Recept 1: Morčacie prsia plnené špenátovou zmesou a fetou
Ingrediencie:
- 4 kusy morčacích prsníkov
- 200 g čerstvého špenátu
- 100 g feta syra
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- soľ a korenie podľa preferencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 citrón
Postup:
- Trúbu najprv rozohrejte na 180 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
- Na panvici s olivovým olejom opražte nasekanú cibuľu a cesnak, až kým cibuľa nezpriehľadnie. Potom pridajte čerstvý špenát a smažte, kým nezvädne. Osoľte a okoreňte podľa preferencií.
- Keď máte tepelné zdroje vypnuté, do špenátovej zmesi vmiešajte rozdrobený feta syr a dôkladne premiešajte.
- Morčacie prsia opatrne naformujte rezom pozdĺžne, aby vznikli „vrecúška“. Naplňte ich pripravenou zmesou špenátu a feta syra, potom ich zaistite špáradlami.
- Na vonkajšom povrchu mäsa pridajte soľ, korenie a oregano. Umiestnite ich na plech a pečte približne 25-30 minút, kým sa prsia pekne neprepečú.
- Pri servírovaní pokvapkajte plátkami citrónu pre výraznejšiu chuť. Môžete podávať so zeleninovým prívarom alebo kuskusom.
Recept 2: Morčacie stehná so bylinkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 4 kusy morčacích stehien
- 3 jedlé lyžice medu
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička horčice
- 100 ml bieleho vína (alternatívne kurací vývar)
- Čerstvé bylinky (rozmarín, tymián, petržlen)
- Soľ, čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
- Umyté morčacie stehná osolte a okoreňte. Na panvici s rozohriatym olivovým olejom orestujte stehná z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- V miske dôkladne zmiešajte med, horčicu, nastrúhaný cesnak, biele víno a nasekané bylinky. Marinádu rovnomerne naneste na stehná.
- Stehná preložte do hlbokého pekáča a zalejte zvyšnou marinádou. Zakryte alobalom a pečte v predhriatej trúbe na 200 °C približne 45 minút.
- Po 30 minútach odstráňte alobal a nechajte stehná dopiecť, aby pekne zhnedli a vytvorila sa chrumkavá kôrka.
- Servírujte s pečenou zeleninou alebo zemiakovou kašou. Omáčku môžete podávať na osobitnom tanieri.
Recept 3: Morčacia polievka so zeleninou a kurkumou
Ingrediencie:
- 500 g morčacieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 šálka mladého hrášku
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička soli
- 1-2 bobkové listy
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
- 1.5 litra vody
Postup:
- Morčacie mäso vložte do hrnca s vodou a priveďte do varu. Pridajte soľ, cibuľu a bobkový list. Varíme na miernom ohni približne 30 minút, kým nezmäkne.
- Počas varenia nakrájajte mrkvu a zemiaky na kocky.
- Po 30 minútach vyberte morčacie mäso z hrnca, nakrájajte ho na malé kúsky a vráťte späť do hrnca.
- Pridajte nakrájanú zeleninu, čerstvý alebo sušený cesnak a kurkumu. Varte dovtedy, kým zelenina nebude tender (asi 15-20 minút).
- Na záver ochutnajte a prípadne dolaďte soľ. Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňťou.
Tieto recepty spájajú výživné ingrediencie a jednoduché prípravy, čo vám umožní vychutnať si šťavnaté morčacie mäso v rôznych variáciách. Prajeme dobrú prípravu!
Potrebujeme:
– 500g jemného morčacieho mäsa
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– soľ, čierne korenie, paprika
– 1 lyžica mletej rasce
Šťavnaté morčacie mäso
Postup:
1. Mäso nakrájajte na kocky a osoľte.
2. Na panvici rozohrejte olej a pridajte na drobno nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte do zlatista.
3. Pridajte mäso a orestujte, kým nie je pekne prepečené.
4. Posypte mletou rascou, soľou, korením a paprikou podľa chutí.
5. Podlite vodou a duste do mäkka.
6. Servírujte s akoukoľvek prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!