Nechajte ma predstaviť recept na skvelú slovenskú šmôtanovú omáčku k panenke.
Ingrediencie:
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, roztlačené
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka vývaru (preferované kuřecího)
- 1 šálka šľahačkovej smotany
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a korenie podľa chuti
Smotanová omáčka k panenke
Postup:
- Rozohrejte maslo na strednom ohni vo veľkej panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nebude zlatistá a mäkká.
- Pridajte roztlčený cesnak a restujte ďalšiu minútu, kým sa neuvolní výrazná vôňa.
- Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania varte ďalších 2-3 minúty, alebo kým sa miernym zhnedením.
- Postupne prilievajte vývar, stále miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Pridajte šľahačkovú smotanu a varte, kým sa omáčka nezhustí a nebude hladká.
- Pridajte citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte k panenke, teľaciemu alebo hydaciemu mäsu.
Dobrú chuť!