Škoricové slimáky z lístkového cesta

Škoricové rolky z lístkového cesta patrí medzi veľmi žiadané dezerty, ktoré určite získa srdcia mnohých milovníkov sladkých lahôdok. Ich príprava vám zaberie len niekoľko minút, a výsledný produkt za to naozaj stojí!

Tento recept na škoricové rolky z lístkového cesta je ideálny na víkendové pečenie alebo pri rodinných oslavách. Pozrime sa na potrebné ingrediencie a postup, ako ich vytvoriť.

Ingrediencie:
Na cesto:

  • 1 balenie lístkového cesta (300 g)
  • 50 g masla (roztopeného)

Na náplň:

  • 100 g hnedého cukru
  • 2-3 lyžičky mletej škorice
  • 50 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové) – voliteľné
  • 1 lyžička vanilkového cukru (na zvýraznenie chuti)

Na potretie:

  • 1 vajce (na potretie roliek pred pečením)
  • 1 lyžica mlieka (na potretie roliek pred pečením)

 

Koľko kalórií má borovička?

Koľko kalórií má borovička?

Čítať viac »

Škoricové rolky z lístkového cesta

Postup:

  1. Príprava cesta: Začnite tým, že predhrejete rúru na 200 °C. Lístkové cesto vyberte z chladničky a nechajte ho chvíľu odpočívať pri izbovej teplote, aby sa dalo ľahko vyvaľkať. Keď je cesto dostatočne mäkké, rozvaľkajte ho na pomúčenom povrchu do tenkého obdĺžnika (približne 30×40 cm). Cieľom je dosiahnuť rovnomernú konzistenciu bez prasklín.
  2. Príprava náplne: V miske premiešajte hnedý cukor, mletú škoricu, mleté orechy (ak sa rozhodnete ich pridať) a vanilkový cukor. Túto zmes rovnomerne rozložte na rozvaľkané cesto. Roztopené maslo rovnomerne naneste na celú plochu cesta, aby sa náplň dobre uchytila. Uistite sa, že okraje cesta zostanú voľné, čo uľahčí rolovanie.
  3. Rolovanie: Začnite rolovať cesto z dlhšej strany, aby ste vytvorili dlhý valček. Rolovanie by malo byť pevné, ale nie príliš silné, aby sa cesto nepretrhlo. Zrolované cesto umiestnite na dosku a dôkladne zaistite konce, aby sa náplň nevytiahla počas pečenia. Skontrolujte, či je rolka pevne uzavretá.
  4. Chladenie: Rolku z lístkového cesta zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ju odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože cesto bude počas pečenia reagovať presnejšie a dosiahne lepšiu textúru.
  5. Krájanie: Po odpočinku vyberte rolku z chladničky a nakrájajte ju na tenké kolieska (približne 2-3 cm hrubé). Čím tenšie krájate, tým budú rolky chrumkavejšie. Kolieska usporiadajte na plech vystlaný papierom na pečenie a ponechajte medzi nimi dostatočný priestor, pretože pri pečení sa rolky rozšíria.
  6. Potretie: V miske si rozšľahajte vajce a zmiešajte ho s mliekom. Touto zmesou potrite vrch roliek, aby mali po upečení krásnu zlatistú farbu.
  7. Pečenie: Vložte plech s rolkami do predhriatej rúry a pečte 15-20 minút, alebo kým nezískajú zlatistú a chrumkavú konzistenciu. Sledujte ich, aby sa nepripálili. Po upečení ich vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.
  8. Podávanie: Škoricové rolky sú najchutnejšie, keď sú servírované teplé. Môžete ich posypať práškovým cukrom, ozdobiť čokoládovou polevou alebo podávať s vanilkovou zmrzlinou. Ideálne sú na raňajky, ako dezert alebo sladká pochúťka pri stretnutí s priateľmi.

Záver: Tento recept na škoricové rolky z lístkového cesta je jednoduchý a rýchly, a určite očarí každého, kto ich ochutná.

Okrem toho, ich lahodná vôňa škorice sa rozšíri po celom dome, čo robí pečenie ešte príjemnejším zážitkom. Nezabudnite sa podeliť o svoje zážitky a ak recept obohatíte, podeľte sa o svoje nápady! Prajeme vám chutné chvíle!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Melinda23 píše:

    Tieto slimáky sú vynikajúce, práve som ich vyskúšala a celá rodina ich miluje. Určite si ich ešte urobím.

  2. Mačka123 píše:

    Tento recept je skvelý! Škoricové slimáky z lístkového cesta sú mojou obľúbenou pochúťkou. Rýchlo sa pripravia a sú tak chutné. Určite ich vyskúšam cez víkend!

  3. SladkýDezert píše:

    Jééj, škoricové slimáky! To je niečo, čo mám rád. Kto by odolal takejto chuti? Dúfam, že budú voňavé a chrumkavé. Ďakujem za recept!

  4. PečenieFan píše:

    Wow, tento recept vyzerá úžasne! Nikdy som nerobil škoricové slimáky, ale určite to skúsim. Musia byť skvelé s vanilkovou zmrzlinou!

  5. Cukrík87 píše:

    Mám rád jednoduché recepty a tento je presne taký! Škoricové slimáky sú super na rodinné stretnutia. Teším sa na pečenie!

  6. KávaMôjŽivot píše:

    Škoricové slimáky sú jedným z najlepších dezertov! Tento recept sa mi veľmi páči, ľahko sa dá pripraviť a určite si ich všetci zamilujú!

  7. ChutnáKuchyňa píše:

    Tento recept na škoricové slimáky ma nadchol! Určite ich pripravím pre svoju rodinu. Milujem vôňu škorice pri pečení!

    1. RadosťZoŽivota píše:

      @ChutnáKuchyňa Presne tak! Vôňa škorice je nezabudnuteľná a prinesie do domu krásnu atmosféru.

    2. #SladkéSnami píše:

      @RadosťZoŽivota Súhlasím, cítim sa ako v rozprávke vždy keď pečiem s touto vôňou!

  8. _Jasmina_ píše:

    @ChutnáKuchyňa Áno, tá vôňa je úžasná! Dávam si ich k čaju s priateľmi. Robia radosť každému.

  9. Janko123 píše:

    Tento recept na škoricové slimáky je skvelý! Príprava bola jednoduchá a výsledok ma nadchol. Slimáky boli krásne chrumkavé a voňali po škorici. Určite ich pripravím znova na rodinnú oslavu, pretože všetci milujú sladkosti. Odporúčam každému, aby to vyskúšal, nebudete ľutovať! Každý sa môže tešiť na túto delikatesu. Veľmi pekný recept a určite prinesiem aj fotku, keď budem piecť. Vďaka za inšpiráciu!

    1. MilaPani píše:

      Ahoj Janko123! Som rada, že sa ti recept páči! Ja som ho vyskúšala tiež a môžem povedať, že je to najlepší dezert, aký som kedy piekla. Deti sa na ne veľmi tešia a zjedli by ich všetky naraz! Ďakujem za tipy a určite pridám aj orechy do plnky nabudúce, aby to bolo ešte chutnejšie!

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za vašu nadšenú reakciu! Veľmi nás teší, že vám recept na škoricové slimáky tak chutil a že ste si ich pripravenie užili. Držíme palce, aby aj na rodinnej oslave získali obľubu a tešíme sa na vašu fotku! Ak budete mať akékoľvek otázky alebo ak si budete priať ďalšie inšpirácie, neváhajte sa obrátiť na nás. Ešte raz veľké ďakujeme a prajeme vám veľa zábavy pri pečení!