Recept na langoše s kyslou smotanou do chladničky

Recept na langoše s kyslou smotanou, ktoré sú vhodné do chladničky, predstavuje typické slovenské jedlo, pričom jeho pôvod sa nachádza v maďarskej gastronómii. Tieto jahodové koláče sú mimoriadne vyhľadávané počas rozličných festivalov, jarmokov či rodinných stretnutí.

Ich jedinečná chuť a chrumkavá konzistencia robia z langošov ideálnu volbu na rýchle občerstvenie. V nasledujúcom recepte sa dozviete, ako pripraviť langoše s kyslou smotanou a zároveň ich efektívne uskladniť v chladničke.

Ingrediencie:
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 300 ml teplej vody
  • 2 polievkové lyžice oleja

Na potretie:

  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
  • 2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Na fritovanie:

Zapekané palacinky s nutelou

Zapekané palacinky s nutelou

Čítať viac »

  • Olej na vyprážanie

Postup prípravy langošov s kyslou smotanou do chladničky

Príprava:

  1. Vytvorenie cesta:
    V hlbokej miske zmiešajte hladkú múku, sušené droždie, cukor a soľ. Tieto prísady dôkladne premiešajte, aby sa všetky spojili. V strede vytvorte jamku a pridajte teplú vodu spolu s olejom.
  2. Miesenie cesta:
    S pomocou varešky alebo rúk začnite miesiť cesto, kým sa nezačne formovať. Potom preneste na pracovnú plochu a dobre ho prehnite. Miesťe približne 10 minút, až kým nebude cesto jemné a pružné. Ak je cesto moc lepkavé, pridajte trocha múky.
  3. Kysnutie:
    Cesto vložte do čistej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezduplikuje.
  4. Príprava smotany:
    Kyslú smotanu preložte do misky a ak máte radi cesnak, môžete ho pretlačiť alebo nastrúhať a pridať do smotany. Ochutnajte a podľa potreby dosolite a okoreňte. Kyslú smotanu môžete uchovávať v chladničke, kým ju nebudete potrebovať.
  5. Formovanie plackov:
    Po vykysnutí cesta ho vyberte z misy a rozdeľte na menšie časti (približne 8 – 10). Z každého kúsku vytvorte guľu a následne ju na pracovnej ploche splošte do placky hrubej asi 1 cm.
  6. Vyprážanie:
    V hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja na vyprážanie. Keď je olej dostatočne horúci (testujte to tak, že do neho ponoríte kúsok cesta – malo by sa začať bublinkovať), opatrne vložte placku do oleja. Vyprážajte langoše po oboch stranách, až kým nie sú zlatisté a chrumkavé (približne 2-3 minúty z každej strany).
  7. Odtok a servírovanie:
    Po vyprážaní langoše vyberte z oleja a uložte ich na papierovú utierku, aby sa odpísal prebytočný olej.
  8. Podávanie:
    Langoše podávajte teplé, potreté kyslou smotanou a posypané nastrúhaným syrom. Môžete pridať aj ďalšie prísady, ako sú nakrájané olivy, šunka alebo čerstvé bylinky pre zaujímavú chuť.
  9. Skladovanie:
    Ak máte langoše na neskôr, môžete ich uskladniť v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Pred podávaním ich stačí krátko zahriať na panvici alebo v mikrovlnke.

Takto pripravované langoše s kyslou smotanou sú skvelou voľbou na rýchly večer alebo ako občerstvenie pri akýchkoľvek príležitostiach. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. Vlastimil Stanekova píše:

    Dobre vysvetlené postupy a zaujímavý recept, určite si ho vyskúšam!

  2. Janko123 píše:

    Tento recept na langoše je naozaj úžasný! Vždy som sa bála robiť cesto, ale tento návod je veľmi jasný a jednoduchý. Langoše sú chrumkavé a chutné, ideálne na rodinné stretnutia. S kyslou smotanou a syrom sú ešte lepšie! Odporúčam všetkým, ktorí majú radi dobré jedlo. Určite skúsim aj s cesnakom, ako navrhujete. Ďakujem za skvelý recept!

    1. MiaKucharka píše:

      Súhlasím s Jankom! Tento recept je skvelý a langoše sú naozaj výborné. Pripravila som ich pre rodinu a všetci boli nadšení! Určite ich urobím znova. Ďakujem za tipy na podávanie s olivami a bylinkami!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za vašu pozitívnu spätnú väzbu! Teší nás, že ste si recept na langose obľúbili a že sa vám podarilo celú rodinu potešiť. Držíme palce pri ďalšom varení a tešíme sa na to, aký recept si vyskúšate ďalšie. Ak budete mať akékoľvek otázky alebo požiadavky na ďalšie recepty, neváhajte nás kontaktovať. Ďakujeme ešte raz a prajeme vám veľa radosti pri varení!

  3. Luci45 píše:

    Milujem langoše! Tento recept je perfektný, veľmi jasne napísaný. Cesto sa mi podarilo skvele vypracovať a langoše boli chrumkavé. Kyslá smotana im dodala úžasnú chuť. Všetkým odporúčam vyskúšať tento recept, určite nebudete ľutovať!

    1. TommyFunny píše:

      Súhlasím s Luci! Práve som vyskúšal tento recept a bol fantastický! Môjmu synovi to tak chutilo, že si pýtal ďalšie kusy. Odporúčam to každému, kto hľadá rýchly a chutný snack!

  4. KatyLove píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Langoše sú také jednoduché na prípravu a chutia fantasticky! Kyslá smotana im dodáva extra chuť, nemôžem sa dočkať, kedy ich spravím znovu na rodinnú oslavu.

    1. PetoMax píše:

      Katy, úplne s tebou súhlasím! Robil som tieto langoše na narodeninovej oslave a všetci si ich pochvaľovali. Je to perfektný snack pre každú akciu!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Rozumiem, som veľmi rád, že si mala úspech s týmito langošmi na narodeninovej oslave! Sú skutočne oblúbeným jedlom pre akúkoľvek udalosť. Ak by si mala ďalšie tipy alebo skúsenosti s receptami, neváhaj ich tu zdieľať. Ďakujem za tvoj komentár!