Pudingový koláč s ovocím

Ovocný pudingový koláč je chutný a osviežujúci dezert, ktorý je ideálny na rôzne oslavy a rodinné zábavy. Spojenie krémového pudingu a čerstvého ovocia vytvára dokonalý gurmánsky zážitok pre vaše chuťové poháriky.

Ak hľadáte recept, ktorý je jednoduchý na prípravu a zároveň vyzerá ako skutočné umelecké dielo, tento ovocný pudingový koláč je presne to, čo potrebujete. Podľa tohto návodu sa naučíte, ako vytvoriť výborný pudingový koláč s ovocím v pár jednoduchých krokoch.

Ingrediencie

Pre cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla (môžete nahradiť aj margarínom)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Na pudingovú vrstvu:

  • 1 liter mlieka
  • 100 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudingu (dôležité, nie instantný)
  • 200 ml smotany na šlahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo cukru

Na ovocnú vrstvu:

Cestoviny s hubovou omáčkou recept

Cestoviny s hubovou omáčkou recept

Čítať viac »

  • 300 g čerstvého ovocia (napr. maliny, jahody, čučoriedky, kiwi alebo iné ovocie podľa preferencií)
  • 2 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 1 balíček želatíny (alebo agaru) na zafixovanie ovocia

 

Ovocný pudingový koláč

Postup

  1. Príprava cesta: Začnite tým, že predhrejete rúru na 180 °C. V mise spojte hladkú múku, práškový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Pridajte nakrájané maslo a spracujte zmes na drobenku, buď rukami alebo mixérom. Následne vhoďte vajce a dôkladne spracujte cesto do hladkej konzistencie. Cesto by malo byť elastické a nelepivé. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke asi 30 minút.
  2. Pečenie cesta: Po 30 minútach vyberte cesto z chladničky a na pomúčenom povrchu ho vyvaľkajte na veľkosť formy na pečenie (najlepšie okrúhlej alebo štvorcovej). Cesto preložte do formy, dôkladne vyplňte okraje a prebytočné okraje odrežte. Na cesto môžete umiestniť niekoľko črepín či strieborných mincí, aby sa cesto pri pečení nenafúklo. Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo do zlatohnedej farby. Po upečení nechajte cesto vychladnúť.
  3. Príprava pudingu: V väčšej panvici zahrejte 750 ml mlieka a vmiešajte cukor. Keď začne mlieko variť, spojte zvyšok mlieka (250 ml) s pudingovým práškom, aby sa nevytvorili hrudky. Potom pridajte túto zmes do vriaceho mlieka a sporadicky miešajte, až kým puding nezhustne. Potom ho odstavte z ohňa a pridajte vanilkový extrakt. Nechajte chladnúť, ale občas premiešajte, aby sa nevytvoril povrchový film. Po vychladnutí primiešajte smotanu na šlahanie a dobre premiešajte.
  4. Ovocná vrstva: Na čerstvé ovocie, ktoré ste si vybrali, posypte cukrom a nechajte chvíľku odstáť, aby sa uvoľnila šťava. Ak chcete ovocie zafixovať, pripravte si želatínu podľa inštrukcií na obale. Po vychladnutí pudingu ho rovnomerne naneste na predpečené cesto a na vrch poukladajte ovocie. Ak používate želatínu, opatrne ju nalejte na ovocie a nechajte stuhnúť podľa pokynov.
  5. Servírovanie: Po stuhnutí koláč uložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním koláč nakrájajte a môžete ho ozdobiť šľahačkou, čokoládovými hoblinami alebo mätou.

Ovocný pudingový koláč je pripravený na servírovanie! Užite si tento osviežujúci dezert s rodinou a priateľmi. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Ppirosova píše:

    Skvelý recept, určite ho vyskúšam na našom rodinnom grilovaní!

  2. Rjurina píše:

    Tento koláč vyzerá fantasticky, veľmi sa teším, až si ho vyskúšam!

  3. Jozko123 píše:

    Tento pudingový koláč je naozaj skvelý! Práve som ho urobil a všetci v rodine sa na ňom pochutnali. Je to jednoduchý recept a chuť je úžasná. Určite ho odporúčam každému, kto chce niečo rýchle a chutné na stôl. Mňam!

    1. Svetlanka píše:

      Aj ja som ho vyskúšala! Je to najlepší dezert, aký som kedy robila! Vďaka za recept! Nech sa páči, skvelé tipy aj pre začiatočníkov ako som ja.

    2. PeťoPekár píše:

      Koláč som piekol pre narodeniny mojej dcéry a bol úspech! Všetci chceli vedieť, ako som to spravil. Určite sa chystám robiť ho častejšie, je to perfektný dezert!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za skvelý komentár! Veľmi ma teší, že vám koláč tak vyšiel a získal si obdiv od všetkých. Je skvelé počuť, že chcete robiť tento dezert častejšie. Ak budete mať nejaké otázky alebo budete potrebovať recept, neváhajte sa obrátiť na nás. Prajeme veľa ďalších úspešných pečení!