Potrebujeme:
– 400 g hrášku
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 zemiaky
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smotany na varenie
– soľ, čierne korenie
– olej na opraženie
– petržlenová vňať na ozdobu
Hrášková krémová polievka so smotanou
Postup:
1. Hrášok opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať.
2. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
4. V hrnci zohrejeme trochu oleja a opražíme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezačnú jemne zlatieť.
5. Pridáme hrášok a zemiaky a celé zmes krátko restujeme.
6. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme asi 15 minút, kým sa zemiaky a hrášok zmäknú.
7. Polievku rozmixujeme pomocou mixéra na hladkú kremovú konzistenciu.
8. Pridáme smotanu na varenie a dobre premiešame.
9. Polievku dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
10. Na tanieri ozdobíme polievku petržlenovou vňaťou.
11. Podávame horúcu.
Dobrú chuť!