Slávnostný obed z bravčového mäsa

Ak hľadáte nápad na slávnostný obed z bravčového mäsa, môžete sa inšpirovať nasledujúcim receptom:

Suroviny:

  • 1 kg bravčového kolena
  • 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice dijónskej horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice soľi
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušenej rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného tymianu

 

Slávnostný obed z bravčového mäsa

  1. Bravčové koleno dôkladne umyte a osušte.
  2. V miske zmiešajte cesnak, med, dijónsku horčicu, olivový olej, soľ, korenie, papriku, rozmarín a tymian na vytvorenie marinády.
  3. Koleno vložte do pekáča a natriete marinádou z oboch strán, aby sa dobre vsákla do mäsa.
  4. Nechajte marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
  5. Pred pečením nechajte mäso zísť na izbovú teplotu.
  6. Troubu predhrejte na 180 °C.
  7. Koleno dajte do pekáča spolu s marinádou a zakryte ho alobalom.
  8. Pečte približne 2,5 hodiny, potom odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút, aby sa povrch kolena zatiahol a stal sa krehký.
  9. Mäso môžete podľa potreby občas premastiť vlastnou šťavou počas pečenia.
  10. Po upečení nechajte koleno chvíľu oddychovať a potom ho nakrájajte na plátky.

Môžete ho servírovať s duseným kyslým zelím a domácimi knedľami. Prijemnú chuť!

 

2)

Suroviny:

Na medailónky:

  • 500 g bravčovej panenky
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla

Na omáčku:

  • 200 ml červeného vína (napríklad Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu (alebo 0,5 lyžičky sušeného)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Na prílohu:

  • 300 g zemiakov
  • 200 g zeleninovej zmesi (mrkva, brokolica, alebo podľa chuti)
  • 2 lyžice masla alebo olivového oleja

Postup:

  1. Príprava bravčových medailónkov:

    • Bravčovú panenku umyte a osušte. Nakrájajte na približne 2-3 cm hrubé medailónky.
    • Osolte a okoreňte ich z oboch strán.
    • Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Medailónky orestujte na strednej teplote približne 3-4 minúty z každej strany, aby sa pekne zatiahli a získali zlatistú farbu. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
  2. Príprava omáčky:

    • Na tej istej panvici, na ktorej ste restovali medailónky, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, až kým zmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
    • Pridajte červené víno a nechajte ho na strednej teplote redukovať približne 5 minút, aby sa alkohol odparil a omáčka zhustla.
    • Potom pridajte smotanu, horčicu, med a čerstvý tymián. Dobre premiešajte a dbajte na to, aby sa všetky suroviny spojili. Nechajte omáčku variť ešte 5 minút, kým sa nezahustí. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  3. Príprava prílohy:

    • Zemiaky uvarte v osolenej vode do mäkka. Môžete ich následne rozpučiť s maslom a trochou mlieka do hladkej kaše alebo podávať celý.
    • Zeleninovú zmes môžete uvariť alebo opiecť na panvici s maslom či olivovým olejom.
  4. Servírovanie:

    • Na tanier naukladajte bravčové medailónky, polejte ich omáčkou z červeného vína a vedľa servírujte zemiakovú prílohu a zeleninu.
  5. Tipy:

    • Ako dezert môžete podávať ovocný cheesecake alebo čokoládový mousse, aby ste završili slávnostný obed.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na slávnostný obed z bravčového mäsa vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Marináda je veľmi chutná a znie to, že koleno bude krásne šťavnaté. Ďakujem za skvelý tip!

  2. MartaKucharka píše:

    Wow, ako milujem bravčové koleno! Tento recept je presne to, čo som hľadala pre náš víkendový obed. S touto marinádou to určite bude lahodné. Už sa neviem dočkať, kedy to pripravím. Super inšpirácia!

  3. ZuzkaHlava píše:

    Recept vyzerá veľmi chutne a lákavo! Milujem bravčové jedlá a tento spôsob prípravy ma oslovil. Určite vyskúšam túto marinádu s medom a horčicou. Ďakujem za super nápad na obed!

  4. PeťoLáska píše:

    Skvelý recept! Bravčové koleno milujem, ale doteraz som ho robil len jednoducho. Teraz sa teším, že skúsim túto úžasnú marinádu s cesnakom a bylinkami. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ako vám!

  5. EvaSlovenska píše:

    Toto vyzerá ako dokonalý recept na slávnostný obed! Bravčové koleno je moje obľúbené jedlo a s touto marinádou to bude určite delikátne. Už teraz mám chuť na knedle so zelným šalátom k tomu!

  6. RoboKuchar píše:

    Recept je parádny! Znie to tak chutne a má veľa skvelých ingrediencií. Určite ho vyskúšam cez víkend pre rodinu. Mám rád varenie a tento nápad ma veľmi potešil, ďakujem!

  7. VeselýTom píše:

    Tento recept ma nadchol! Bravčové koleno s takou výbornou marinádou bude hitom na mojej rodinnej oslave. Teším sa na príchod všetkých hostí, aby si mohli pochutnať na mojom varení.

  8. Srdiečko12 píše:

    Bravčové koleno je klasika a tento recept s medom vyzerá úžasne! Verím, že aj môj manžel bude spokojný po ochutnaní tejto dobroty. Ďakujem za inšpiráciu k obedu.

  9. PohodovýPavol píše:

    Tento recept mi pripomenul detstvo! Kde sú tie časy, keď sme sa schádzali pri rodinnej večeri? Určite ho pripravím aj pre svojich blízkych – určite si pochutnajú!

  10. JasnáJanka píše:

    Môj sen o dokonalom obede sa splnil s týmto receptom! Bravčové mäso v kombinácii s korením a cesnakom nemôže sklamať. Už teraz plánujem akciu pre priateľov – tešte sa na večeru!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *