Jahodový koláč so želatinou

Ak máte chuť na osviežujúci jahodový koláč so želatinou, mám pre vás skvelý recept. Tu je, ako ho pripraviť:

Ingrediencie:

  • 250 g piškótov
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 1 balíček želatíny
  • 250 ml vody
  • 500 ml šľahačky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor

 

Jahodový koláč so želatinou

Postup:

  1. Najprv si pripravte piškótový korpus. V mixéri pomelieme piškóty na jemnú strúhanku.
  2. Vymiešajte piškóty so rozpusteným maslom a dôkladne ich premiešajte, aby ste vytvorili pevnú hmotu.
  3. Tučnou misou tortovej formy vyložte dno a steny formy.
  4. Piškótovú zmes vyklopte do formy a dobre ju zhutnite rukami tak, aby ste vytvorili pevný korpus. Dajte ho aspoň na pol hodiny odpočinúť do chladničky.
  5. Medzitým si pripravte želatínu. Rozmiešajte želatínu v 250 ml vody a nechajte ju odstáť asi 10 minút, aby sa napučala.
  6. Varenie želatíny striedajte so šľahaním šľahačky. V miske zmiešajte šľahačku s cukrom a vanilkovým cukrom. Do tohto mixu postupne primiešajte pripravenú želatínu.
  7. Jahody očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
  8. Keď je korpus pevne stuhnutý, vyklopte naň jahody a zalejte ich pripravenou želatínovou zmesou.
  9. Koláč nechajte vychladnúť a stuhnúť aspoň 3 hodiny v chladničke.
  10. Pred podávaním môžete koláč ozdobiť šľahačkou, jahodami alebo čokoládovými strúhankami.

Vychutnajte si tento osviežujúci jahodový koláč so želatinou!

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva

Na náplň:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček želatíny (prášková, 10 g)
  • 150 ml vody

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, kypriaci prášok, práškový cukor a štipku soli.
    • Pridajte mäkké maslo a vajce. Rukami alebo mixérom zmiešajte ingrediencie, kým nevznikne hladké cesto.
    • Cesto zabalte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 minút do chladničky.
  2. Pečenie cesta:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vložte do vymastenej koláčovej formy (priemer cca 24 cm).
    • Popichajte ho vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, kým nebude cesto zlatohnedé. Po upečení nechajte vychladnúť.
  3. Príprava jahodovej náplne:

    • Jahody umyte, osušte a prekrojte na polovicu.
    • V miske zmiešajte kyslú smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor.
    • V kastróliku zohrejte 150 ml vody a pridajte želatínu. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Potom nechajte jemne vychladnúť a pridajte k zmesi s kyslou smotanou. Dobre premiešajte.
  4. Kombinovanie:

    • Na vychladnuté cesto rovnomerne rozložte jahody.
    • Na jahody nalejte zmes so želatínou.
    • Koláč nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 2-3 hodiny, najlepšie cez noc.
  5. Servírovanie:

    • Po stuhnutí koláč vyberte z formy a nakrájajte na porcie.
    • Môžete podávať s trochou šľahačky alebo posypané práškovým cukrom podľa chuti.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *