Titulok: Nitrianske bravčové stehno
Prísady:
- 1 kg bravčového stehna
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice soľi
- 2 lyžičky papriky
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 citrón
- 1 veľká cibuľa
- 250 ml vývaru alebo vody
Nitrianské bravčové stehno recept
Postup:
- Bravčové stehno dôkladne oreste a nakrájajte na tenké plátky.
- Cesnak ošúpeme a nakrájame na jemné plátky.
- Do hrnca dáme olivový olej a necháme ho zohriať.
- Pridáme cesnak a orestujeme ho dozlatista.
- Do hrnca pridáme nakrájané bravčové stehno a orestujeme zo všetkých strán.
- Pridáme soľ, papriku a čierne korenie podľa chuti.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame na polmesiačiky a pridáme do hrnca.
- Vylisujeme šťavu z citróna a pridáme ju do hrnca.
- Pridáme vývar alebo vodu a necháme varíť na miernom ohni približne 60 minút, až kým mäso nezmäkne.
- Podávame s prílohou podľa vlastnej chuti.
Prajem dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového stehna
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2-3 cibule
- 2-3 bobkové listy
- 1 čajová lyžička rímskeho kmínu
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 3-4 lyžice oleja
- 1 pohár bieleho vína (alebo vody)
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 červená paprika
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové stehno umyte a osušte. Následne ho nasolte a okoreňte čiernym korením a rímskym kmínom. Cesnak prelisujte a natrite ním stehno.
-
Smaženie: Na panvici rozohrejte olej a mäso opražte zo všetkých strán do zlatista. Týmto spôsobom uzavriete šťavy vo vnútri mäsa a dodáte mu lahodnú chuť.
-
Cibuľa a ostatná zelenina: Cibuľu nakrájajte na kocky a pridajte k mäsu. Restujte ju, kým nezmäkne. Zeleninu (mrkvu, zemiaky a červenú papriku) nakrájajte na kocky alebo prúžky a pridajte k mäsu.
-
Dusenie: Pridajte bobkové listy a zalejte bielym vínom alebo vodou, aby sa mäso čiastočne ponorilo. Prikryte pokrievkou a nechajte dusit na strednej teplote približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké. Počas dusenia môžete občas skontrolovať a podlejovať podľa potreby.
-
Podávanie: Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a nakrájajte na plátky. Podávajte s dusenou zeleninou a prípadne s knedľou alebo zemiakmi.
-
Užite si jedlo: Nitrianské bravčové stehno je veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí na nedeľný obed alebo na špeciálne príležitosti. Podávajte s čerstvým chlebom a zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!