Pre našu tradičnú slovenskú slanú pochúťku s plesňovým syrom, potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 500 g válcového cesta
- 200 g plesňového syra (napr. roquefort, gorgonzola)
- 100 g slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 2 vajcia
- hrsť posekaných čerstvých byliniek (napr. petržlen alebo pažítka)
- soľ a korenie podľa chuti
Slané pečivo s plesňovým syrom
Postup:
- Rozohrejte rúru na 200 °C.
- Na panvici opražte nakrájanú slaninu do zlatista. Vyňate ju z panvice a na výpeku opražte nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne.
- V miske zmiešajte plesňový syr, opraženú slaninu a cibuľu. Pridajte posekané bylinky a vajcia. Všetko dôkladne premiešajte.
- Válcové cesto rozvaľkajte na plech a rozotrite ho rovnomerne so smesou plesňového syra.
- Pečte v rúre asi 15-20 minút, kým cesto nezhnedne a náplň sa nesväzí.
- Po upečení nechajte trochu vychladnúť, nakrájajte na štvorce alebo obľúbené tvary a podávajte ako slanú pochúťku.
Dúfam, že vám tento recept chutí! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (zmäknutého)
- 100 g plesňového syra (napr. Roquefort alebo gorgonzola)
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Čierne korenie (podľa chuti)
- 2 lyžice čerstvých byliniek (napr. pažítka, rozmarín alebo bazalka)
- 50 g strúhanej parmezánu (na posypanie)
Postup:
-
Príprava cesta: V mise zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a čierne korenie. Pridajte zmäknuté maslo a rukami alebo vidličkou vytvorte drobivú zmes.
-
Pridanie syra a vajca: Do zmesi pridajte rozdrobený plesňový syr a vajce. Dobre prepracujte cesto, až kým nebude hladké a homogénne. Ak je cesto príliš suché, môžete pridať trochu vody.
-
Bylinky: Do cesta zamiešajte nasekané čerstvé bylinky, čím dodáte pečivu extra chuť.
-
Tvarovanie pečiva: Cesto rozdeľte na malé kúsky a z nich formujte guľaté alebo oválne placky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Posypanie: Na vrch každej placky posypte strúhaným parmezánom.
-
Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C a pečivo pečte približne 15 – 20 minút, alebo až kým nezíska zlatohnedú farbu.
-
Chladenie: Po upečení nechajte pečivo vychladnúť na mriežke.
-
Podávanie: Slané pečivo s plesňovým syrom je skvelé ako predjedlo alebo na občerstvenie. Môžete ho podávať s olivovým olejom, alebo ako súčasť syrového mixu.
Dobrú chuť!