Maková štrúdľa je tradičný slovenský dezert, ktorý sa skláda z krehkej cesta plnenej makovou náplňou. Tu je recept na prípravu tejto lahodnej pochúťky:
Na cesto budete potrebovať:
– 250 g múky
– 125 g masla
– 1 vajce
– 1 lyžička prášku do pečiva
– štipka soli
– trochu mlieka
Na plnku budete potrebovať:
– 250 g mletého maku
– 150 g krupicovej alebo kryštálového cukru
– 1 vajce
– citrónová kôra
– rozdrvené orechy (voliteľné)
Maková štrúdľa – plnka
Postup:
1. Najprv si pripravte cesto. V mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a soľou. Pridajte nakrájané maslo a vypracujte cesto. Potom pridajte vajce a trochu mlieka a vypracujte na hladké cesto. Nechajte odpočívať v chladničke asi 30-60 minút.
2. Medzitým si pripravte makovú plnku. V miske zmiešajte mletý mak s cukrom, vajcom, citrónovou kôrou a prípadne s orechmi.
3. Po odpočinku cesta ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenko. Potom ho rozotrite makovou plnkou a zrolujte do tvaru štrúdľa.
4. Štrúdľu položte na plech vyložený papierom na pečenie a podľa chuti môžete ešte posypať makom a orechmi.
5. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 30-40 minút, kým nebude pekne zlatistá.
Maková štrúdľa chutí najlepšie pokrájaná na plátky a podávaná so šľahačkou. Dobrú chuť!