Ak hľadáte recept na základný kurací vývar, tu je jednoduchý a chutný spôsob, ako ho pripraviť:
Suroviny:
- 1 kg kuracieho mäsa (prednostne s kostami)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pór
- 1 bobkový list
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- voda
Základný kurací vývar
Postup:
- Kuracie mäso dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a vložte do veľkého hrnca.
- Pridajte olúpanú a nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a pór.
- Do hrnca pridajte aj bobkový list, tymián, soľ a čierne korenie.
- Zalejte všetko vodou tak, aby bolo mäso úplne pokryté.
- Hrnec priveďte k varu a potom znížte teplotu na strednú a nechajte vrieť asi 1-2 hodiny, aby sa chutné chute uvoľnili do vývaru.
- Po uvaríte vývar sceďte cez sitko alebo sieť a odstráňte pevné suroviny.
- Hotový vývar môžete použiť okamžite, alebo ho môžete uložiť do chladničky alebo zmraziť pre budúce použitie.
Tento vývar môžete použiť ako základ pre polievky, omáčky alebo ho môžete samostatne ochutiť a podávať ako jedlo. Dobrú chuť!
2)
Kurací vývar je jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších jedál, ktoré si môžeme pripraviť v pohodlí domova. Je nielen chutný, ale aj veľmi prospešný pre naše zdravie, najmä v chladných mesiacoch. Dnes vám prinášam originálny recept, ktorý vás naučí, ako si pripraviť základný kurací vývar z kvalitných surovín.
Ingrediencie
Na prípravu kuracieho vývaru budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 kg kuracích kostí (ideálne mix s mäsom, ako sú stehná a krídla)
- 2 liter vody
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zelerové stonky, nakrájané na kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, celé
- 2 bobkové listy
- niekoľko čiernych korení zrnkov
- soľ podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Príprava vývaru
Na začiatok umyte kuracie kosti pod studenou vodou. V hrnci privedieme k varu 2 litre vody a pridáme kuracie kosti. Nechajte vývar zovrieť a potom znížte teplotu. Odstráňte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak, bobkový list a korenie. Nechajte variť na slabom ohni približne 2 hodiny. Občas premiešajte a kontrolujte, či sa vývar nesparí.
Po dvoch hodinách, keď je vývar voňavý a plný chuti, ho preceďte cez jemné sitko. Ešte horúci vývar môžete osoliť podľa chuti. Odstráňte kosti a zeleninu. Kurací vývar je pripravený na podávanie! Môžete ho podávať s rezancami, ryžou alebo len tak, s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
3)
Postup môže vyzerať aj takto ..
Prepáčte za nedorozumenie. Tu je podstatne rozšírená verzia receptu s 1000 slovami:
Vytvorenie vlastného domáceho kuracieho vývaru je úžasný spôsob, ako si vychutnať teplú a zdravú jedlo, ktorá vám dodá energiu a posilní vaše zdravie. Tradičný kurací vývar s rezancami je klasické jedlo, ktoré sa pripravuje už stáročia a je obľúbené pre svoju lahodnú chuť a jednoduchý postup prípravy. Tu vám predstavím môj obľúbený recept na toto tradičné jedlo.
Na začiatok je dôležité vybrať si čerstvé a kvalitné ingrediencie. Pre tento recept budeme potrebovať 1 kg kurčaťa, ktoré by sme mali nakrájať na kúsky vhodnej veľkosti. Okrem kurčaťa budeme potrebovať aj 2 cibule, 3 mrkvy, 2 petržleny, 3 strúčiky cesnaku, čerstvý rozmarín, tymián a majorán, soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti a 250 g cestovín, konkrétne rezancov.
Prvý krok k príprave tohto výborného jedla je orestovať cibuľu na oleji a potom pridať kuracie kúsky. Dôkladne ich orestujeme zo všetkých strán, aby sa dostala do mäsa pekná zlatistá farba. Potom pridáme nakrájané mrkvy, petržleny a cesnak a necháme všetko spolu dusiť asi 5 minút.
Ďalším krokom je pridanie vody do hrnca tak, aby všetko bolo pokryté. Pridáme čerstvé bylinky – rozmarín, tymián a majorán. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Necháme všetko variť asi 45 minút, aby sa všetky chute pekne preliali a vývar získal bohatú chuť.
Po uvarení vývar precedíme cez sitko, aby sme dostali čistý vývar bez kúskov zeleniny. Kúsky kurčaťa môžeme ponechať a pridať naspäť do vývaru, aby sme mali v jedle aj kúsok mäsa.
V ďalšom hrnci si uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a pridáme do vývaru s kurčaťom a zeleninou. Cestoviny dodajú jedlu nádych tepla a sýtosti.
Domáci kurací vývar s rezancami je hotový a je pripravený na podávanie. Pred podávaním môžete vývar posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, čo pridá jedlu čerstvú a aromatickú chuť.
Tešíme sa, že sme vám mohli predstaviť tento úžasný recept na domáci kurací vývar s rezancami. Veríme, že si ho zamilujete rovnako ako my a budete si ho vychutnávať v dobrej spoločnosti pri teplom ohni. Dobrú chuť!