syr posypte na vrch každého naplneného šampiňóna.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte približne 15-20 minút, kým šampiňóny nezmäknú a syr nie je krásne roztopený a zlatistý.
- Po upečení vyberte plech z rúry a nechajte šampiňóny niekoľko minút vychladnúť. Servírujte teplé, hrdo ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami.
Rada:
Tieto plnené šampiňóny sú skvelým predjedlom alebo aj lahodnou súčasťou večere. Môžete ich skombinovať s rôznymi omáčkami, ako je tatárska alebo jogurtová.
Prajem dobrú chuť!
2) Vypečené šampiňóny so šunkou a syrom

Ingrediencie:
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 150 g šunky (ideálne údenej alebo šunky z pečeného mäsa)
- 150 g nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo gouda)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 100 g smotany určené na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (nepovinné)
Postup:
- Dôkladná príprava šampiňónov:
- Šampiňóny dôkladne umyte a osušte. Odstráňte nožičky a odložte ich bokom, pretože ich neskôr využijete do plnky.
- Príprava plnky:
- Nožičky šampiňónov nakrájajte na malé kúsky.
- Na panvici ohrejte olivový olej a pridajte nakrájané nožičky. Opečte ich na strednom plameni asi 5 minút, až kým nezmaknú.
- Potom pridajte na jemno nakrájanú šunku a prelisovaný cesnak. Opečte ešte 2-3 minúty.
- Ukončite varenie, pridajte smotanu, polovicu nastrúhaného syra, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
- Plnenie šampiňónov:
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Naplnte pripravovanou zmesou šampiňóny a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Posypte vrch každého naplneného šampiňóna zvyšným syrom.
- Pečenie:
- Pečte v rúre zhruba 15-20 minút, kým šampiňóny nezmäknú a syr sa pekne neroztopí a nezíska zlatistý vzhľad.
- Servírovanie:
- Po upečení vyberte plech z rúry a nechajte šampiňóny trocha vychladnúť. Podávajte teplé, ozdobené čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami.
Rada:
Plnené šampiňóny sú fantastickou voľbou na predjedlo alebo lahodný chod na večeru. Môžete ich kombinovať s rôznymi omáčkami, ako je tatárska alebo jogurtová.
Prajem vám dobrú chuť!posypte plnené šampiňóny syrom.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 15-20 minút, alebo dovtedy, kým syr nezíska zlatohnedú farbu a šampiňóny nebudú jemné.
- Po upečení ich vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Môžete ich ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a servírovať ako predjedlo, alebo ako súčasť hlavného chodu.
Dobrú chuť!
3) Šampiňóny plnené šunkou a syrom

Ingrediencie:
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 150 g šunky (napríklad rein)
- 150 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- Strúhanka (voliteľná, na posypanie)
Postup:
- Príprava šampiňónov:
- Šampiňóny dôkladne umyjeme a jemne odstránime nožičky. Uložte si ich na neskôr, aby sme ich mohli využiť na náplň.
- Príprava náplne:
- Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Smažíme do sklovita.
- Pridáme nasekané nožičky šampiňónov a smažíme ďalších 5-7 minút, kým nezmäknú.
- Pridáme nakrájanú šunku na malé kocky a roztlačené strúčiky cesnaku. Smažíme ešte asi 2-3 minúty, kým sa všetky ingrediencie dobre prepoja.
- Necháme zmes chvíľu vychladnúť, potom pridáme strúhaný syr. Dobre premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Plnenie šampiňónov:
- Opatrne naplňte hlavy šampiňónov pripravenou zmesou. Ak chcete, môžete posypať strúhankou pre chrumkavejšiu textúru.
- Pečenie:
- Plnené šampiňóny umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Môžete ich jemne pokvapkať olivovým olejom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-20 minút, kým náplň nezozlatne.
- Podávanie:
- Po upečení nechajte šampiňóny trochu vychladnúť. Potom ich môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a podávať ako predjedlo či občerstvenie.
Dobrú chuť!