Hubová držková polievka je tradičná slovenská polievka, ktorá sa pripravuje z hubového vývaru a držiek. Tu je základný recept na túto chutnú polievku:

Suroviny:
– 500 g držiek
– 200 g hubov (napríklad sušených hríbov)
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice hladkej múky
– 1 lyžica masla
– soľ a korenie (na dochutenie)
– petržlenová vňať (na ozdobenie)
– 1 liter vody

 

Hubová držková polievka

Postup:

1. Držky dôkladne očistite od špiny a nečistôt. Potom ich opláchnite pod tečúcou vodou.

2. Huby namočte do vody na niekoľko hodín, aby sa zmäkli. Potom ich skúste spať a opláchnite ich pod tečúcou vodou.

3. V hrnci zohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich dozlatista.

4. Pridajte držky a huby do hrnca a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom.

5. Pridajte múku a za stáleho miešania opražte ju na zlatisto.

6. Postupne prilievajte vodu a premiešajte, aby sa krúpy a múka rozpustili.

7. Polievku nechajte variť na miernom ohni asi 30 – 40 minút, kým nebudú držky mäkké.

8. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať viac vody. Ak je príliš riedka, pridajte trochu hladkej múky na zahustenie.

9. Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.

10. Pred podávaním môžete polievku ozdobiť nasekaným petržlenom.

Hubová držková polievka je ideálna na chladné jesenné alebo zimné dni. Môžete ju podávať samotnú alebo s chlebom. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *