Nitrianské bravčové stehno recept

Titulok: Nitrianske bravčové stehno

Prísady:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice soľi
  • 2 lyžičky papriky
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 citrón
  • 1 veľká cibuľa
  • 250 ml vývaru alebo vody

 

Nitrianské bravčové stehno recept

Postup:

  1. Bravčové stehno dôkladne oreste a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Cesnak ošúpeme a nakrájame na jemné plátky.
  3. Do hrnca dáme olivový olej a necháme ho zohriať.
  4. Pridáme cesnak a orestujeme ho dozlatista.
  5. Do hrnca pridáme nakrájané bravčové stehno a orestujeme zo všetkých strán.
  6. Pridáme soľ, papriku a čierne korenie podľa chuti.
  7. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na polmesiačiky a pridáme do hrnca.
  8. Vylisujeme šťavu z citróna a pridáme ju do hrnca.
  9. Pridáme vývar alebo vodu a necháme varíť na miernom ohni približne 60 minút, až kým mäso nezmäkne.
  10. Podávame s prílohou podľa vlastnej chuti.

Prajem dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 cibule
  • 2-3 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička rímskeho kmínu
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • 3-4 lyžice oleja
  • 1 pohár bieleho vína (alebo vody)
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové stehno umyte a osušte. Následne ho nasolte a okoreňte čiernym korením a rímskym kmínom. Cesnak prelisujte a natrite ním stehno.

  2. Smaženie: Na panvici rozohrejte olej a mäso opražte zo všetkých strán do zlatista. Týmto spôsobom uzavriete šťavy vo vnútri mäsa a dodáte mu lahodnú chuť.

  3. Cibuľa a ostatná zelenina: Cibuľu nakrájajte na kocky a pridajte k mäsu. Restujte ju, kým nezmäkne. Zeleninu (mrkvu, zemiaky a červenú papriku) nakrájajte na kocky alebo prúžky a pridajte k mäsu.

  4. Dusenie: Pridajte bobkové listy a zalejte bielym vínom alebo vodou, aby sa mäso čiastočne ponorilo. Prikryte pokrievkou a nechajte dusit na strednej teplote približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké. Počas dusenia môžete občas skontrolovať a podlejovať podľa potreby.

  5. Podávanie: Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a nakrájajte na plátky. Podávajte s dusenou zeleninou a prípadne s knedľou alebo zemiakmi.

  6. Užite si jedlo: Nitrianské bravčové stehno je veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí na nedeľný obed alebo na špeciálne príležitosti. Podávajte s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *