Rybí guláš (Moqueca) ako delikatesa domácnosti.
Rybí guláš, známy tiež ako moqueca, je tradičné brazílske jedlo plné exotických chutí a vôní. Tento pokrm pochádza zo štátu Bahia v severovýchodnej Brazílii, kde je rybí guláš veľmi obľúbený.
Ingrediencie:
- 600 g rybieho filé (odporúča sa použiť bielu rybu, napríklad tilápiu alebo lososa)
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska
- 2 jalapeňoské papričky, nakrájané na tenké kolieska (môžete upraviť množstvo podľa svojej chuti)
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké kolieska
- 2 rajčiny, nakrájané na kocky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na tenké kolieska
- 1 žltá paprika, nakrájaná na tenké kolieska
- 1 l kokosového mlieka
- 2 lyžice čerstvého koriandru, nakrájaného
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nakrájané
- 2 lyžice olivového oleja
- šťava z 1 limetky
- soľ a korenie podľa chuti
Rybí guláš (Moqueca)
Postup:
- Najskôr rybie filé opláchnite, osolíte a okoreníte z oboch strán.
- V hlbokom hrnci alebo hrnci zohrejte olivový olej a osmahnite cibuľu, papriky a cesnak, kým nezhnednú a nezmäknú.
- Pridajte rajčiny a varte asi 5 minút, kým sa nerozvaria.
- Pridajte kokosové mlieko a limetkovú šťavu, nechajte zmes variť asi 10 minút, aby sa chute prepojili.
- Potom pridajte rybie filé do zmesi a varte ďalších asi 10 minút, kým ryby nebudú hotové a mäkké.
- Na záver pridajte čerstvý koriander a petržlenovú vňať, dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Pred podávaním nechajte guláš odstáť aspoň 10 minút, aby sa chuti ešte viac prepojili.
- Podávajte teplý rybí guláš s ryžou alebo maniokovým práškom.
Dobrú chuť!