Šťavnaté morčacie mäso

Recept 1: Morčacie prsia plnené špenátovou zmesou a fetou

Ingrediencie:

  • 4 kusy morčacích prsníkov
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g feta syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ a korenie podľa preferencie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 citrón

Postup:

  1. Trúbu najprv rozohrejte na 180 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
  2. Na panvici s olivovým olejom opražte nasekanú cibuľu a cesnak, až kým cibuľa nezpriehľadnie. Potom pridajte čerstvý špenát a smažte, kým nezvädne. Osoľte a okoreňte podľa preferencií.
  3. Keď máte tepelné zdroje vypnuté, do špenátovej zmesi vmiešajte rozdrobený feta syr a dôkladne premiešajte.
  4. Morčacie prsia opatrne naformujte rezom pozdĺžne, aby vznikli „vrecúška“. Naplňte ich pripravenou zmesou špenátu a feta syra, potom ich zaistite špáradlami.
  5. Na vonkajšom povrchu mäsa pridajte soľ, korenie a oregano. Umiestnite ich na plech a pečte približne 25-30 minút, kým sa prsia pekne neprepečú.
  6. Pri servírovaní pokvapkajte plátkami citrónu pre výraznejšiu chuť. Môžete podávať so zeleninovým prívarom alebo kuskusom.

Recept 2: Morčacie stehná so bylinkovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 4 kusy morčacích stehien
  • 3 jedlé lyžice medu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 100 ml bieleho vína (alternatívne kurací vývar)
  • Čerstvé bylinky (rozmarín, tymián, petržlen)
  • Soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup:

  1. Umyté morčacie stehná osolte a okoreňte. Na panvici s rozohriatym olivovým olejom orestujte stehná z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú farbu.
  2. V miske dôkladne zmiešajte med, horčicu, nastrúhaný cesnak, biele víno a nasekané bylinky. Marinádu rovnomerne naneste na stehná.
  3. Stehná preložte do hlbokého pekáča a zalejte zvyšnou marinádou. Zakryte alobalom a pečte v predhriatej trúbe na 200 °C približne 45 minút.
  4. Po 30 minútach odstráňte alobal a nechajte stehná dopiecť, aby pekne zhnedli a vytvorila sa chrumkavá kôrka.
  5. Servírujte s pečenou zeleninou alebo zemiakovou kašou. Omáčku môžete podávať na osobitnom tanieri.

Recept 3: Morčacia polievka so zeleninou a kurkumou

Ingrediencie:

  • 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehná)
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 šálka mladého hrášku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1-2 bobkové listy
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie
  • 1.5 litra vody

Postup:

  1. Morčacie mäso vložte do hrnca s vodou a priveďte do varu. Pridajte soľ, cibuľu a bobkový list. Varíme na miernom ohni približne 30 minút, kým nezmäkne.
  2. Počas varenia nakrájajte mrkvu a zemiaky na kocky.
  3. Po 30 minútach vyberte morčacie mäso z hrnca, nakrájajte ho na malé kúsky a vráťte späť do hrnca.
  4. Pridajte nakrájanú zeleninu, čerstvý alebo sušený cesnak a kurkumu. Varte dovtedy, kým zelenina nebude tender (asi 15-20 minút).
  5. Na záver ochutnajte a prípadne dolaďte soľ. Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňťou.

Tieto recepty spájajú výživné ingrediencie a jednoduché prípravy, čo vám umožní vychutnať si šťavnaté morčacie mäso v rôznych variáciách. Prajeme dobrú prípravu!

 

Ako dlho sa varí zubáč?

Ako dlho sa varí zubáč?

Čítať viac »

Potrebujeme:

– 500g jemného morčacieho mäsa
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– soľ, čierne korenie, paprika
– 1 lyžica mletej rasce

 

Šťavnaté morčacie mäso

Postup:

1. Mäso nakrájajte na kocky a osoľte.
2. Na panvici rozohrejte olej a pridajte na drobno nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte do zlatista.
3. Pridajte mäso a orestujte, kým nie je pekne prepečené.
4. Posypte mletou rascou, soľou, korením a paprikou podľa chutí.
5. Podlite vodou a duste do mäkka.
6. Servírujte s akoukoľvek prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Mačka123 píše:

    Tento recept vyzerá skvele! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam. Morčacie mäso je naozaj chutné a s cibuľou a cesnakom to musí byť fantastické. Určite podám s ryžou, mňam!

  2. PeťoKuchár píše:

    Wow, šťavnaté morčacie mäso znie naozaj lákavo! Mám rád jednoduché recepty a tento vyzerá ako skvelý tip na rýchlu večeru. Ďakujem za inšpiráciu, určite ho spravím už tento víkend!

  3. ZuzkaHrá píše:

    Musím povedať, že tento recept ma veľmi zaujal! Morčacie mäso milujem a kombinácia so všetkými tými ingredienciami znie úžasne. Dúfam, že bude chutiť aj mojim deťom. Hneď sa do toho pustím!

  4. MiloNadšenec píše:

    Recept je super! Tak jednoduché a predsa tak chutné. Cibula a cesnak dodajú tomu mäsu extra príchuť. Rád varím pre rodinu, takže tento recept určite pridám do svojho zoznamu obľúbených!

  5. JanaKreatívna píše:

    Tento pokrm vyzerá veľmi chutne! Rada varím morčacie mäso a túto kombináciu si musím zapísať. Môžem si predstaviť, ako vonia počas varenia. Teším sa na to, ako si pochutnáme s rodinou!

  6. RoboNinja píše:

    Wow, to znie ako lahodný recept! Morčacie mäso je skvelé a dusenie mu dodá tú správnu šťavnatosť. Určite ho vyskúšam a podávam so zemiakmi. Ďakujem za tipy na korenie!

  7. SofiaZelená píše:

    Zbožňujem jednoduché recepty ako tento! Morčacie mäso s cibuľou a cesnakom? Perfektne to znie! Určite vyskúšam aj nejaký zdravý šalát ako prílohu k tomu.

  8. _Vojto_2023_ píše:

    ‚Dobrú chuť‘ už teraz hovorím tomuto pokrmu! Znie to výborne a teším sa na to, že si ho pripravím s mojou priateľkou. Hlavne tá rascová chuť ma láka najviac!

  9. ‚Jupí!‘ Tento recept ma inšpiruje k novým kulinárskym dobrodružstvám! Morčacie mäso je úžasné v každom jedle a ja sa teším na výsledok po jeho príprave podľa vášho postupu.

  10. _TomášVarenie_1_ píše:

    ‚To je bomba!‘ Pripravovať morčacie mäso takto mi vždy prinieslo úspech pri rodinnej večeri. Skvelý spôsob, ako potešiť svojich blízkych jedlom plným chuti.