polievka z hlivy ustricovej na kyslo

Polievka z hlivy ústricovej na kyslo? Ako od babičky..

Ingrediencie:

  • 300 g hlivy ústricovej
  • 2 stredné zemiaky
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice octu (najlepšie jablkového alebo vínneho)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava surovín: Začnite tým, že hlivu ústricovú dôkladne umyjete a nakrájate na menšie kusy. Zemiaky a mrkvu olúpte a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
  2. Osmahnutie základných surovín: V hlbokom hrnci rozohrejte olej na strednom plameni. Pridajte nasekanú cibuľu a osmahnite ju do sklovita. Potom pridajte cesnak a premiešajte. Keď cítiť arómu cesnaku, pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky, a miešajte približne 5 minút, kým nezmäknú.
  3. Pridanie hlivy: Do hrnca pridajte hlivu ústricovú a miešajte, kým sa nezačne miešať s ostatnými ingredienciami. Nezabudnite, že hliva pôsobí ako skvelý zdroj umami, ktorý pridáva polievke hĺbku chuti.
  4. Príprava vývaru: Nalejte do hrnca zeleninový vývar a priveďte ho do varu. Ak nemáte zeleninový vývar, môžete použiť aj vodu, ale chuť bude menej intenzívna. Po uvarení znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 15-20 minút, kým nie sú zemiaky a mrkva úplne mäkké.
  5. Kyslosť a dochutenie: Po uvarení pridajte do polievky ocot a kyslú smotanu. Dôkladne premiešajte a nechajte ešte chvíľu variť, kým sa všetky chute spojí. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastného vkusu.
  6. Servírovanie: Polievku nalejte do hlbokých tanierov a ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte s chlebom alebo žemľami.

2) Krémová polievka z hlivy ústricovej na kyslo

Ingrediencie:

  • 250 g hlivy ústricovej
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 zemiak
  • 2 mrkvy
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice jablkového octu
  • 1 polievková lyžica masla
  • Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
  • Čerstvý kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
  1. Príprava ingrediencií: Nakrájajte hlivu ústricovú na menšie kusy. Cibuľu, zemiak a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky.
  2. Osmahnutie cibule: V hrnci na masle osmažte nakrájanú cibuľu do zlatohneda. Pridajte mrkvu a zemiaky a dusíme spolu asi 5 minút.
  3. Pridanie hlivy a vývaru: Pridajte hlivu do hrnca a miešajte ďalších 5 minút, aby sa zjemnili jej chute. Potom pridajte vývar a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Mixovanie a ochutenie: Keď sú všetky ingrediencie mäkké, použite ponorný mixér na rozmixovanie polievky do hladka. Pridajte smotanu na šľahanie, ocot, soľ, korenie a muškátový oriešok. Premiešajte a nechajte na miernom ohni ešte 5 minút.
  5. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou. Vynikajúco sa hodí k nej kaiserka alebo čerstvý chlieb.

3) Rýchla polievka z hlivy ústricovej na kyslo s cícerom

Ingrediencie:
  • 200 g hlivy ústricovej
  • 1 plechovka cíceru (asi 400 g)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • Soľ, čierne korenie, paprika podľa chuti
  • Čerstvý koriander alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava surovín: Hlavu ústricovú si umyte a nakrájajte na menšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
  2. Osmahnutie: V hrnci na oleji osmahnite cibuľu a cesnak do sklovita, asi 3-5 minút. Potom pridajte nakrájanú hlivu a smažte ďalších 5 minút.
  3. Pridanie vývaru a cíceru: Nalejte do hrnca zeleninový vývar a pridajte opláchnutý cícer. Priveďte do varu a varte 10-15 minút na miernom ohni.
  4. Dochutenie: Na záver pridajte citrónovú šťavu, soľ, korenie a papriku. Dobre premiešajte a varte ešte 5 minút.
  5. Podávanie: Polievku nalejte do tanierov a ozdobte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou. Na podávanie môžete tiež pridať malý plátok citrónu.

Tieto tri recepty na polievku z hlivy ústricovej na kyslo sú vynikajúce na chladné dni a vďaka ich rozmanitosti si môžete vybrať, ktorá vám najviac vyhovuje. Vychutnajte si lahodné chute a výživné vlastnosti tohto skvelého jedla!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *