Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 100 g masla
– 100 g práškového cukru
– 2 žĺtky
– 1 vanilkový cukor
– 1 lyžica kakaa
– 1/2 lyžičky jedlej sódy
– 1/2 lyžičky prášku do pečiva
– 80 ml mlieka
Plnka do koláča zo zlatého klasu
Postup:
1. V miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor, jedlú sódu a prášok do pečiva.
2. Pridajte maslo a žĺtky a všetko dobre zmiešajte.
3. Keď je cesto zhruba zmiešané, pridajte mlieko a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
4. Následne rozdeľte cesto na dve časti. Do jednej pridajte lyžicu kakaa a dobre premiešajte.
5. Prvú časť bieleho cesta vložte na dno vymastenej a múkou vysypanej formy.
6. Na to navrstvite časť zo kakaového cesta.
7. Opakujte vrstvenie, až kým nebudete mať všetko cesto spotrebované.
8. Formu dôkladne zakryte a dajte odpočívať na chladné miesto aspoň na 30 minút.
9. Po odpočinku dajte formu do predhriatej rúry na 180 stupňov a koláč pečte asi 40 minút, alebo pokiaľ nie je zlatobežný.
10. Po upečení koláč nechajte vychladnúť a potom ho môžete podávať.
Dobrú chuť!