Samozrejme! Tu je jednoduchý recept na prípravu lahodnej poľovníckej polievky:
Suroviny:
- 500 g diviny (diviak, srnčia, jelenia)
- 1 cibuľa, nasekaná na malé kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, rozkrájané na drobné kúsoky
- 200 g húb (napr. hríby), nakrájaných na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen)
Poľovnícka polievka
Postup:
- Na rozpálenej panvici zohrejte olej a osmažte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler až kým cibuľa nezmäkne a nebude sklovitá.
- Pridajte na panvicu nakrájané mäso a huby a krátko ich opečte.
- Obsah panvice preneste do hrnca a pridajte zeleninový vývar (alebo vodu), bobkové listy a tymián.
- Nechajte polievku na miernom ohni variť približne 1 – 2 hodiny, aby sa mäso rozpadlo a zmäklo.
- Oochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
- Pred servírovaním odstráňte bobkové listy a ozdobte čerstvými bylinkami, ako napríklad petržlenom.
Toto je iba základný recept, môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám pridaním ďalších druhov zeleniny a byliniek. Prajem vám dobrú chuť!
2) Poľovnícka polievka
Poľovnícka polievka je vynikajúca a výnimočná pochúťka, ktorá vás zahreje v každom ročnom období. Je známa svojou bohatou chuťou a voňavým zložením. Tento recept vám priblíži originálny postup na prípravu dokonalého poľovníckeho nádivu, ktorý poteší nielen priaznivcov diviny, ale aj každého labužníka.
Na základe tradičných receptúr a moderných variácií budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 500 g diviny (napríklad jelenie alebo danielie mäso)
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l vody alebo silného vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky (tymian, petržlen)
- 2 zemiaky (pre väčšiu hustotu)
Postup prípravy poľovníckej polievky
Najskôr si pripravte mäso. Nakrájajte ho na malé kocky a osmažte na panvici s trochou oleja. Následne pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler, a orestujte ich do zlatistej farby. Potom vložte cesnak a po chvíli všetko zalejte vodou alebo vývarom.
Nechajte polievku variť aspoň 1,5 hodiny na strednom ohni, aby sa chute pekne spojili. Po uplynutí tejto doby pridajte nakrájané zemiaky a varte ďalších 20 minút.
Na záver dochuťte soľou, korením a čerstvými bylinkami. Polievku podávajte horúcu, ideálnu na zimné večery a špecializované príležitosti.
Záver a tipy na servírovanie
Poľovnícka polievka je nielen chutná, ale aj výživná, skvele sa hodí k čerstvému chlebíku. Nezabudnite si na tanier pridať trochu čerstvých byliniek, ktoré dodajú extra arómu.
Vychutnajte si túto domácu delikatesu a užite si, ako aj pri jednoduchých prísadách, dokáže ohromiť vaše chuťové poháriky!