Recept: Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou. Dnes niečo trocha zložitejšie.
Suroviny:
- 4 veľké zemiaky
- 4 krkovičky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 šálky nasekaného čerstvého pažítku
Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Nakrájame ich na tenké plátky, ale nie úplne našípkujúc.
- Krkovičky opláchneme a osušíme. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Na veľkej panvici zahrejeme olivový olej a opekáme krkovičky, až kým nebudú zlatisté. Potom ich odložíme nabok.
- V menšej panvici zahrejeme mlieko a pridáme doň pažítku. Opláchneme a osušíme panvicu, lebo ju budeme potrebovať neskôr.
- Vo veľkej vypiekacej forme uložíme jednu vrstvu zemiakových plátkov. Posolíme a okoreníme. Pokvapkáme ich s trochou mlieka, aby sa nesušili.
- Na vrstvu zemiakov položíme prepečené krkovičky a zalejeme zvyšným mliekom. Posolíme a okoreníme.
- Postup opakujeme, až kým nebudeme mať vyčerpané zemiaky a krkovičky. Posledná vrstva by mala byť zemiaková.
- Vložíme formu do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút, kým zemiaky nebudú mäkké a zlatisté.
- Podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu alebo ryži.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie
Na prekladané zemiaky:
- 1 kg zemiakov
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g hrudkového syra (napr. eidam)
- 150 g slaniny (údenej alebo čerstvej)
- 1 stredná cibuľa
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- Maslo na vymastenie formy
Na pečenú krkovičku:
- 800 g krkovičky (kus mäsa)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymián) na dochutenie (voliteľné)
- 1 lyžica mletej červenej papriky (voliteľné)
Postup
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Dajte ich do veľkej misy a jemne osolte.
- Nakrájajte cibuľu na drobno a slaninu na malé kocky. Na panvici na miernom ohni opražte slaninu, kým nebude chrumkavá. Pridajte cibuľu a opražte do sklovita.
-
Montáž prekladaných zemiakov:
- V predhriatej rúre na 180 °C vymastite pekáč maslom.
- Na dno pekáča položte vrstvu zemiakov, posypte ich opraženou slaninou a cibuľou, a pridajte niekoľko plátkov syra. Tento postup opakujte, kým neminiete všetky zemiaky.
- Na vrch poslednej vrstvy zemiakov nalejte smotanu na varenie a posypte zvyšným syrom. Podľa chuti pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie.
-
Pečenie zemiakov:
- Prekladané zemiaky pečte v rúre asi 45-60 minút, kým nie sú mäkké a zlatisté na povrchu.
-
Príprava krkovičky:
- Medzitým si pripravte krkovičku. Mäso umyte a osušte. Potrite ho olejom, soľou, korením a roztlačeným cesnakom. Môžete pridať aj čerstvé bylinky a mletú papriku pre lepšiu chuť.
- Krkovičku vložte do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 1-1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky mäsa. Občas ju otočte a polievajte výpekom, aby zostala šťavnatá.
-
Servírovanie:
- Keď sú zemiaky hotové a krkovička je pekne prepečená, vyberte ich z rúry.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju spolu s prekladanými zemiakmi.
Dobrú chuť!