Slané pečivo s plesňovým syrom

Pre našu tradičnú slovenskú slanú pochúťku s plesňovým syrom, potrebujete nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g válcového cesta
  • 200 g plesňového syra (napr. roquefort, gorgonzola)
  • 100 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 vajcia
  • hrsť posekaných čerstvých byliniek (napr. petržlen alebo pažítka)
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Slané pečivo s plesňovým syrom

Postup:

  1. Rozohrejte rúru na 200 °C.
  2. Na panvici opražte nakrájanú slaninu do zlatista. Vyňate ju z panvice a na výpeku opražte nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne.
  3. V miske zmiešajte plesňový syr, opraženú slaninu a cibuľu. Pridajte posekané bylinky a vajcia. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Válcové cesto rozvaľkajte na plech a rozotrite ho rovnomerne so smesou plesňového syra.
  5. Pečte v rúre asi 15-20 minút, kým cesto nezhnedne a náplň sa nesväzí.
  6. Po upečení nechajte trochu vychladnúť, nakrájajte na štvorce alebo obľúbené tvary a podávajte ako slanú pochúťku.

Dúfam, že vám tento recept chutí! Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla (zmäknutého)
  • 100 g plesňového syra (napr. Roquefort alebo gorgonzola)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 lyžice čerstvých byliniek (napr. pažítka, rozmarín alebo bazalka)
  • 50 g strúhanej parmezánu (na posypanie)

Postup:

  1. Príprava cesta: V mise zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a čierne korenie. Pridajte zmäknuté maslo a rukami alebo vidličkou vytvorte drobivú zmes.

  2. Pridanie syra a vajca: Do zmesi pridajte rozdrobený plesňový syr a vajce. Dobre prepracujte cesto, až kým nebude hladké a homogénne. Ak je cesto príliš suché, môžete pridať trochu vody.

  3. Bylinky: Do cesta zamiešajte nasekané čerstvé bylinky, čím dodáte pečivu extra chuť.

  4. Tvarovanie pečiva: Cesto rozdeľte na malé kúsky a z nich formujte guľaté alebo oválne placky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

  5. Posypanie: Na vrch každej placky posypte strúhaným parmezánom.

  6. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C a pečivo pečte približne 15 – 20 minút, alebo až kým nezíska zlatohnedú farbu.

  7. Chladenie: Po upečení nechajte pečivo vychladnúť na mriežke.

  8. Podávanie: Slané pečivo s plesňovým syrom je skvelé ako predjedlo alebo na občerstvenie. Môžete ho podávať s olivovým olejom, alebo ako súčasť syrového mixu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *