Najvýnimočnejšia koložvárska kapusta predstavuje klasický slovenský kulinársky skvost, ktorý slúži ako príloha alebo samostatný pokrm. K jej príprave potrebujete kyslú kapustu, údeninu, slaninku, cibuľu, múku, koreniny a bylinkové zmesi.
Postupom času sa vylepšujú chuť a kvalita kapusty, preto ak máte na výber, zvoľte staršiu, fermentovanú kyslú kapustu.
Podľa tradičných slovenských receptov sa koložvárska kapusta varí v priamom zohriatom hrnci, najlepšie na drevenom ohni, čo dodáva jedlu nezameniteľnú chuť a arómu.
Kapustu vložte do hrnca a pridajte klobásu, slaninu, cibuľu a koreniny. Po nalievaní vody nechajte všetko pozvoľna dusiť, až kým kapusta nebude úplne mäkká a klobásy dôkladne prehriate.
Servírujte s knedľami, zemiakovými plackami alebo čerstvým pečivom. Nezabudnite pridať poriadnu dávku horčice, ktorá výborne doplní chuť jedla. Prajeme vám dobrú chuť!
2) Najlepšia koložvárska kapusta
Koložvárska kapusta je klasické slovenské jedlo, ktoré si získalo priazeň mnohých gurmánov. Tento recept je unikátny a ponúka harmonickú kombináciu chutí, ktorá vás doslova očarí.
Dnes vám ponúkneme osvedčený spôsob, ako pripraviť najvýnimočnejšiu koložvársku kapustu, ktorej tajomstvo spočíva vo výborných surovinách a starostlivom postupe.
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g mletého mäsa (ideálne kombinácia bravčového a hovädzieho)
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g údenej slaniny
- 1 lyžicu papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 300 ml zachovanej šťavy z kapusty
- 5 g rascových semien
Postup prípravy: Ako pripraviť túto lahôdku
1. Na panvici rozpáľte trochu oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Opekajte ju, kým nebude chrumkavá, potom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne.
2. Následne pridajte mleté mäso, papriku, soľ, korenie a rascu. Dobre premiešajte a varte, kým nebude mäso dostatočne prepečené.
3. Na dno hrnca rozprestrite vrstvu kyslej kapusty, následne pridajte mäsovú zmes a opäť vrstvu kapusty. Nakoniec zalejte šťavou a duste na nízkej teplote približne 60 minút.
Záver: Objavte chuť slovenských tradícií
Táto najvýnimočnejšia koložvárska kapusta je skvelým pokrmom na rodinné stretnutia a oslavy. Uistite sa, že si na tanier naložíte dostatočné množstvo tejto úžasnej kombinácie chutí.
Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa, že tradície môžu byť naozaj chutné a nezabudnuteľné.