Uskladnenie kapusty v sklených nádobách je tradičná metóda na konzerváciu kapusty. Tu je návod:
- Vyberte si čerstvú bielu kapustu. Odstráňte vonkajšie, poškodené listy a dôkladne ju umyte pod tečúcou vodou.
- Odstrihnite tvrdú stopku a nakrájajte kapustu na kocky alebo ju nastrúhajte na hrubom strúhadle, podľa vašich preferencií.
- Vložte vrstvu nakrájanej kapusty do skleneného pohára alebo nádobky. Každú vrstvu dôkladne stláčajte, aby sa kapusta zmestila do nádoby.
- Medzi vrstvy kapusty pridajte soľ a korenie (napríklad korenie na kapustu) podľa vlastnej chuti. Tento krok pomáha vytvoriť lahodnejšiu kyslú kapustu.
- Pokračujte s vrstvami kapusty a korenín, opakovane ich vkladajte do skla, kým nezostane dostatok kapusty na poslednú vrstvu.
- Keď je posledná vrstva kapusty na mieste, opatrne ju stlačte, aby ste odstránili vzduchové bubliny.
- Uistite sa, že kapusta je pokrytá soľou a stlačte ju pod závažím alebo uzavrite sklenený pohár s viečkom.
- Pohár s kapustou umiestnite na tmavé a chladné miesto, ako je pivnica alebo chladnička. Nechajte kapustu fermentovať aspoň 2-3 týždne, aby získala požadovanú chuť.
Uskladnenie kapusty v skle
Ingrediencie:
- 1 hlávka bielej kapusty
- 2-3 mrkvy
- 1-2 lyžice soli (na dochutenie)
- 1-2 bobkové listy (podľa preferencie)
- 5-10 guličiek čierneho korenia
- 1-2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
- 1 liter vody
- Koreniny podľa chuti (rasca, kmín)
Postup:
-
Príprava kapusty:
- Opláchnite kapustu a odstráňte vonkajšie listy. Potom ju prekrojte na polovicu a vyberte jadro. Kapustu si nakrájajte na tenké prúžky.
-
Príprava mrkvy:
- Mrkvu očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo ju nakrájajte na tenké kolieska.
-
Zmiešanie ingrediencií:
- V veľkej miske zmiešajte nakrájanú kapustu s nastrúhanou mrkvou. Pridajte soľ a dôkladne premiešajte. Soľ pomôže kapuste uvoľniť šťavu.
-
Kysnutie:
- Nechajte zmes odstáť približne 1-2 hodiny, aby kapusta pustila šťavu. Môžete čas od času premiešať.
-
Príprava nálevu:
- Medzitým si pripravte nálev. Vodu spojte so soľou a pridajte bobkový list a korenie. Takisto môžete pridať strúčiky cesnaku pre zvýraznenie chuti. Varíme, dokiaľ sa soľ úplne rozpustí, následne nechajte vychladnúť.
-
Plnenie sklenených nádob:
- Začnite plniť kapustovú zmes do čistých a suchých sklenených nádob. Dbajte na to, aby ste kapustu dobre stlačili, aby sa nevytvorili vzduchové bubliny.
-
Zaliatie nálevom:
- Nalejte vychladnutý nálev do pohárov tak, aby kapusta bola úplne pokrytá. Nezabudnite nechať trošku voľného priestoru na vrchu.
-
Uzavretie nádob:
- Poháre uzavrite viečkami a uložte na chladné a tmavé miesto.
-
Kysnutie:
- Nechajte kapustu fermentovať po dobu 1-3 týždňov, v závislosti od teploty prostredia. Občas skontrolujte, či je kapusta ponorená v náleve; ak nie, môžete ju stlačiť alebo pridať trošku nálevu.
-
Skladovanie:
- Po ukončení fermentácie môžete poháre presunúť do chladničky, kde kapusta vydrží aj niekoľko mesiacov.
Tipy:
- Kyslá kapusta je výborná ako príloha alebo do varenia (napríklad do polievok a dusených jedál).
- Môžete pridať aj iné koreniny podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť!









Tento recept na nakladanie kapusty je naozaj skvelý! Vždy som sa bála, že to nezvládnem, ale teraz mám pocit, že to dokážem. Teším sa na domácu kyslú kapustu! Určite vyskúšam pridať aj mrkvu.
Wow, veľmi jasný a podrobný návod! Nakladanie kapusty som ešte nikdy neskúšal, ale po prečítaní tohto článku sa do toho určite pustím. Kapusta v sklenenej nádobe vyzerá lákavo!
Tento postup je super jednoduchý a zrozumiteľný. Mám rád kyslú kapustu, a tak si ju určite pripravím doma. Veľmi ma zaujalo pridanie mrkvy! Ďakujem za tipy!
Recept na nakladanie kapusty vyzerá skvele! Je úžasné, ako môžeme mať doma vlastnú kyslú kapustu. Určite sa chystám vyskúšať tento postup. Dobre napísané!
Tento článok je perfektný pre každého milovníka kapusty! Mám radosť, že som našla takýto jednoduchý recept. Na jar si určite pripravím zásoby kyslej kapusty podľa vášho postupu.
Naučila som sa niečo nové! Nikdy by ma nenapadlo nakladať kapustu sama doma. Tento návod je veľmi jasný a pomôže mi to dosiahnuť dokonalý výsledok. Ďakujem za inšpiráciu!
‚Wow‘ efekt! Tento recept ma nadchol. Kyslá kapusta je fantastická a po prečítaní tohoto článku si ju budem pripravovať častejšie. Skvelé tipy na koreniny tiež!
.Úplne súhlasím s týmto prístupom k príprave kyslej kapusty. Je to tradičné jedlo a keď viem, čo všetko do toho dávam, cítim sa skvele.
.Super nápad s fermentovaním v domácom prostredí! Mám pocit, že toto bude hit medzi mojimi priateľmi na večierkoch – domáca kyslá kapusta znie chutne a zdravé!
.Skvelé rady ohľadom nakladania kapusty! Vždy som mala strach z fermentácie, ale po tomto návode sa odvážim skúsiť to aj ja doma. Teším sa na výsledok!