Na prípravu pečených bravčových stehien potrebujeme nasledovné suroviny:
– 4 kusy bravčových stehien
– soľ
– mleté čierne korenie
– cesnak
– olej
– bylinky podľa chuti (napr. tymián, rozmarín)
Pečené bravčové stehno na plátky
Postup:
1. Na začiatok si pripravíme stehná a necháme ich odležať na kuchynskej doske asi 30 minút, aby sa trochu zohriali na izbovú teplotu.
2. Potom si pripravíme zmes na natre
ní. V miske zmiešame olej, soľ, mleté čierne korenie, nasekaný cesnak a bylinky podľa chuti.
3. Stehná dôkladne potrieme pripravenou zmesou na nátreb, dobre ich osolíme a necháme odpočívať aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc v chladničke.
4. Predhrejeme rúru na 180 stupňov.
5. Vložíme stehná do pekáča a pečieme ich v rúre asi 1,5 – 2 hodiny, prípadne až kým nie sú pekne mäkké a dobre prepečené. Občas ich počas pečenia preliačime vlastnou šťavou.
6. Po upečení necháme stehná ešte chvíľu odpočívať mimo rúry, aby mohli odpariť prebytočnú vlahu.
7. Podávame teplé s prílohou podľa vlastného výberu, napr. s pečenými zemiakmi a šalátom.
Pečené bravčové stehná sú vynikajúcou voľbou pre jednoduchý a chutný obed či večeru. Dobrú chuť!