Recept: Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou. Dnes niečo trocha zložitejšie.
Suroviny:
- 4 veľké zemiaky
- 4 krkovičky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 šálky nasekaného čerstvého pažítku
Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Nakrájame ich na tenké plátky, ale nie úplne našípkujúc.
- Krkovičky opláchneme a osušíme. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Na veľkej panvici zahrejeme olivový olej a opekáme krkovičky, až kým nebudú zlatisté. Potom ich odložíme nabok.
- V menšej panvici zahrejeme mlieko a pridáme doň pažítku. Opláchneme a osušíme panvicu, lebo ju budeme potrebovať neskôr.
- Vo veľkej vypiekacej forme uložíme jednu vrstvu zemiakových plátkov. Posolíme a okoreníme. Pokvapkáme ich s trochou mlieka, aby sa nesušili.
- Na vrstvu zemiakov položíme prepečené krkovičky a zalejeme zvyšným mliekom. Posolíme a okoreníme.
- Postup opakujeme, až kým nebudeme mať vyčerpané zemiaky a krkovičky. Posledná vrstva by mala byť zemiaková.
- Vložíme formu do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút, kým zemiaky nebudú mäkké a zlatisté.
- Podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu alebo ryži.
Dobrú chuť!