pečené údené koleno bez varenia

Dnes len tak na rýchlo tri šikovné receptíky.

1) Pečené údené koleno so zemiakmi

Suroviny:

  • 1 údené koleno (približne 1,5 kg)
  • 1 kg zemiakov
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 ml piva (ideálne tmavého)
  • 2 lyžice horčice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava kolena: Najskôr si pripravíme údené koleno. Nie je potrebné ho variť, iba ho poriadne umyť pod tečúcou vodou. Odstránime prebytočný tuk a špinu. Koleno osušíme papierovou utierkou a dáme do pekáča.
  2. Príprava marinády: V miske zmiešame horčicu, soľ, čierne korenie, olivový olej a mletú rascu. Dôkladne premiešame, aby vznikla homogénna zmes. Touto zmesou potretieme koleno z každej strany. Následne pridáme na pekáč nakrájané cibule a cesnak, ktoré dodajú jedlu skvelú chuť.
  3. Pečenie: Koleno zalejeme pivom, ktoré dodá jedlu špecifickú arómu. Zakryjeme pekáč alobalom a pečieme v predohriatej rúre na 180 °C asi 1,5 hodiny. Počas pečenia koleno pravidelne polievame výpekom.
  4. Zemiaky: Zatiaľ si pripravíme zemiaky. Ošúpeme ich a nakrájame na štvrtiny. Vo veľkom hrnci privedieme vodu do varu, osolíme a pridáme zemiaky. Varíme ich približne 15 minút, kým nie sú mäkké, ale nie úplne rozvarené. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.
  5. Záverečné pečenie: Po 1,5 hodine pečenia odkryjeme koleno a pridáme ku kolenu zemiaky. Všetko dobre premiešame, aby sa zemiaky obalili vo výpeku a necháme piecť odkryté ďalších 30 minút. Zemiaky budú chrumkavé a koleno získa krásnu zlatohnedú farbu.
  6. Podávanie: Po upečení necháme koleno chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájame na plátky a podávame s upečenými zemiakmi. Na tanieri môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tento recept na pečené údené koleno so zemiakmi je ideálny na rodinné stretnutia alebo oslavy. Výrazná chuť údeného mäsa spolu so zemiakmi vytvára dokonalú kombináciu, ktorú si všetci zamilujú.

 

2) Pečené údené koleno s kapustou

Suroviny:

  • 1 údené koleno (približne 1,5 kg)
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 300 ml bieleho vína
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 5 bobkových listov
  • 5,5 kg čerstvého chlebíka na podávanie

Postup:

  1. Príprava kolena: Rovnako ako pri prvom recepte, aj teraz začíname s prípravou kolena. Očistíme ho a umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme sa zbavili všetkých nečistôt.
  2. Príprava kapusty: Kyslú kapustu dobre prepláchneme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili nadbytočnú kyslosť. V hrnci si rozohrejeme slnečnicový olej, na ktorom opražíme nakrájané cibule a cesnak. Keď sú cibule sklovité, pridáme kapustu, premiešame a podlejeme vínom.
  3. Korenie a varenie: K kapuste pridáme mletú papriku, bobkové listy, soľ a korenie. Všetko zakryjeme a dusíme asi 20 minút, kým kapusta nezmäkne. Po 20 minútach premiešame a ochutnáme. Podľa chuti dosolíme.
  4. Pečenie kolena: Umiestnime koleno na vrch kapusty v pekáči. Zakryjeme kapustou a koleno zalejeme malým množstvom vody. Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame koleno vlastnou šťavou.
  5. Záverečné úpravy: Po 1,5 hodine pečenia odkryjeme koleno a necháme ho piecť ďalších 30 minút bez alobalu, aby sa povrch kolena krásne zlatisto opiekol. Kapustu môžeme počas pečenia pravidelne premiešať, aby sa dobre prepečievala.
  6. Podávanie: Po upečení necháme koleno odpočinúť a potom ho nakrájame na plátky. Podávame s dusenou kyslou kapustou a čerstvým chlebom. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tento recept na pečené údené koleno s kyslou kapustou je výnimočne chutné jedlo, ktoré je obľúbené najmä v zime. Skombinovanie údeného kolena a kyslej kapusty je tradičné a veľmi uspokojivé.

 

3) Pečené údené koleno so zeleninou

Suroviny:

  • 1 údené koleno (približne 1,5 kg)
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 paprika
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 ml jablkového muštu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička tymiánu a rozmarínu

Postup:

  1. Príprava kolena: Koleno umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme papierovými utierkami. Pripravíme si pekáč, do ktorého umiestnime koleno.
  2. Príprava zeleniny: Zeleninu (mrkvu, petržlen a papriku) umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu nakrájame na štvrtiny a cesnak na plátky. Zeleninu rozložíme okolo kolena v pekáči.
  3. Príprava marinády: V samostatnej miske zmiešame olivový olej, jablkový mušt, tymián, rozmarín, soľ a korenie. Touto zmesou polejeme koleno aj zeleninu.
  4. Pečenie: Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Počas pečenia polievame koleno a zeleninu šťavou, aby sa všetko dobre prepečievalo a zachovalo si šťavnatosť.
  5. Záverečné pečenie: Po 1,5 hodine odkryjeme pekáč a pečieme ešte asi 30 minút, až kým koleno nezíska krásnu zlatohnedú kôrku. Zelenina sa medzitým varí a uvoľní svoju chuť do výpeku.
  6. Podávanie: Po upečení necháme koleno odpočinúť, nakrájame ho na plátky a podávame so zeleninou natretou na tanieri. Tento recept skvele funguje s čerstvým chlebom alebo knedľou, pričom šťava z kolena dodá jedlu unikátny akcent.

Pečené údené koleno so zeleninou je skvelou voľbou na oslavy, či rodinné stretnutia. Všetky chute sa vzájomne dopĺňajú a vytvárajú nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Dúfam, že tieto recepty na pečené údené koleno bez varenia vám prinesú inšpiráciu na vaše kulinárske dobrodružstvá. Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *