kolena pekne zhnedol. Po upečení by malo byť mäso krásne šťavnaté a kapusta výborne ochutená.
Tento recept na pečené údené koleno s kapustou sa výborne hodí na rodinné oslavy alebo víkendové posedenia. Kombinácia údeného mäsa a kyslej kapusty určite poteší každého milovníka dobrej kuchyne.
3) Pečené údené koleno s mrkvou a hráškom
Suroviny:
- 1 údené koleno (približne 1,5 kg)
- 500 g mrkvy
- 300 g mrazeného hrášku
- 3 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej majoránky
Postup:
- Príprava kolena: Ako v predchádzajúcich receptoch, začneme s umytím a očistením údeného kolena. Uistíme sa, že nie sú na ňom žiadne nečistoty a zbytočný tuk.
- Príprava zeleniny: Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Na panvici si rozohrejeme olej a opražíme na ňom nakrájané cibule a cesnak do sklovita. Pridáme mrkvu a restujeme všetko dohromady.
- Korenie a varenie zeleniny: K osmahnutej zelenine pridáme mletú papriku, majoránku, soľ a korenie. Prelejeme vývarom a pridáme mrazený hrášok. Všetko dôkladne premiešame a necháme variť na miernom ohni asi 10 minút.
- Pečenie kolena: Koleno umiestnime do pekáča na vrch zeleninovej zmesi. Zakryjme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 2 hodiny.
- Záverečné pečenie: Po uplynutí 1,5 hodiny odkryjeme pekáč a necháme koleno piecť ďalších 30 minút, aby povrch dostal krásnu zlatohnedú farbu a chrumkavú kôrku.
- Podávanie: Po upečení necháme koleno chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájame. Servírujeme spolu so skvelou mrkvou a hráškom, ktorý výborne doplní chuť jedla.
Tento recept na pečené údené koleno s mrkvou a hráškom je skvelou voľbou na rodinnú večeru. Úžasná kombinácia chutí zaručuje skvelý gastronomický zážitok pre všetkých stravníkov.
Dúfam, že si tieto jednoduché a chutné recepty užijete!Koleno nádherne zlatisto opražíme. Počas pečenia kapustu pravidelne premiešavame, aby sa rovnomerne prepečievala.
Tento recept na pečené údené koleno s kyslou kapustou predstavuje mimoriadne chutné jedlo, ktoré je populárne najmä v zimnom období. Kombinácia údeného kolena a kyslej kapusty je tradičná a veľmi uspokojujúca.
3) Pečené údené koleno so zeleninou
Suroviny:
- 1 údené koleno (približne 1,5 kg)
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 paprika
- 3 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml jablkového muštu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 1 lyžička tymiánu a rozmarínu
Postup:
- Príprava kolena: Koleno umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme pomocou papierových utierok. Pripravíme pekáč, do ktorého vložíme koleno.
- Príprava zeleniny: Zeleninu (mrkvu, petržlen a papriku) dôkladne umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu rozdelíme na štvrtiny a cesnak nakrájame na plátky. Zeleninu rovnomerne rozložíme okolo kolena v pekáči.
- Príprava marinády: V samostatnej miske zmiešame olivový olej, jablkový mušt, tymián, rozmarín, soľ a korenie. Touto zmesou polejeme koleno aj zeleninu.
- Pečenie: Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 1,5 hodiny. Počas pečenia pravidelne polievame koleno a zeleninu šťavou, aby sa všetko dobre prepečievalo a zachovalo si šťavnatosť.
- Záverečné pečenie: Po 1,5 hodine odkryjeme pekáč a pečieme ešte asi 30 minút, až kým koleno nezíska peknú zlatohnedú kôrku. Zelenina sa pritom varí a uvoľní svoju chuť do výpeku.
- Podávanie: Po upečení necháme koleno odpočinúť, nakrájame ho na plátky a podávame so zeleninou natretou na tanieri. Tento recept sa skvele hodí k čerstvému chlebu alebo knedľe, pričom šťava z kolena dodá jedlu unikátne tóny.
Pečené údené koleno so zeleninou je vynikajúcou voľbou na oslavy alebo rodinné stretnutia. Všetky chute sa harmonicky dopĺňajú a vytvárajú nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Verím, že tieto recepty na pečené údené koleno bez varenia vám poskytnú inšpiráciu pre vaše kulinárske dobrodružstvá. Dobrú chuť!