Plnka do vencekov je tradičný slovenský recept, ktorý si môžete jednoducho pripraviť doma. Potrebujete nasledujúce prísady:
– 250 g mletého maku
– 100 g strúhaných orieškov
– 100 g cukru
– 1 citrón (šťava a strúhaná kôra)
– 2 vajcia
– 2 lyžice medu
– rum podľa chuti
Plnka do venčekov
Na začiatok si pripravíme plnku tak, že v miske zmiešame mletý mak, strúhané oriešky a cukor. Pridáme šťavu i strúhanú kôru z jedného citróna, vajcia, med a rum. Všetko dôkladne premiešame, až kým sa všetky ingrediencie spoja a vytvorí sa hustejšia zmes.
Potom plnku použijeme na výrobu koláčikov typických pre venceky. Z cesta tvarujeme menšie guľky a dáme ich na plech s vystlaným papierom na pečenie. Pomocou palec vytvoríme uprostred koláčika malú jamku, do ktorej následne nalejeme plnku.
Dáme pečať do vyhriatej rúry na teplotu 180 °C a pečieme asi 10 – 15 minút, pokiaľ sa koláčiky zlatisto nezohrejú.
Hotové venceky necháme vychladnúť a môžeme ich podávať. Sú skvelou sladkou pochúťkou a veľmi chutia k šálke teplého čaju či kávy.
Dobrú chuť!