Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou

Recept: Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou. Dnes niečo trocha zložitejšie.

Suroviny:

  • 4 veľké zemiaky
  • 4 krkovičky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 1/4 šálky nasekaného čerstvého pažítku

 

Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Nakrájame ich na tenké plátky, ale nie úplne našípkujúc.
  3. Krkovičky opláchneme a osušíme. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
  4. Na veľkej panvici zahrejeme olivový olej a opekáme krkovičky, až kým nebudú zlatisté. Potom ich odložíme nabok.
  5. V menšej panvici zahrejeme mlieko a pridáme doň pažítku. Opláchneme a osušíme panvicu, lebo ju budeme potrebovať neskôr.
  6. Vo veľkej vypiekacej forme uložíme jednu vrstvu zemiakových plátkov. Posolíme a okoreníme. Pokvapkáme ich s trochou mlieka, aby sa nesušili.
  7. Na vrstvu zemiakov položíme prepečené krkovičky a zalejeme zvyšným mliekom. Posolíme a okoreníme.
  8. Postup opakujeme, až kým nebudeme mať vyčerpané zemiaky a krkovičky. Posledná vrstva by mala byť zemiaková.
  9. Vložíme formu do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút, kým zemiaky nebudú mäkké a zlatisté.
  10. Podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu alebo ryži.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie

Na prekladané zemiaky:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 g hrudkového syra (napr. eidam)
  • 150 g slaniny (údenej alebo čerstvej)
  • 1 stredná cibuľa
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • Maslo na vymastenie formy

Na pečenú krkovičku:

  • 800 g krkovičky (kus mäsa)
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymián) na dochutenie (voliteľné)
  • 1 lyžica mletej červenej papriky (voliteľné)

Postup

  1. Príprava zemiakov:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Dajte ich do veľkej misy a jemne osolte.
    • Nakrájajte cibuľu na drobno a slaninu na malé kocky. Na panvici na miernom ohni opražte slaninu, kým nebude chrumkavá. Pridajte cibuľu a opražte do sklovita.
  2. Montáž prekladaných zemiakov:

    • V predhriatej rúre na 180 °C vymastite pekáč maslom.
    • Na dno pekáča položte vrstvu zemiakov, posypte ich opraženou slaninou a cibuľou, a pridajte niekoľko plátkov syra. Tento postup opakujte, kým neminiete všetky zemiaky.
    • Na vrch poslednej vrstvy zemiakov nalejte smotanu na varenie a posypte zvyšným syrom. Podľa chuti pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie.
  3. Pečenie zemiakov:

    • Prekladané zemiaky pečte v rúre asi 45-60 minút, kým nie sú mäkké a zlatisté na povrchu.
  4. Príprava krkovičky:

    • Medzitým si pripravte krkovičku. Mäso umyte a osušte. Potrite ho olejom, soľou, korením a roztlačeným cesnakom. Môžete pridať aj čerstvé bylinky a mletú papriku pre lepšiu chuť.
    • Krkovičku vložte do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 1-1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky mäsa. Občas ju otočte a polievajte výpekom, aby zostala šťavnatá.
  5. Servírovanie:

    • Keď sú zemiaky hotové a krkovička je pekne prepečená, vyberte ich z rúry.
    • Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju spolu s prekladanými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *