Ak hľadáte nápad na slávnostný obed z bravčového mäsa, môžete sa inšpirovať nasledujúcim receptom:
Suroviny:
- 1 kg bravčového kolena
- 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice dijónskej horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice soľi
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej rozmarínu
- 1 lyžička sušeného tymianu
Slávnostný obed z bravčového mäsa
- Bravčové koleno dôkladne umyte a osušte.
- V miske zmiešajte cesnak, med, dijónsku horčicu, olivový olej, soľ, korenie, papriku, rozmarín a tymian na vytvorenie marinády.
- Koleno vložte do pekáča a natriete marinádou z oboch strán, aby sa dobre vsákla do mäsa.
- Nechajte marinovať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Pred pečením nechajte mäso zísť na izbovú teplotu.
- Troubu predhrejte na 180 °C.
- Koleno dajte do pekáča spolu s marinádou a zakryte ho alobalom.
- Pečte približne 2,5 hodiny, potom odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút, aby sa povrch kolena zatiahol a stal sa krehký.
- Mäso môžete podľa potreby občas premastiť vlastnou šťavou počas pečenia.
- Po upečení nechajte koleno chvíľu oddychovať a potom ho nakrájajte na plátky.
Môžete ho servírovať s duseným kyslým zelím a domácimi knedľami. Prijemnú chuť!
2)
Suroviny:
Na medailónky:
- 500 g bravčovej panenky
- Soľ
- Čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
Na omáčku:
- 200 ml červeného vína (napríklad Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička čerstvého tymiánu (alebo 0,5 lyžičky sušeného)
- Soľ a korenie podľa chuti
Na prílohu:
- 300 g zemiakov
- 200 g zeleninovej zmesi (mrkva, brokolica, alebo podľa chuti)
- 2 lyžice masla alebo olivového oleja
Postup:
-
Príprava bravčových medailónkov:
- Bravčovú panenku umyte a osušte. Nakrájajte na približne 2-3 cm hrubé medailónky.
- Osolte a okoreňte ich z oboch strán.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Medailónky orestujte na strednej teplote približne 3-4 minúty z každej strany, aby sa pekne zatiahli a získali zlatistú farbu. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava omáčky:
- Na tej istej panvici, na ktorej ste restovali medailónky, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, až kým zmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte červené víno a nechajte ho na strednej teplote redukovať približne 5 minút, aby sa alkohol odparil a omáčka zhustla.
- Potom pridajte smotanu, horčicu, med a čerstvý tymián. Dobre premiešajte a dbajte na to, aby sa všetky suroviny spojili. Nechajte omáčku variť ešte 5 minút, kým sa nezahustí. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
-
Príprava prílohy:
- Zemiaky uvarte v osolenej vode do mäkka. Môžete ich následne rozpučiť s maslom a trochou mlieka do hladkej kaše alebo podávať celý.
- Zeleninovú zmes môžete uvariť alebo opiecť na panvici s maslom či olivovým olejom.
-
Servírovanie:
- Na tanier naukladajte bravčové medailónky, polejte ich omáčkou z červeného vína a vedľa servírujte zemiakovú prílohu a zeleninu.
-
Tipy:
- Ako dezert môžete podávať ovocný cheesecake alebo čokoládový mousse, aby ste završili slávnostný obed.
Dobrú chuť!
Tento recept na slávnostný obed z bravčového mäsa vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Marináda je veľmi chutná a znie to, že koleno bude krásne šťavnaté. Ďakujem za skvelý tip!
Wow, ako milujem bravčové koleno! Tento recept je presne to, čo som hľadala pre náš víkendový obed. S touto marinádou to určite bude lahodné. Už sa neviem dočkať, kedy to pripravím. Super inšpirácia!
Recept vyzerá veľmi chutne a lákavo! Milujem bravčové jedlá a tento spôsob prípravy ma oslovil. Určite vyskúšam túto marinádu s medom a horčicou. Ďakujem za super nápad na obed!
Skvelý recept! Bravčové koleno milujem, ale doteraz som ho robil len jednoducho. Teraz sa teším, že skúsim túto úžasnú marinádu s cesnakom a bylinkami. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ako vám!
Toto vyzerá ako dokonalý recept na slávnostný obed! Bravčové koleno je moje obľúbené jedlo a s touto marinádou to bude určite delikátne. Už teraz mám chuť na knedle so zelným šalátom k tomu!
Recept je parádny! Znie to tak chutne a má veľa skvelých ingrediencií. Určite ho vyskúšam cez víkend pre rodinu. Mám rád varenie a tento nápad ma veľmi potešil, ďakujem!
Tento recept ma nadchol! Bravčové koleno s takou výbornou marinádou bude hitom na mojej rodinnej oslave. Teším sa na príchod všetkých hostí, aby si mohli pochutnať na mojom varení.
Bravčové koleno je klasika a tento recept s medom vyzerá úžasne! Verím, že aj môj manžel bude spokojný po ochutnaní tejto dobroty. Ďakujem za inšpiráciu k obedu.
Tento recept mi pripomenul detstvo! Kde sú tie časy, keď sme sa schádzali pri rodinnej večeri? Určite ho pripravím aj pre svojich blízkych – určite si pochutnajú!
Môj sen o dokonalom obede sa splnil s týmto receptom! Bravčové mäso v kombinácii s korením a cesnakom nemôže sklamať. Už teraz plánujem akciu pre priateľov – tešte sa na večeru!