Povolte mi uviesť recept na vynikajúcu slovenskú smotanovú omáčku k panenke.
Suroviny:
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 hrnček vývaru (odporúča sa kura)
- 1 hrnček šľahačkovej smotany
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a korenie na dochutenie
Smotanová omáčka k panenke
Postup:
- Roztopte maslo na strednom ohni vo veľkej panvici. Pridajte nasekanú cibuľu a opekajte ju, kým nezíska zlatistú farbu a nezmäkne.
- Potom pridajte rozdrvený cesnak a opekajte ešte jednu minútu, kým sa neuvoľní jeho intenzívna aróma.
- Nasypte hladkú múku a za neustáleho miešania varte ďalšie 2-3 minúty, alebo kým sa nezačne jemne hnednúť.
- Postupne začnite prilievať vývar, neprestávajte miešať, kým omáčka nezhustne.
- Vmiešajte šľahačkovú smotanu a varte, až omáčka nadobudne hutnejšiu a hladkú konzistenciu.
- Pridajte citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Servírujte k panenke, teľaciemu alebo hydinovému mäsu.
Dobré apetít!