Pečené slivky predstavujú výborný dezert, ktorý si obľúbite. Ich príprava je nenáročná a výsledok vždy vynikajúco chutí a nádherne vonia.
Slivky sú plné vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, čo ich robí nielen lahodnými, ale aj prospešnými pre zdravie. V tomto článku vám predložíme 4 jedinečné recepty na pečené slivky, ktoré si môžete pripraviť vo svojej kuchyni. Každý recept je jedinečný svojou chuťou a prísadami, preto si určite vyberiete ten, ktorý vám najviac vyhovuje.
1) Pečené slivky s medom a škoricou
Ingrediencie:
– 500 g sliviek
– 2 lyžice medu
– 1 lyžička škorice
– 1 lyžica masla
Postup:
1) Slivky dôkladne umyte a odstráňte kôstky. Prekrojte ich na polovičky a poukladajte ich do zapekacej misky.
2) V miske zmiešajte med s škoricou a touto zmesou polejte slivky v miske.
3) Na vrch sliviek pridajte kúsky masla a vložte do rúry predhriatej na 180°C.
4) Pečte asi 20-25 minút, kým slivky nezmäknú a nezačnú uvoľňovať šťavu.
5) Po upečení ich nechajte trochu vychladnúť a servírujte samotné alebo s vanilkovou zmrzlinou či šľahačkou.
Výhody: Tento recept je rýchly a jednoduchý. Med a škorica dodávajú slivkám sladkú a korenistú príchuť, zatiaľ čo maslo ich zjemňuje. Pečením sa slivky stávajú mäkkými a šťavnatými, čo ich predurčuje na skvelý dezert.
Kalórie na porciu: približne 150 kcal
2) Pečené slivky s mandľami a brandy
Ingrediencie:
– 500 g sliviek
– 50 g mandlí
– 2 lyžice brandy
– 1 lyžica trstinového cukru
– 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
1) Slivky umyte, odstráňte kôstky a prekrojte ich na polovice. Uložte ich do zapekacej misky.
2) Mandle nasekajte nahrubo a posypte nimi slivky.
3) V miske zmiešajte brandy, trstinový cukor a vanilkový extrakt. Touto zmesou polejte slivky s mandľami.
4) Následne vložte misku do rúry predhriatej na 200°C a pečte asi 15-20 minút, kým slivky nezmäknú a nezačnú pustiť šťavu.
5) Po upečení ich nechajte trochu vychladnúť a servírujte samotné alebo s vanilkovou zmrzlinou.
Výhody: Mandle prispievajú k chrumkavej textúre sliviek, zatiaľ čo brandy im dodáva zaujímavý alkoholový podtón. Trstinový cukor a vanilkový extrakt pozdvihujú chuť a robia dezert ešte atraktívnejším.
Kalórie na porciu: približne 200 kcal
3) Pečené slivky s rozmarínom a citrónom
Ingrediencie:
– 500 g sliviek
– 2 lyžice medu
– 1 lyžica čerstvého rozmarínu
– 1 citrón
– 1 lyžica olivového oleja
Postup:
1) Slivky umyte, odstráňte kôstky a prekrojte ich. Poukladajte ich do zapekacej misky.
2) V miske skombinujte med, nasekaný rozmarín, šťavu a kôru z citróna a olivový olej. Touto zmesou polejte slivky.
3) Vložte zapekaciu misku do rúry predhriatej na 180°C a pečte asi 20-25 minút, kým slivky nezmäknú a neuvoľnia šťavu.
4) Počas pečenia slivky občas premiešajte, aby sa marináda rovnomerne rozložila.
5) Po upečení nechajte slivky ochladiť a podávajte ich samostatne alebo ako prílohu k mäsu či syrom.
Výhody: Rozmarín a citrón dodávajú slivkám sviežu a aromatickú chuť. Med robí slivky príjemne sladkými bez prehnanej sladkosti. Tento recept je skvele vhodný aj ako príloha k hlavným pokrmom.
Kalórie na porciu: približne 130 kcal
4) Pečené slivky s červeným vínom a klinčekmi
Ingrediencie:
– 500 g sliviek
– 200 ml červeného vína
– 50 g hnedého cukru
– 1 lyžička mletých klinčekov
– 1 škoricová tyčinka
Postup:
1) Slivky umyte, vyberte kôstky a vložte ich do zapekacej nádoby.
2) V hrnci zmiešajte červené víno, hnedý cukor, klinčeky a škoricovú tyčinku. Zmes privedte k varu a miešajte, kým sa cukor rozpustí.
3) Horúcu zmes vína a korenia prelejte na slivky.
4) Vložte zapekaciu misku do rúry predhriatej na 200°C a pečte asi 25-30 minút, kým slivky nezmäknú a nezačnú pustiť šťavu.
5) Počas pečenia slivky niekoľkokrát premiešajte, aby sa rovnomerne obalili v omáčke z vína.
6) Po upečení nechajte slivky odstáť a podávajte ich samotné alebo s vanilkovou zmrzlinou.
Výhody: Červené víno v kombinácii so škoricou a klinčekmi dodáva slivkám hrejivú a sladko-korenistú príchuť. Tento dezert sa skvele hodí na jesenné a zimné obdobie, kedy vám spríjemní atmosféru a zahreje.
Kalórie na porciu: približne 180 kcal
Záver:
Dúfame, že naše recepty na pečené slivky vás inšpirovali a odhodláte sa ich vyskúšať aj vo svojej kuchyni. Slivky sú úžasné ovocie, ktoré ponúka množstvo možností prípravy a spojenie s rôznymi surovinami vytvára jedinečné chute.
Pečenie je praktický a zdravý spôsob, ako zachovať všetky výživové hodnoty sliviek. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia ešte dnes!