Šťavnatá ovocná bublanina

Šťavnatá ovocná bublanina sa radí medzi obľúbené slovenské dezerty, známe svojou jednoduchou prípravou a výnimočnou chuťou. Tento chutný pokrm je skvelým spôsobom, ako zužitkovať sezónne plody a potešiť blízkych alebo priateľov. V nasledujúcom návode vám ukážem, ako si rýchlo a jednoducho pripraviť tento lahodný dezert.

Ingrediencie
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g cukru
  • 3 vajcia
  • 2 dl mlieka
  • 1 dl oleja
  • 1 balenie prášku do pečiva (16 g)
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor

Na ovocie:

  • 500 g čerstvého ovocia (môže to byť napríklad čerešňa, jahoda, malina alebo slivka, podľa sezóny)
  • Pre lepšiu chuť pridajte aj štipku škorice alebo citrónovú kôru

Na posypanie:

Ovocný koláč s pudingom

Ovocný koláč s pudingom

Čítať viac »

  • Cukor na posypanie

Šťavnatá ovocná bublanina

Postup

  1. Príprava ovocia: Najprv si pripravte ovocie. Čerešne dôkladne umyte a vylúpte. Jahody opláchnite a nakrájajte na polovice. Slivky rozpulte a odstráňte kôstky. Ovocie premiešajte v miske so škoricou alebo citrónovou kôrou, aby sa zvýraznila jeho chuť. Nechajte ovocie chvíľu odpočívať, aby sa uvoľnila jeho prirodzená šťava.
  2. Príprava cesta: V stredne veľkej nádobe zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli. V inej miske rozšľahajte vajcia a pridajte k nim mlieko a olej. A teraz použite „ruku muža“ aby to dobre všetko premiešal. To je hlavné aby sa nám spojili chute. Potom postupne pridávajte mokré zložky do suchej a miešajte, až kým nevznikne hladké, homogénne cesto. Ak sa vám cesto zdá husté, pridajte trošku mlieka.
  3. Príprava plechu: Predhrejte rúru na 180 °C. Na plech s rozmermi približne 30×40 cm položte papier na pečenie alebo ho potrite maslom a posypte múkou, aby sa bublanina po upečení ľahko vybrala.
  4. Súdržnosť: Nalejte pripravené cesto na plech a rovnomerne ho rozotrite. Potom na cesto rovnomerne položte pripravené ovocie, môžete ho usporiadať do rôznych vzorov pre atraktívnejší vzhľad.
  5. Pečenie: Bublaninu vložte do predhriatej rúry a pečte asi 30–40 minút, alebo kým nie je zlato-hnedá a špáradlo z nej vyjde čisté. Po upečení vyberte plech z rúry a nechajte bublaninu trošku vychladnúť.
  6. Servírovanie: Na vychladnutú bublaninu posypte trochu práškového cukru pre extra sladkosť. Nakrájajte ju na kocôčky alebo štvorce a podávajte ju teplú alebo studenú. Môžete pridať aj kopček zmrzliny alebo šľahačky pre väčší pôžitok.

Tipy a triky – Šťavnatá ovocná bublanina

  • Ak nemáte čerstvé ovocie, môžete použiť aj mrazené, ale nezabudnite ich predtým dôkladne rozmraziť a prefiltrovať.
  • Rozhodli ste sa vyskúšať niečo nové? Pridajte do cesta nasekané orechy alebo čokoládové kúsky pre rôzne textúry a chute.
  • Bublanina sa hodí aj na raňajky alebo ako občerstvenie k šálke kávy.

Tento recept na šťavnatú ovocnú bublaninu je veľmi variabilný a môžete si ho prispôsobiť podľa svojich preferencií a sezónneho ovocia. Prajem vám veľa úspechov pri pečení a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Ema Vlckova píše:

    Skvelý recept! Bublanina je jednoduchá na prípravu a chutná skvele.

  2. Ilja49 píše:

    Vyskúšal som tento recept a moja rodina si pochvaľovala. Určite ho budem piecť aj nabudúce.

  3. Kocúr123 píše:

    Tento recept na ovocnú bublaninu je skvelý! Už sa neviem dočkať, keď si ho pripravím. Mám doma čerešne a jahody, takže to bude dokonalé. Veľmi sa mi páči, že je to jednoduché a rýchle. Vďaka za zdieľanie! Odporúčam každému, kto má rád ovocné dezerty!

    1. MačkaMia píše:

      Súhlasím, Kocúr123! Tento recept vyzerá naozaj lákavo a nekomplikovane. Už som ho vyskúšala s malinami a bola to bomba! Určite pridám aj škoricu, to bude ešte lepšie. Bublanina je môj obľúbený dezert na nedeľu!