Bravčová pečienka na víne

Recept na bravčovú pečeň na víne:

  • 500 g bravčovej pečene, na plátky nakrájané
  • 2 cibule, nakrájané na tenké kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Bravčová pečienka na víne

Postup:

  1. Osolte a okoreňte bravčovú pečeň z oboch strán.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich dozlatista.
  3. Pridajte k nim pečeň a opečte ju z oboch strán, až kým nedosiahne peknú hnedej farby (asi 3-4 minúty na každej strane).
  4. Pečeň vyberte z panvice a odložte bokom.
  5. Do panvice pridajte múku a za stáleho miešania ju orestujte, až sa začne sfarbovať (asi 1 minúta).
  6. Pomaly pridávajte víno a nechajte ho trochu povariť, aby sa alkohol vyparil.
  7. Pridajte hovädzí vývar, znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly vrieť, kým nezhustne (asi 5-7 minút).
  8. Vráťte pečeň do panvice a nechajte ju v omáčke povariť ešte 2-3 minúty, aby sa prepekla.
  9. Podávajte s prílohou podľa chuti, napríklad s ryžou, zemiakovou kašou alebo cestovinami.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml vývaru (môže byť aj kurací alebo zeleninový)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvého)
  • 1 bobkový list
  • Zelenina na podávanie (napr. mrkva, petržlen, zemiaky)

Postup:

  1. Príprava pečienky: Bravčovú pečienku umyte a osušte papierovou utierkou. Potom ju osolte a okoreňte čiernym korením.

  2. Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej a maslo. Pridajte pečienku a opečte ju z každej strany, kým nezíska zlatohnedú farbu. Následne ju vyberte a odložte na tanier.

  3. Cibuľa a cesnak: Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekajte ich, kým nezískajú sklovitú farbu.

  4. Deglazovanie: Pridajte červené víno a nechajte ho zovrieť, aby sa odparila časť alkoholu. Dobré je tiež škrabať dno panvice, aby sa uvoľnili príchute.

  5. Dusené pečienky: Vráťte pečienku späť do panvice, pridajte vývar, tymián a bobkový list. Zakryte a nechajte jemne variť na nízkej teplote približne 1,5 hodiny, kým nie je mäso mäkké.

  6. Podávanie: Po uvarení vyberte pečienku z omáčky a nechajte ju chvíľu odpočívať. Omáčku môžete podľa potreby zahustiť a dochutiť.

  7. Servírovanie: Nakrájajte pečienku na plátky a podávajte so zeleninou, alebo s obľúbenou prílohou (ryža, zemiaky, chlieb) a prelievajte omáčkou.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné bylinky podľa chuti, ako napríklad šalviu alebo rozmarín.
  • Servírujte s dobre vychladeným červeným vínom.

Dobrú chuť!

 

 

3)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2-3 mrkvy
  • 200 ml červeného vína
  • 250 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo mäsový)
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžička rozmarínu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 bobkové listy

Postup:

  1. Príprava pečienky:

    • Bravčovú pečienku dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom ju nakrájame na hrubšie plátky alebo ju ponecháme celú, podľa preferencie.
  2. Smaženie:

    • Na panvici rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme aj na plátky nakrájaný cesnak a krátko osmažíme, aby zvoľnil svoje aróma.
  3. Opraženie pečienky:

    • Na cibuľu pridáme nakrájanú pečienku a z každej strany ju opečieme, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a všetko spolu ešte chvíľu opražíme.
  4. Pridanie vína a korenín:

    • Následne podusíme s červeným vínom. Necháme víno vyvariť, aby sa odstránila časť alkoholu a zostala nám len chuť.
  5. Dusenie:

    • Po zredukovaní vína pridáme vývar, tymián, rozmarín, bobkové listy a dochutíme soľou a čiernym korením. Pokrievku zakryjeme a dusíme na slabom ohni asi 1-1,5 hodiny, v závislosti od veľkosti a hrúbky pečienky.
  6. Podávanie:

    • Keď je pečienka mäkká, podávame ju nakrájanú na plátky s omáčkou, ktorá sa vytvorila pri dusení. Ideálne je ju podávať s rôznymi prílohami, ako sú varené zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Juraj Sykora píše:

    Bravčovu pečienku mám hrozne rád,ked som ju vyskušal podľa tohto receptu mi hrozne zachutila.Som rad,že som natrafil na tento recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *