  5. Z cesta vytvarujte guľky veľkosti pingpongovej loptičky a na pomúčenej pracovnej ploche ich rovnomerne rozvaľkajte na tenké placky.
  6. Jeden okraj tradičnej lángšpiny obtočte okolo dlane a vytvorte dunaju.
  7. Opatrne ponorte lángšpinu do horúceho oleja a vyprážajte z oboch strán, kým nedosiahnu zlatohnedú farbu.
  8. Hotové lángše položte na kuchynský papier, aby sa odstránil prebytočný olej.

Langoše z kyslej smotany môžete podávať samostatne, alebo ich posypať práškovým cukrom či kakaom. Taktiež skvele doplnia tradičné slovenské jedlá ako halušky alebo bryndzové halušky. Prajeme dobrú chuť!

 

Langoše z kyslej smotany - 2

2) Langoše z kyslej smotany

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 balenie sušeného droždia (približne 7 g)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 100 ml vlažnej vody
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Príprava kvásku:

    Najlepší krém do torty

    Najlepší krém do torty

    Čítať viac »

    • Do vlažnej vody pridajte cukor a sušené droždie. Dobre premiešajte a nechajte stáť asi 5-10 minút, aby sa vytvorila pena.
  2. Cesto:

    • V miske spájajte hladkú múku so soľou. Pridajte kyslú smotanu a vajce. Do múky vlejte pripravený kvások.
    • Vypracujte jemné a elastické cesto. Ak je zmes príliš tuhá, pridajte trošičku vody. V prípade, že je príliš riedka, pridajte múku.
  3. Kysnutie:

    • Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu, alebo pokým nezačne rásť.
  4. Tvarovanie:

    • Po vykysnutí cesto znovu prepracujte a rozdeľte na menšie časti. Z každého kusu vytvorte placku s hrúbkou približne 1 cm.
  5. Vyprážanie:

    • Na panvici rozohrejte olej (mal by byť aspoň 2-3 cm hlboký). Keď je olej horúci, opatrne vložte placky do oleja.
    • Vyprážajte z oboch strán, kým zlatohnednú (asi 2-3 minúty z každej strany).
  6. Podávanie:

    • Hotové langoše odkladajte na papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný olej. Podávajte ich ešte teplé, posypané strúhaným syrom, cesnakom alebo s kečupom či smotanou podľa chuti.

Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Marek123 píše:

    Langoše z kyslej smotany sú jednoducho fantastické! Mám rád, keď sa mi podarí pripraviť niečo chutné a zároveň jednoduché. Tento recept je presne to, čo som hľadal. Kyslá smotana im dodáva skvelú chuť a sú tak chrumkavé! Už sa teším, ako si ich pripravím na rodinnú oslavu. Veľmi sa mi páči, že recept nevyžaduje veľa ingrediencií a je ľahko realizovateľný aj pre začiatočníkov v kuchyni. Dokonca si myslím, že deti budú mať radosť z toho, keď ich budeme spolu piecť. Môžeme si ich ozdobiť podľa vlastnej chuti – či už s práškovým cukrom alebo so syrom a cesnakom. Určite to bude skvelá zábava! Vďaka za tento úžasný recept, určite ho vyskúšam a podelím sa s priateľmi o moje skúsenosti. Dúfam, že aj oni objavia krásu langošov z kyslej smotany!

    1. ZuzkaP píše:

      Súhlasím s tebou, Marek123! Langoše sú naozaj výborné! Každý rok robíme rodinné posedenie a langoše nikdy nesmú chýbať. Je to tradícia u nás doma. Milujem ich chrumkavosť a ten sladko-kyslý nádych od kyslej smotany je proste perfektný. Myslím si, že ich môžeme skúsiť aj v rôznych variáciách – napríklad s rôznymi bylinkami alebo koreninami vo vnútri cesta pre extra chuť! Ďakujem za inšpiráciu k pečeniu, určite to vyskúšam čoskoro!